9.2.2018

Lopetin työt, mitäs nyt?


Lumihiutaleet putoilevat maahan Vantaalla ja on kello 12 päivällä. Mietin että jaksanko lähteä kävelylle vai pitäisikö vain surffailla netissä. Alle kuukausi sitten olin vielä turvallisessa palkkatyössä josta nettosin ihan hyvää sijoitusrahaa. Oli työsuhde-etua jos jonkinlaista josta voi nyt vain haaveilla. Jätin kuitenkin kaiken tämän taakseni. Tässä postauksessa haastattelen itseäni tekemääni suureen päätökseen liittyen.

Mistä kaikki sai alkunsa?


Olen nyt ollut samassa työpaikassa IT-alalla yli viisi vuotta. Työtehtävät ovat olleet aika samanlaisia mutta järjestelmät välissä ovat vaihtuneet. Nyt kuitenkin viime vuonna huomasin että kaipasin jotain vaihtelua työelämään. Yleensä työelämään haetaan vaihtelua vain vaihtamalla työpaikkaa. Mutta minäpä päätinkin että haluan kokeilla kokonaan toista alaa. Minulla on kuitenkin työkokemusta vain lähinnä IT-alasta joten ajattelin että minun tarvitsee ensin opiskella ja siinä opintojen lomassa sitten kokeilla harjoittelussa miltä tuntuisi tehdä muita kuin IT-hommia. Olen opiskellut aiemmin hiukkasen taloushallintoa ja se oli minusta kiinnostavaa joten päätin jatkaa taloushallinnon opintojani.

Että pystyisin keskittymään opintoihini niin pyysin ja sain puolitoista vuotta opintovapaata. Työkaverit kyllä hiukkasen ihmettelivät tätä vetoani, mutta vastasin vain että olen kiinnostunut taloushallinnosta, siksi haluan opiskella ja kokeilla minkälaista työtä se tarjoaa. Jos ei taloushommat sitten nappaakaan niin voin aina palata takaisin vanhaan työhöni opintovapaan jälkeen. Nyt olen opiskellut tammikuun puolivälistä alkaen. Hauskaa on tietysti se että olen lähes 10v vanhempi kuin kaikki muut opiskelijat joten välillä tuntee itsensä hiukkasen vanhaksi :D

Mistä saan rahaa tähän kokeiluun?


Olen tehnyt aina töitä joten minulla tuli helposti täyteen aikuiskoulutustuen saamiseen vaadittava 8 vuoden työhistoria. Tukea tulen saamaan verojen jälkeen 1340€ kuussa. Kuukausikuluni ovat tällä hetkellä alle 1250€ joten kaipa tuo raha sitten riittää. Lisäkuluja tulee matkakortista ja puhelinliittymästä. Nostan tukea nelisen kuukautta ja sitten kesän ajattelin elellä pelkästään työnantajani maksamilla jo kertyneillä lomapalkoilla ja lomarahoilla ellen hanki jotain kesätöitä. Saan toki säännöllisesti myös osinkoja mutta niitä en ajatellut elämiseen käyttää vaan sijoituslainan lyhentämiseen. Jos haluaa nostaa tukea täysimääräisesti niin ansiotöistä saa tienata alle 250€ kuussa niinä kuukausina kun tukea nostaa. Syksyllä taas alkaa tuki rullaamaan kun opinnot jatkuvat.

Tein myös muita justeerauksia talouteen opintovapaan vuoksi: sovittiin tyttöystävän kanssa että hän maksaa hiukkasen enempi ruoasta jos kokkaan ja leivon enemmän :D Tästä lähtien maksan sitten enää 100€ kuussa ruoasta. Otettiin 4kk lyhennysvapaata pankista että vähemmän tienaamiseen tulee pehmeä lasku. Ajattelin käyttää asuntolainan maksusta säästyneet rahat sijoituslainan maksuun niin saisi sitäkin pikkuhiljaa vähän pienemmäksi. Osakeostot pitää yrittää pitää jäissä ainakin hetken ja maksaa vaan vanhoja lainoja pois.

