27.12.2017

Sijoittaminen on helppoa kuin heinänteko


Sijoittaminen sopii vain asiantuntijoille ja rikkaille, näin ajattelin joskus itsekin. Ei perusduunari voi sijoittaa, vai voiko sittenkin? Näköjään voi, aloitin sijoittamisen nimittäin minäkin vuonna 2011 ilman mitään tietämystä asiasta. Tikkaa heittävä apinakin osuu välillä oikeaan joten kyllähän minäkin osuin. Olen jopa saanut muutaman rosentin verran vuosituottoa joten sen sijaan että olisin makuuttanut rahojani tilillä nolla korolla olen oikesti tienannut tällä touhulla hynää.

Kaikki lähti liikkeelle kun lukaisin Salkunrakentajan blogitekstin sijoittamisen vaikeudesta. Tekstissä käydään läpi hienosti syyt minkä takia ei kannata sijoittamista aloittaa. Ellet ole tätä, ellet tee tätä ja tiedä tuota... plää plää. Ihan humpuukia kaikki! Helpoimmillaan sijoittaminen toimii näin: Käyt töissä, sinulle jää 15€ palkasta sijoitettavaa kulujesi jälkeen. Tämä summa menee automaattisesti tililtäsi Nordnetiin ja sinulla on kk-säästösopimus Superrahastoon. Et edes näe tätä rahaa sillä se matkaa pois tililtäsi heti palkkapäivänä.

Kuulostaako rakettitieteeltä? Ei, minusta sijoittaminen voi olla myös helpompaa kuin laskujen maksu. Hauskinta tekstissä oli minusta tämä kohta: "Ken sijoittajaksi ryhtyy, ymmärtäköön, kuinka vaarallista ja vaativaa puuhaa se on." Näiden 6-vuoden aikana kun olen sijoittamista harjoitellut niin en ole vielä kokenut sitä mitenkään erityisen vaarallisena asiana. Enkä kauhean vaativanakaan. En tietenkään ole vielä ollut mukana kunnon laskumarkkinassa ja onkin mielenkiintoista nähdä miten vaarallista aikaa se tulee olemaan.

Olisin voinut tehdä sijoittamisesta itselleni niin paljon helpompaa ja varmaan kannattavampaakin ostamalla pelkästään indeksiä. Osinkojen saaminen on kuitenkin niin jännää että aloitin sijoittamisen ostamalla suoria osakkeita ja olen vieläkin samalla tiellä. Ja millä tiedoilla ja taidoilla! En ole vieläkään jaksanut lukea yhtään sijoituskirjaa loppuun ja arvostuskertoimien ymmärtäminen tuottaa haasteita. En ole kuitenkaan jaksanut välittää tuollaisista pikku nyansseista vaan olen ostellut mitä huvittaa silloin kun huvittaa.

Artikkelin mukaan en olisi saanut niin tehdä sillä ennen sijoittamisen aloittamista tulee olla jo asiantuntija. Mitenkäs työssäoppiminen, eikö sijoittamistakin voi oppia käytännössä?

Mitä mieltä sinä olet, onko sijoittaminen helppoa vai vaikeaa?
35 kommenttia:

 1. Oli kyllä paska teksti tuo salkunrakentaja :D ellei ollut trolli

  VastaaPoista
 2. Laskumarkkina sitten aikanaan erottelee jyvät akanoista. Mikäli toimii kuten Buffett eli näkee laskumarkkinan hyvänä ostopaikkana, ei pitäisi suurenkaan romahduksen huolettaa liikaa.

  Toki lisäostojen tekeminen voi tuntua pahemmalta sitten laskumarkkinassa kun indeksi on tullut alas kymmeniä prosentteja ja usko koko maailmantalouteen on horjumassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se tuleekin sitten aikanaan, kestääkö polla...

   Poista
  2. Helppoa se olisi ostaa jos olisi käteistä millä ostaa. Romahdukset tai korjausliikkeet alaspäin tulevat aina yllättäen, kun sinulla on jo kaikki kiinni osakkeissa. Vauraampana sinulla olisi jo varaa pitää ostoja varten käteistä ja on yleensä kokenut myöskin laskumarkkinoita.

   Poista
  3. Näinhän se on. Itsellä osakkeissa kaikki.

   Poista
 3. Hyvin on sulla mennyt ;) Monesti tieto lisää tuskaa ja parhaiten tässä kaikessa oppii itse kokeilemalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on monet opetukset saatu tällä harrastuksella!

