27.1.2018

Mikä on sijoittamista ja mikä on spekulointia


Välillä on kivaa pohtia sijoittamiseen liittyviä käsitteitä. Tänään ajattelin vertailla sijoittamista ja spekulointia. Wikipedia kertoo sijoittamisesta näin: "Sijoittaminen tarkoittaa tavallisesti rahoitusinstrumenttien ostoa, hallussapitoa ja myymistä tarkoituksena tehdä voittoa." Spekuloinnista Wikipedia kertoo taas seuraavaa: "Spekulaatio eli spekulointi tarkoittaa rahan finanssisijoittamista tavalla, joka ei takaa arvon säilymistä." Mielenkiintoista. Tuohan vaikuttaa melkein samalta asialta.

Spekulointi ja sijoittaminen on siis Wikipedian mukaan samaa asiaa, molemmissa on tarkoitus sijoittaa rahaa ja tehdä sillä voittoa. Sijoittamalla on myös mahdollista hävitä rahansa kuten myös spekuloinnilla. Päätinkin vähän itse pohtia että mikä on minun mielestäni sijoittamista ja mikä on sitten vain spekulointia. Huom. mielipiteet ovat taas sittein ihan omiani eivätkä perustu mihinkään faktatietoon.

Sijoittaminen on minun mielestäni sellaista toimintaa jossa on oletusarvoisesti positiivinen tuotto-odotus. Tähän kategoriaan lukisin osakkeisiin sijoittamisen pitkällä tähtäimellä (sijoitetaan yrityksen liiketoimintaan), osinko-osakkeiden oston buy holdiin, rahasto sijoitukset, indeksisijoitukset, asuntosijoittamisen ja metsään sijoittamisen.

Spekulointi kategoriaan voisin mainita esimerkkeinä päiväkaupan, kryptovaluutat ja ponzi-huijaukset. Mikään ei poista sitä faktaa että jotkut pystyvät tekemään messeviä voittoja myös näillä tavoilla, ponzissa toki ainoastaan he jotka ovat pyramidissa oikeassa kohtaa. Ponzi on onneksi lainvastaista toimintaa mutta kyllä niitäkin vielä näkee kun on korvat ja silmät tarkkana. Tuleehan sitä toki itsekin twitterissä seurattua tyyppejä jotka tekevät päiväkauppaa osakkeilla ja he tienaavat sillä elantonsa ja vielä ylikin. Siinä spekuloidaan yleensä osakkeen hinnan nousun (long) tai hinnan laskun puolesta (short). Lukemattomia tunteja käytetään sitten tutkimustyöhön.

Oma toimintani on siis osittain sijoittamista ja osittain spekulointia. Olen sijoittanut osinkoyhtiöihin jotka ovat nostaneet osinkoaan jo kymmeniä vuosia. Sitten olen spekuloinut osalla salkkuani ostamalla kryptovaluuttoja. Spekulaationi tähän on että kryptojen arvo toivottavasti nousee hypen mukana. Laskisin myös nuo Mintoksen vertaislainat tuohon spekulointi -kategoriaan. Lainoissa on vuosikorkona 13% joka on sen verran suuri että riskiäkin on mukana. Tässä spekuloin sitä että niin kauan kuin talous vetää euroopassa niin ihmisillä on varaa maksaa autolainansa takaisin ja laina-alustat pysyvät vielä pystyssä.

Olisiko vola osaltaan spekulointiin liittyvää? Mitä isompi vola niin sitä spekulatiivisempaa. Kryptoissa volaa on enemmän kuin laki sallii joten aika spekulatiivisiahan nämä ovat. Toinen juttu mitä salkustani löytyy on kannabisosakkeet. Niissä vola on toistaiseksi näyttäytynyt lähinnä tiukkana nousuna ylöspäin, hiukkasen yli 2kk on tuotto ollut 120%. Tässä tapauksessa spekuloin sillä että joskus kannattaa mennä massan mukana sijoituksissa.

