12.1.2018

Pitkäaikainen työni alkaa tuottaa hedelmää


Pitkäaikainen työni ja valistukseni alkaa vihdoin tuottaa hedelmää! Olemme olleet yhdessä nykyisen avopuolisoni kanssa jo neljättä vuotta ja alan huomaamaan nyt tiukan valistustyöni tulosta. Toki oli selvää jo alusta alkaen että tulen tuputtamaan hänelle omaa elämänfilosofiaani säästämisen ja sijoittamisen saralta. Miten muka pystyisit olemaan hiljaa asiasta joka on sinulle tärkeää elämässäsi?

Aluksi tulokset eivät olleet mairittelevia. Kaikkia eivät vain raha-asiat kiinnosta niin paljoa kuin minua. Raha on monelle yhdentekevää kunhan sitä on tarpeeksi. Paasaus sijoittamisen tärkeydestä ei mennyt millään kaaliin. Tilillä on turvallisempi makuuttaa rahoja nollakorolla. Mutta miten siitä muka saa tuottoa? Muutaman kuukauden yhdessäolon jälkeen sain hänet tekemään säännöllisen kk-säästösopimuksen Nordnetin Superrahasto Suomeen.

Se oli hyvä alku, mutta tavoitteeni olivat kuitenkin vieläkin korkeammalla. Muutimme lopulta yhteen ja häneltä jäi kaksio tyhjäksi. Ehdotin että sehän kannattaisi laittaa vuokralle. Niin hän sitten tekikin ja löysimme yhdessä hyvän vuokralaisen.

Seuraava sijoitusmuoto mihin hänet tutustutin oli S-osuudet. Niistä tulee sellainen hiukkasen yli 100€ vuodessa osuuspääoman korkoa. S-osuudet oli helppo myydä, tarvitsi vain mainita että niistä tulee vuosittaista korkeakorkoista tuloa minimi verolla. Mikäpäs siinä, harvahan tällaisesta pystyy kieltäytymään.

Miksi tyytyä pelkkiin rahastoihin? Hän alkoi pikkuhiljaa kiinnostumaan myös osakkeiden ostosta. Nyt salkusta löytyy muutamaa eri paperia ja ensimmäiset osingot tekevät keväällä tuloaan tilille. Katsotaan innostuuko hän oikein urakalla osinkojen saamisesta. Itsehän jäin jo siihen koukkuun kun tili täyttyy kuusta toiseen osingoilla.

Miksi pitää tuhansia euroja pankkitilillä nollakorolla kun Bank Norwegian maksaa korkoa 1,75% vuodessa? Aluksi tällainen Bank Norwegian vähän epäilytti. Eihän se nyt voi turvallista sentään olla koska se ei ole suomalainen pankki. Norjan pankin talletussuoja on kuitenkin sen verran turvallisen kuuloinen että lopulta sain hänet siirtämään osan rahoista suomalaiselta pankkitililtä Bank Norwegianille. Nyt niille rahoille saa edes jotain tuottoa.

Nyt olemme siis siinä tilanteessa että häneltä löytyy sijoituksia seuraavista paikoista: sijoituskaksio, Superrahasto Suomesta, muutaman eri yhtiön osakkeista, S-osuuksia ja Bank Norwegianin talletustili.

Mutta työsarkaa on vielä jäljellä aika paljonkin. Seuraava vaihe voisikin olla se että saisin hänet lopettamaan verottajan tukemisen. Se on kuulemma nimittäin hyvä säästökeino että saa tuhansia euroja veronpalautusta vuosittain :D Minun mielestäni taas rahat olisivat paremmassa turvassa vaikkapa Bank Norwegian talletustilillä kasvamassa korkoa. Mutta makuasioista ei sovi kiistellä ja jotkut sodat kannattaa kotirauhan vuoksi hävitä.

Oletko sinä saanut jonkun tuttavasi sijoittamaan?