Miltä tuntuu opiskella koulussa pitkän tauon jälkeen?


Kuten mainittua välillä tuntuu vähän vanhalta. Mutta toisaalta on erittäin virkistävää ja mukavaa olla nuorten ja innokkaiden ihmisten seurassa. Läksyihin kesti hetken tottua, se ei riittänytkään että kävit tunneilla vaan pitää myös tehdä ahkerasti läksyjä. No toisaalta meillä on nyt koulua vain 2 päivää viikossa joten läksyille riittää myös hyvin aikaa. Työpaikalta jäin muunmuassa kaipaamaan työkavereita ja sellaista päivittäistä kuulumisten vaihtelemista.

Suunnitelmissani oli panostaa nyt enemmän blogiin kun on kerta enemmän aikaakin tai alkaa jopa harrastamaan liikuntaa enemmän kuin 3-4 kertaa viikossa. No kumpaakaan en ole tietenkään tehnyt, mutta en tiedä oikein miksi. Luulen että syy on siinä etten ole vielä löytänyt mitään harjoittelupaikkaa sille ajalle kun en ole koulutunneilla. Olisi mukavaa päästä harjoitteluun niin näkisi miten hommat hoidetaan käytännössä. Mutta ei tässä vielä ole kerinnyt kuin alle kuukauden olla koulussa joten kyllä se harkkapaikkakin kohta löytynee. Ja onhan noita kesätöitäkin tarjolla pilvin pimein.

Mitä teen jatkossa?


Jatkan harjoittelupaikan ja kesätöiden etsimistä ja yritän nauttia tästä kaikesta vapaa-ajasta ennen kuin niitä löytyy. Nyt kuitenkin tuntuu etten ole käyttänyt aikaa yhtään järkevästi vaan tulee katsottua jotain roskaa telkkarista tai surffailtua netissä. Aika menee nopeesti eteenpäin. Periaatteessa tämä on vähän kuin simulaatio siitä miten elämäni menisi jos olisi enemmän vapaa-aikaa ja vähemmän tuloja. Tällä hetkellä ainakin tuntuu että olisin mieluummin tekemässä jotain järkevää työtä kuin lööbailemassa himassa :D Ainakin tähän astiset kokemukset todistaa omassa tapauksesssani sen että työaikaa on turha vähentää jos ei ole sen tilalle jotain järkevää tekemistä.

Blogin kirjotus jatkuu kuten ennenkin, välillä kirjotan parempaa tekstiä ja välillä huonompaa. On ihan mielenkiintosta nähdä miten pienentyneet tulot vaikuttaa pään sisällä kun on tottunut saamaan keskituloisen palkkaa jo monet vuodet ja nyt yhtäkkiä tulot pienenevät. Ainakin vielä löydän turvaa sijoituksistani. En välttämättä olisi uskaltanut kokeillakaan tällaista liikettä ilman säästöjä. Minulle säästöt tuovat turvaa toteuttaa niitä asioita mitä itse haluan.

Mutta mihin unohtui taloudellinen riippumattomuus?


Ei mihinkään, mutta se saa nyt jäädä taka-alalle. On tässä jo hetki säästettykin. Minulla on tällä hetkellä elämässäni tietty asia minkä haluan toteuttaa ja se on opiskelu. Haluan tehdä tämän tässä ja nyt. Tottahan se on että en saa säästöön läheskään niin paljoa rahaa ainakaan nyt näiden puolentoista vuoden aikana, mutta tein päätöksen että en liikaa mieti tulevaisuutta vaan keskityn myös siihen mitä haluan tehdä juuri nyt. On myös mielenkiintoista nähdä miten salkku käyttäytyy kun sinne ei lisää niin paljoa uutta pääomaa.