Lopputuloksena voisin sanoa että sijoittaminen ja spekulointi tarkoittaa monessa tapauksessa täysin samaa asiaa.

Mitä mieltä sinä olet sijoittamisen ja spekuloimisen eroista?


Tämä blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, olet itse vastuussa sijoituksistasi ja teet itse myös sijoituspäätöksesi.
4 kommenttia:

 1. Itse näen sijoittamisen olevan toimintaa, jossa rahat sijoitetaan pitkäjänteisesti tuottavaan liiketoimintaan. Jolloin tulevaisuuden tuottoja ja liiketoiminnan kehitystä voidaan mielekkäästi ennustaa. Sijoitettaessa käytetään usein apuvälineinä fundamentteja, sekä sijoituskohteeseen tutustunaan analyyttisesti ja perusteellisesti.

  Spekuloinnin näen huomattavasti riskisempänä toimintana, jossa rahat sijoitetaan sellaisiin kohteisiin, mitkä vaativat onnistuakseen jonkinlaisen yksittäisen positiivisen katalyytin (esim yksittäisen lääkkeen kehittämisen onnistuneesti), tai ennustetaan vaikkapa muiden sijoittajien käyttäytymistä (esim: greater fool theory). Spekulointi on yleensä huomattavasti lyhytjänteisempää kuin sijoittaminen, eikä välttämättä perustu liiketoiminnan/tuloksen pitkäjänteiseen kasvuun. Osakesijoittamisessa näen spekulointina esimerkiksi konkurssin partaalla kärvisteleviin yrityksiin sijoittamisen, sijoituspäätösten perustumisen pelkkään tekniseen analyysiin tai uuden sektorin alkuvaiheen yrityksiin sijoittamisen, joilla ei välttämättä ole vielä varsinaista tuottavaa liiketoimintaa. Spekuloinnissa sijoittajan tietämys kohteesta on usein huomattavasti vähäisempää, kuin sijoittamisessa (ei johdu sijoittajan laiskuudesta, vaan "sijoituskohteen luonteesta", jolloin tulevaisuus on epävarmempaa, eikä tietoa ole saatavilla)

  Uhkapelaaminen (uhkasijoittaminen) on taas toimintaa, jonka tuotto-odotus perustuu puhtaasti tuuriin ja onnistumisen todennäköisyys on alle 50%.

  Näiden kolmen muodon (sijoittaminen, spekulointi ja uhkapelaaminen) välimaastoon mahtuu myös paljon harmaata aluetta, johon todennäköisesti iso osa sijoittajista sijoittuu.

  Volatiliteettiä en nyt varsinaisesti aivan suoraan yhdistäisi spekulointiin. Volatiliteetti on mielestäni enemmänkin merkki markkinoiden epävarmuudesta sijoituskohteen hinnan muodostamisessa (joka sijoittajien keskuudessa saattaa toki olla hyvinkin spekulatiivistä). Lauseesi "Mitä isompi vola niin sitä spekulatiivisempaa", kääntäisin itse toisinpäin: -"Mitä spekulatiivisempi, sen isompi vola".

  VastaaPoista
 2. Kääntämällä käsitteet englanniksi ja vertaamalla niitä keskenään ero alkaa jo kuulostaa varsin itsestään selvältä. Investing and speculating. Tosin ei niitä myöskään voi täysin erottaa, koska spekuloiva sijoittajakin sijoittaa rahojaan. Erona itse näen ehkä pienemmän riskin. Riskiä tosin ei voi helposti mitata, mutta spekuloimalla ei ole kukaan päässyt huipulle. Rikastunut on, mutta jossain vaiheessa se peliautomaattienkin tuotto kääntyy laskuun, kun tarpeeksi kauan sinne rahaa syöttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä että aika keskellä sitä ollaan näiden molempien välissä.

   Poista