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.
23 kommenttia:

 1. Pikkuhiljaa hyvä tulee (vaikka itse suosin kyllä kerralla kaikki säästöön - ei kulutukseen).

  VastaaPoista
 2. Lotta12.1.18

  Ai että, minä oon just tommoinen rahoja tilillä jemmaava. Nyt täytyy ryhtyä selvittämään mitä niillä tekisi. On mulla pankissa rahasto, missä on osa rahoista ja kerran kuussa sinne menee siirto, mutta enemmänkin voisi tehdä.

  VastaaPoista
 3. Nimetön13.1.18

  Verottajan tukemisella tienaa paremmin, kuin monien kivijalkapankkien säästötileillä. Eli ei se aina niin huono kohde ole, jos vaihtoehtona on laittaa rahat "poikimaan" satunnaiselle säästötilille. Toki jää jälkeen Bank Norwegianista.

  VastaaPoista
 4. Sitten kun tulee pörssiromahdus, nainen vetelee sinua ympäri korvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ettei niin käy :D

   Poista
  2. Tuo on todellinen riski! Kokemusta löytyy (ainakin verbaalisesta) korville saamisesta vastaavassa tilanteessa :)

   Vakavasti ottaen hienoa työtä. Näistä asioista kertominen puolisolle ja/tai kavereille on yksi parhaista palveluksista, mitä voi tehdä. Tietysti riippuu henkilöstä, tehoaako "markkinointi" vai ei.

   Poista
  3. Juu, aina voi tehdä itse parhaansa mutta lopulta se on sitten kiinni siitä toisesta mitä hän päättää tehdä.

   Poista
 5. Juu mäki pidän vero% nii pienenä kun kehtaa :D on kivaa saada palkkarahat heti isommin käteen ja heti osinko osakkeisiin 😆

  VastaaPoista
 6. Onnittelut suorituksestasi! :D Itselläkin ollut jo vuoden päivät missiona saada mahdollisimman moni vaurastumaan sijoittamalla ja tekemään itselleen parempaa elämää. Lista on jo melko pitkä, mutta työni ei ole silti vielä valmis. Olen kuitenkin saanut seuraavat ihmiset sijoittamaan rahastoihin/osakkeisiin: Isä, vaimoke, pikkusisko, kaksi työkaveria ja viisi ystävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, aika hyvin olet onnistunut :) Ehkä en sitten ole niin hyvä ylipuhumaan muita mukaan kuin sinä.

   Poista
 7. Nimetön14.1.18

  Sain lapseni (Niko) kiinnostumaan sijoittamisesta jo hänen ollessaan 7 vuotias. Olimme vainajien muistopäivänä Hietaniemen hautausmaalla oravia ihmettelemässä, kun hän kysyi:"Mikä pörssi on?" Viritin tarinan hänen perustamasta lentoyhtiöstä, Nikoair Oy:stä. Yhtiössä oli ensin yksi pieni kone, mistä päädyttiin isoihin pääomaa vaativiin koneisiin, lama-aikaan, nousuun, päätökseen haluta olla osakas isommassa yhtiössä aiemman pienemmän, mutta kokonaan omassa omistuksessa olleen yrityksen omistaja, osakkaiden määrän kasvuun, tarpeeseen löytää kauppapaikka osakkeille jne. Poika kiinnostui aiheesta ja aloitimme sijoittamisen. Sitä jatkui vuosia. Nyt hän opiskelee ja tekee töitä siinä ohessa. Hänellä on osakkeita 7 pörssistä / maasta, vertaislainoja ja Norjassa tili. Nyt hän säästää ensimmäistä autotalliosaketta. Eli se pallo pyörii ja kasvaa nyt omalla painollaan. Kuopuksen (yläkouluikäinen) kanssa prosessi on vaiheessa, mutta tiukasti liikkeellä: hänellä on osakkeita 6 maasta ja osinkoja tulee tammikuuta lukuunottamatta joka kuukausi. Yhtiövalinnoissa on painottuneet teinien arvostamat brändit enemmän kuin analyysit ja analyytikoiden suositukset. Nyt kun hänen ymmärrys on lisääntynyt ja hän on selvästi hyvillään taloudellisesta tilastaan, hän on näyttänyt merkkejä siitä, että yhtiövalintoja tehdään enemmän taloudellisin perustein kuin kateusnäkökulmasta (yhtiöitä, joiden tuotteita kellokkaat hankkivat ja me ei, esim. BMW.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmilla lapsillasi näyttää olevan asiat hyvin mallillaan. Vanhempien esimerkki kantaa pitkälle.

