19.1.2018

Kuinka dollarin luisu vaikuttaa sijoituksiini


Voihan dollari sentään... tuntuu että dollari vaan laskee ja laskee nykyään. Minun salkussani on suurin osa sijoituksista dollareissa ja koska minua kiinnostaa salkkuni kokonaisarvo euroissa niin nyt dollarin laskiessa myös salkun arvo laskee. Mutta onko sillä lopulta niin väliä?

Viime vuoden huhtikuussa 1 euro vastasi 1.06 dollaria. Siitä alkoikin dollarin alamäki ja nyt yksi euro on jo 1.22 dollaria. Ei kai sillä pitäisi minulle oikein mitään väliä olla. Tottahan se on että suurin osa salkustani noteerataan dollareissa. Mutta minä taasen tutkin salkkuni euromääräistä arvoa. Se johtuu siitä että elän euro maassa jossa kulutus hoidetaan euroissa. Nyt kun dollari vaan laskee ja laskee niin samalla laskee myös salkkuni euromääräinen arvo.

Eipä tuollakaan vielä ole mitään väliä. Ongelma realisoituisi vasta jos minun tarvitsisi elellä salkun tuloilla. Näin ei kuitenkaan ainakaan vielä ole tilanne. Olen toki miettinyt sitä että tekisi vähemmän töitä ja käyttäisi osan salkun tuottamasta passiivisesta tulovirrasta elämisen kuluihin. Mutta mutta, vielä ei ole vapaa-ajasta löytänyt sellaista mielenkiinnon kohdetta joka haukkaisi kaiken ajan.

Jos dollari siis pysyisi pitkään alhaalla ja jostain syystä minun pitäisi käyttää osinkoja elämiseen niin alhaisesta kurssista tulisi ongelma. Olen myös itse aiheuttanut itselleni tilanteen jossa alhaisesta dollarin kurssista saattaa olla haittaa.

Yleensä kun ottaa näkemystä niin on vaihtoehtoina joko onnistuminen tai epäonnistuminen. Toivon tietysti yleensä ensimmäistä, mutta tässä tapauksessa en ole ihan varma kumpi on lopputulema. Minun lainani ovat nimittäin nykyään euromääräiset, sillä oletin että dollari pysyy vahvana. Ollaan menty kuitenkin täysin päinvastaiseen suuntaan. Elikkäs suunnitelmani lainojen lyhentämisestä jenkkiosingoilla ei olekaan enää täysin pätevä. Tällaista lainojen osingoilla lyhentämistä ajattelin satunnaisesti harrastaa että saisi laina-astetta hiukkasen pienemmäksi.

Toki myös lainojen vakuudet ovat nyt sitten pienentyneet kun lainat ovat euroissa ja suurin osa osakkeista dollareissa. Tämä ei kuitenkaan vielä tuota mitään pulmaa kunhan osakkeet eivät yhtäkkiä laske 70 prosenttia.

Tällä hetkellä sijoituslainaa löytyy 19 200€ ja osakkeita on vakuutena yhteensä 112 000€ edestä. Olisihan tuota ihan kiva lyhennellä myös osingoilla. Jos joskus pääsisi sellaiseen 11 000€ sijoituslainan määrässä niin voisi olla suht tyytyväinen. Sitten voisi jo rommata suht kunnolla ennen kuin tulisi pelottavia "margin call" huutoja :D


Jos haluaisin ostaa jenkkiosakkeita niin nyt olisi ainakin dollarin kurssin puolesta halvempaa kuin vaikkapa viime vuoden alussa.

Vaikuttavatko valuuttojen kurssimuutokset sinun sijoitustoimintaasi millään tavalla?Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. Tämä blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, olet vastuussa itse sijoituksistasi ja teet itse sijoituspäätöksesi.
8 kommenttia:

 1. Kirjoittelinkin ajatuksiani juuri samasta aiheesta aiemmin tällä viikolla. Ehkä siis vähän salkun arvon kärsiminen tästä syystä harmittaa, vaikken sitä myönnäkään :)

  Samoin kuin sinäkin, olen tullut tulokseen, että kulujen valuutta ratkaisee. Niin pitkään kuin tulovirtoja ei tarvitse kuluttaa euroissa, niin kurssilla on aika vähän merkitystä.

  VastaaPoista
 2. Nimetön21.1.18

  Tästä sisuuntuneena lisää kryptoja, LTC BTC...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en niitä enää osta lisää sillä mulla on jo sopivasti :)

   Poista
 3. Nimetön22.1.18

  Joo, vähän se "fiiliksiä lässäyttää" kun katsoo salkun euromääräistä kehitystä ja samalla S&P500 on rallannut vaikka kuinka viime vuonna :P

  VastaaPoista
 4. Onhan tuo vähän apeeta touhua kun ei aina muista tuota dollarivaikutusta. Mutta toisaalta kun on tarkoitus ostaa dollarituotteita niin ei tunnu niin pahalta. Paitsi vipua koetan lyhentää osingoilla pääasiallisesti eli siinähän se tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama oli itellä mielessä että olisin lyhentänyt euromäärästä lainaani dollari osingoilla. Pitää pistää varmaa pläni holdiin.

   Poista