21.2.2018

Aloin lyhentämään agressiivisesti sijoituslainaani


Aikaisemmin olen käyttänyt sijoituslainaa saadakseni lisää osinkotuottoa. Näin opiskelijana olen kuitenkin alkanut miettimään että pitäisikö sitä velkaisuusastetta hiukan keventää jos kurssit vaikka alkaisivat joskus laskemaan. Ei olisi mukavaa joutua tilanteeseen jossa salkusta pitäisi myydä osakkeita ainoastaan sen takia että vakuusarvot eivät enää riitä. Tosiasiassa kurssit saisivat laskea aika paljonkin että joutuisin myymään mitään.

Joulukuussa 2017 minulla oli sijoituslainaa 20 200€. Sen päälle olin ottanut vielä 2600€ autolainaa Nordnetista joten lainaa oli yhteensä 22 800€. Toki nuo molemmat lainat ovat käytännössä sijoituslainaa, mutta olen päättänyt merkata ne erilailla nettovarallisuudessani sen takia että nostin tuon pienemmän lainan ulos autoa ostaessa. Siinäpä sitä lyhentelemistä riittääkin. Mutta olen kuitenkin  ihan hyvällä alulla, sain tammikuun loppuun mennessä lyhennettyä lainaa jo parilla tonnilla joten nyt nuo molemmat lainat ovat yhteensä enää 20 800€. Hyvällä säkällä pääsen tässä kuussa hyvinkin alle 20 000€.

Minusta on mielenkiintoista millainen psykologinen vaikutus on tulojen vähentymisellä tähän laina-asiaan. Aikaisemmin en kiinnittänyt lainoihini oikein mitään huomiota, mutta nyt kun tulot on aika minimaaliset opiskelun vuoksi niin lainat alkoivatkin jännittämään paljon enemmän. Mielessä pyörii margin call peikko ja myös se että dollari jatkaa luisuaan ikuisesti eikä dollariosingoilla maksa enää niin hyvin euromääräistä lainaa pois.

Hyvää vetoapua lainan maksuun tuo vaihtelevan suuruiset dollariosingot joita tulee tipoittain kuukausittain ja pian koittava suomalaisten osakkeiden osinkokevät. Kaipa sitä joku tavoitekin olisi hyvä tehdä. Nyt olen siis saanut lainaa pois parilla tonnilla joulukuusta kun aloitin tämän lainanlyhennys projektin. Hyvä lyhyen aikavälin tavoite olisi saada lainaa pois vielä 5000€ kesäkuuhun mennessä. Sitten minulla olisi lainaa enää 16 000€.

Lainan lyhentämiseen aion käyttää apuna asuntolainan lyhennysvapaita joita on 4 kuukautta jäljellä, aikuiskoulutustukea, osinkoja ja blogituloja. En myöskään laske pois jonkun osakkeen myyntiä mikä ei sovi strategiaani. Opintolaina voisi olla myös yksi vaihtoehto, siinä on ymmärtääkseni korko 0,35-0,5%.

Mitäpä muutakaan sitä rahoilla tekisi kun lyhentelisi lainaa, sillä osakekurssit ovat nyt niin korkealla. Sitten jos kurssit olisivat isossa laskussa niin olisi vaikeampi tehdä päätös että keskittyisikö sitä lainan lyhentämiseen vai osakkeiden ostoon. Joten toive osakekursseille on tämä: älkää pliis laskeko vielä vaan vasta syssymmällä, sitten velkojeni tilanne pitäisi olla paljon parempi :D


*Suomalaiset osakkeet pienin välityskuluin Nordnetista*Onko sinulla sijoituslainaa?

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.10 kommenttia:

 1. Nimetön21.2.18

  "jos kurssit vaikka alkaisivat joskus laskemaan". ei yhtään hullumpi ajatus. ennemmin tai myöhemmin, kuten aina on tapahtunut iskee kriisi ja osakkeet tulevat reilut 50% alas. Vain ajankohta ja syy ovat ennalta-arvaamattomat. smart move. ok

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt tuli sellainen tunne että haluan velkaisuutta alas.

   Poista
 2. Itsellä oli sijoituslainaa vielä pari päivää sitten 1800 € (n. 13 % salkun luototusarvosta) ja päätin eilen alkaa sitä hieman lyhentämään (maksoin jo siitä 600 € pois). Mitään kuumotusta ei ole kurssien laskemiseen ja paljon ostettavaakin löytyisi, mutta ajattelin silti hieman keskittyä vähentämään velkaisuuttani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Euromääräisenä tuo lainasi ei kuulosta kovinkaan vaikealta ottaa hallintaan :)

   Poista
 3. Melkein kyllä opintolainaa suosittelisin. Paitsi matala korko, niin valtio hoitaa takauksen jolloin ei tarvitse pakkomyyntejä pelätä. Lyhennyksetkin alkaa vasta valmistumisen jälkeen.

  Huono puoli tietty silloin on, että vapautuva Superluotto-limiitti saattaa alkaa houkuttelemaan kurssidipissä ja pian sinulla on sekä sijoitus- että opintolainaa.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan ottaa heti kun saan hakemusta aikaiseksi... :D

   Poista
 4. Järkevän kuuloista riskienhallintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää mennä oman tuntuman mukaan. Jos velka pyörii ajatuksissa niin sitä on liikaa.

   Poista
 5. Itsekin saanut velkaa vähemmäksi, mutta silti liian tiukalla mennään. No, kuukaus kuukaudelta. Valitettavasti joutunut myymäänkin - ja väärään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinäkin vähentelet velkaasi. Varmaan ihan järkevää.

   Poista