   Poista
 8. Nimetön14.1.18

  Onnea hienosta suorituksesta käännytystyössä!

  Meillä on vähän samankaltainen tilanne, kuitenkin sitten erilainen. Olemme olleet vaimoni kanssa yhdessä jo yli 20 vuotta, ja KUMPAAKAAN ei sijoittaminen kiinnostanut vaan "kunhan rahaa on tarpeeksi" riitti. Lisäksi rahammme ovat yhteisiä.

  Sain kuitenkin pari vuotta sitten vaimoni vakuuttuneeksi että meidän kannattaa yhdessä säästää. Nyt kolme vuotta sitten aloitettu varallisuus on reilu 40k ja siitä yli puolet viime vuonna. Tahti jatkuu ja olemmekin tehneet "plan 2035" suunnitelman johon kuuluu myös exit yhteisestä yrityksestä. Jos yritys ennen sitä esim kaatuu, olemme jo keränneet sijoitusvarallisuutta turvaksemme.

  Asia ei ole edelleenkään vaimoani kiinnostanut paitsi nyt jouluna kun näytin sijoitusvarallisuutemme kokonaisuuden. Häntä ei maaritteluista huolimatta asia ole aiemmin kiinnostanut. Nyt ääni kellossa on muuttunut ja vaimoani alkoi kiinnostamaan osingot tms oikein kunnolla. Luvassa suurempi kk sijoitus yhteisellä päätöksellä?

  Eli ihan kelpo meininki täälläki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehän olette edenneet hyvin sijoittamisessanne, jatkakaa vaan samaan tahtiin :)

   Poista
 9. Täällä on vielä käännytystyö vaiheessa...Mutta olen saanut miehen sentään ostamaan kaksi sijoitusasuntoa ja sijoittamaan 10k oman alansa yrityksiin. Minun kontolla on tosin kirjanpidolliset asiat..ja budjetointi!

  VastaaPoista
 10. Meillä on kuulemma vain liian pienet tulot. Vaimonikin on kyllä innostunut aina vain enemmän supereista sekä BoN säästämisestä mut budejetissa pysyminen on haastavaa kun lapsiperheessä on aina "pakollista" hankittavaa. Luotto on kuitenkin kova, että tahti muuttuu ajan kanssa ja kyllähän ne tulotkin voi vähän nousta kun opiskelut on ohi :)

  VastaaPoista
 11. Ostin ensimmmäisen sijoitusasunnon n. 8 vuotta sitten puoli vahingossa. Viime vuonna sain emännän innostumaan sijoituksesta tosissaan ja ostimme kaksi lisää. Lainojen järjestelyjen jälkeen kassavirta on n.400 € plussalla kuukaudessa. Lisäjärjestelyillä sijoitusvaraa on n. 600-800 € kuukaudessa. Tämä siis yhtään palkoista säästämättä. Ongelmana on nyt saada emäntä uskomaan: Rahat pitää sijoittaa, ei maksaa lainoja pois. Tästä tulee vielä kova paini ja tulee vissiin päättymään asemasotaan, jossa osa sijoitetaan ja osa lainoihin.
  Osakkeiden kanssa itseäni kiinnostaisi lähteä tylsästi jenkkimarkkinoille ( osa Suomeen) ja hakea tasaista osinkovirtaa vakaista osingon maksajista. Kutkuttaa ajatus joka kuukautisesta osingon kilahduksesta tilille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitte hyvät kaupat jos kassavirta on positiivinen :)

   Poista