   Poista
 4. No huh huh. Piti tarkistaa onko kirjoitus jokin aprillipila, ei ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi jänniä pointteja tuossa tekstissä :D

   Poista
 5. Mä niin tykkään sun rennoin rantein-asenteesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehheh, kiitos :) Ei tästä asiasta kannata tehdä liian vakavaa

   Poista
 6. Kyllä. Sijoittaminen on HELPPOA jos sen tekee yksinkertaisilla keinoilla. Kirjoittelin asiasta vähän aikaa sitten asiasta, esimerkkinä oman puolison sijoitustoiminta, mikä ei vaadi minkäänlaista vaivannäköä taikka tietämystä:

  https://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2017/10/automaattisen-tilisiirron-taika.html

  VastaaPoista
 7. Kuka tahansa pystyy ja osaa varmasti sijoittaa ilman minkäänlaisia taitoja, ongelmaksi muodostuu se voiton tekeminen jossa taito&kokemus pelaa erittäin suurta roolia. Toisaalta kuten sanoit, työssä oppimallahan sitä opetellaan muitakin asioita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta jos haluaa vain pankkitilin korkoa parempaa tuottoa. Indeksiin sijoittamalla tuon saa.

   Poista
  2. "..taito&kokemus pelaa erittäin suurta roolia"
   No kun näin se ei nimenomaan ole, ainakaan jos uskoo erilaisia tutkimuksia ja taloustieteen nobelisteja. Taidolla ja kokemuksella SAATTAA olla pieni vaikutus, mutta "erittäin suuri rooli" on höpöhöpöä. Tutkimuksia on tehty vertailemalla tosiaan 5v lapsen ja ammatikseen sijoittavien eroja. Tämän lisäksi on tutkittu, miten varainhoitoyhtiöiden salkunhoitajien tuottoihin perustuvat palkkiot ovat yhteneviä. Vastaus: Ei mitenkään! Niissä ei ole minkäänlaista johdonmukaisuutta, vaan vuodesta toiseen tulokset eivät korreloi mitenkään toisiinsa, vaan ovat täysin sattumanvaraisia. Voisi kuvitella, että pitkässä juoksussa paremmat tekisivät enemmän hyviä tuloksia.. :)

   Poista
  3. Näinhän sitä voisi kuvitella :)

   Poista
 8. Pääasia on aloittaminen. Sitten onkin jo koukussa ja haluaa lisää tuottoa. Inspiraatio kasvaa!

  VastaaPoista
 9. Juuri näin! En oikein saanut selville tuosta Salkunrakentajan tekstistä, että oliko se parodiaa vai ei. Nuo mainitut "latteudet" nyt vaan pitävät paikkaansa. Sijoittaminen on todella helppoa ja siitä ei oikeastaan tarvitse tietää mitään muuta kuin nämä:

  1. Aloita heti (jos et ole jo aloittanut)
  2. Hajauta
  3. Ole kärsivällinen

  Kaikki muu on ylimääräistä hifistelyä, josta ei välttämättä ole edes hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä oivat teesit sijoittamiseen :) Ainut missä itsellä on välillä ongelmia on tuo kohta 3. :D

   Poista
  2. 3. on haastavin minullekin. Ei niinkään siksi, että tulisi tehtyä usein hätiköityjä osto- tai myyntipäätöksiä kurssiheilahteluiden perusteella vaan siksi, että matka tuntuu välillä olevan niin piiiiiitkä. :)

   Poista
  3. Matka tuntuu kestävän iäisyyden :D

   Poista
 10. Nimetön28.12.17

  kuvan olkipaalit sopivat erinomaisesti juttuun. Jos ei tee, niin ei opikkaan.

  VastaaPoista
 11. Kysynpä mielenkiinnosta, moniko tekee valintoja vähän fiilisten ja yrityksen imagonmukaan ja monik yrittää myös saada jotain tolkkua talousluvuista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi että moni tutkii edes perus talousluvut.

   Poista
  2. No, varmasti. Olisi pitänyt muotoilla kysymys fiksummin. Pohdin lähinnä sitä, että mitenkä syvällisesti jengi jaksaa perehtyä esim tilinpäätöstietoihin rivi riviltä jne. Itse ainakin vasta viime aikoina olen alkanut oikein kunnolla syynätä tilinpäätöstietoja. Aikaisemmin tuli aika pintapuolisesti vilkaistua numeroita, enemmän mentiin fiiliksillä ja näppituntumalla pintapuolisten tietojen varassa.

   Poista
  3. Itsekin menen enemmän fiilispohjalta.

   Poista
 12. Sijoittamisen helppous ei riipu rahojen siirron helppoudesta vaan siitä, kuinka helppoa on tuottojen (osakesijoittajalle ylituottojen) hankkiminen kestävästi vähintään 10 vuoden aikaperiodilla.

  Indeksisijoittamisenkin helppous on näennäistä. Jokainen Seligsonin indeksirahastoon sijoittava ottaa kantaa - tiedostaen tai tiedostamatta - markkinaan, momentum-strategiaan, jossain määrin toimialaan ja ajankohtaan (jos kk-säästämisperiodi ei ole pitkä).

  Leikitään ajatuksella että indeksisijoittajan tuottovaatimus riskisijoitukselle on viisi prosenttia yli riskittömän korkotason. Jos riskitön korkotaso tulevina vuosina (kun ei eletä enää poikkeuksellisen alhaisen koron aikaa) on esim. kaksi prosenttia, on tuottovaatimus siis seitsemän prosenttia osakeindeksille.

  Jos siis sijoittaja aloittaa nyt indeksisijoittamisen, pitäisi hänen saada pitkällä aikavälillä keskimäärin seitsemän prosentin vuosituotto. Kuinka realistista se on nyt, kun pörssin keskimääräinen arvostuskerroin on yli pitkän aikavälin keskimääräisen tason, korkotaso on ehkä nousemassa ja ollaan jo markkinasyklin nousuvaiheen loppupäässä? Lisäksi on kasvava pelko Kiinan varjopankkiongelmasta ja USA:n liittovaltion velan holtittomasta kasvusta - geopoliittisista riskeistä puhumattakaan.

  Jatkan pohdintaa sijoittamisen (näennäisestä) helppoudesta hieman toisenlaisella tulokulmalla uusimmassa SR:n toimituksen blogissa. Korostan että mielipide on minun, ei lehden.

  https://www.salkunrakentaja.fi/2017/12/aurinko-ei-kierra-maata-eika-sijoittamista-opita-sijoittamalla/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää pohdintaa. Tasaisesti kuukausittain sijoittamalla olet mukana nousuissa ja laskuissa ja saavutat pitkän aikavälin keskituoton. Mielestäni ei ole suuri riski aloittaa nyt kk säästäminen ja sijoittaminen esim. 100€ kuussa. Joku aloittaa 20-vuotiaana laskeviin kursseihin ja laskua kestää seuraavat 5 vuotta. Sen jälkeen noustaan taas pari vuotta kunnes taas lasketaan. 40-vuoden päästä, 60-vuotiaanana esimerkin sijoittaja on päässyt kohtalaiseen keskituottoon.

   Poista
 13. Nimetön27.6.18

  Yhtä mieltä sijoittaminen on järisyttävän helppoa. Ja varsinkin jo sijoittaa vain tasaisesti eikä ala pohtimaan kysymystä: Koska tapahtuu se kamala notkahdus, jota kaikki toitottavat.

  Luin tutkimuksen, joka kaataa saman tien kaikki ns. arvosijoittamista suosittavat. Eli jos sijoittaa vain pariin yritykseen, niin paremman tuoton saa kun laittaa rahansa johonkin valtiokorkolappuun. Kyseisen tutkimuksen mukaan ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista valita oikeita osakkeita jonkun säännön mukaan (96% osakkeista tuottavat yksin tai muutaman kappaleen ostoksena vain tappiotta lopulta) on lähes mahdotonta. Ei ole olemassa mitään arvo-osakkeita,(aineisto koko yhdysvaltain historian osakekanta yhden vuosisadan mitalta - olemassa olevat + hautaan siirtyneet)

  Eli suuri määrä papereita salkkuun ja kovalla osinkotuotolla - voittaa mennen tullen kaiken maailman arvosijoittajat ja analyytikot. Kerää osakkeiden keskituoton ja osinkot ja ei erehdy uskomaan maailman lopun saarnaajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa se joskus se romahduskin tulee. Sitten pitäisi olla vähän pelimerkkejä takataskussa niin pääsisi kaupoille.

   Poista
 14. Mäkin aloitan jonkun sijoittamisrahaston, mutta en ole kyllä yhtään seurannut miten sillä on mennyt, vaikka alunperin oli ajatus, että rupeisi itse sijoittamaan. Tuohan on hyvä tapa, että sijoittaa juuri pienen summan joka kuukausi ja pikkuhiljaa kerryttää. Tuntuu vaan, että isossa muutoksessa tällä hetkellä monet isot yritykset juuri yritysjärjestelyiden ja fuusioiden takia, joka luo epävakautta.

  VastaaPoista