Oletko sinä ikinä haaveillut opiskelevasi uudelle alalle?46 kommenttia:

 1. I am disappoint.

  Sitten kun kyllästyt tuohon ja haluat takaisin oikeisiin töihin, laita viestiä niin suosittelen sut meille (osaatko Javaa?). Saan rekrypalkkiot ja voin tarjota sulle yhden (1) oluen.

  Jos puolestaan toteat että valittu tie on parempi niin onneksi olkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai IT-työt on niitä oikeita töitä :D Valitettavasti koodaustaitoni rajoittuvat koulussa opiskelemaani C# kieleen. Siihen jäi koodaukset.

   Poista
 2. Tästähän siinä säästämisessä on kyse, voi tehdä päätöksiä mitä haluaa tehdä. Onnea uuteen tavoitteeseesi. Toivottavasti taloushallinto on sitä mitä uskot sen olevan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan parasta :) Pian sen näkee.

   Poista
 3. Rohkea veto! :) Itse toteutan saman, jos saan keväällä, tai viimeistään ensi vuoden alussa, opiskelupaikan unelmieni alalle. Ikää alkaa olla sen verran, ettei tässä kannata enää odotella, vaan pistää toimeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, parempi tehdä kuin vain miettiä :)

   Poista
 4. Oikein. Kerran täällä eletään. Olen itse heittäytymässä loppuelämän kesätyöläiseksi niinkin köykäisellä varallisuudella kuin 200 000. Sen päälle maatila, jossa noin 70 ha maata. Ikää on 51 v ja se ainoa lapsi on tiukasti omillaan.

  Liika on liikaa. En tiedä ajatuspohjaasi, mutta suosittelen Pentti Linkolan kirjoja. Onko tässä maailmassa oltava paljon? Jos on niin miten paljon? Riittääkö sittenkin, että on lämmin, ruokaa ja jotakuinkin hyvä olo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuossa jo ihan hyvä potti. En ole kirjoja lueskellut mutta kyllä sitä vähäänkin voi olla tyytyväinen.

   Poista
 5. Nimetön9.2.18

  Rohkea päätös, arvostan suuresti. Koen itsekin olevani jossain välivaiheessa vain omalla työsaralla , jossain vaiheessa pakko siirtyä johonkin muihin hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tehdä päätöksiä mieluummin aiemmin kuin myöhemmin.

   Poista
 6. Hyvä ratkaisu! Uuden alan opiskelu antaa varmasti uutta näkemystä työelämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin uskon itsekin. Kaikista uusista kokemuksista on varmasti hyötyä.

   Poista
 7. Onnittelut. Uusi mahdollisuus avartaa näkökulmia.

  VastaaPoista
 8. Nimetön10.2.18

  "sovittiin tyttöystävän kanssa että hän maksaa hiukkasen enempi ruoasta jos kokkaan ja leivon enemmän"

  Siis oletko aiemmin maksanut enemmän kuin hän ja nyt maksatte 50/50? Muussa tapauksessa tuolla sijoitusvarallisuudella tuo kuulostaa niin pihiltä kuin mahdollista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä nyt niin isoa varallisuutta ole takana :D Hän lupasi maksaa enemmän nyt kun hän tienaakin paljon enemmän. Ja minä teen sitten aikanaan saman hänelle.

   Poista
  2. Nimetön13.2.18

   Tienasitteko ennen saman verran ja maksoitte 50/50?

   Poista
 9. Itsekin siirryin vuonna 2015 työelämästä takaisin opiskelemaan ja parempaa ratkaisua en olisi voinut tehdä. Olen myös oikeutettu opintorahaan ja lainaan joten niillä on mukavasti pystynyt pitämään kuukausisäästöt yllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaa ei sinänsä ois ongelmaa sijotella vähän tässä samaan aikaan mutta olen nyt päättänyt hiukkasen tuota lainoitusta vähentää :D

   Poista
 10. Rohkea hyppäys! Kannattaa kuunnella itseään ja tehdä sellaisia ratkaisuja, joista nauttii. Itse tein samanlaisen liikkeen syksyllä 2016, eli siirryin työelämästä opiskelemaan aikuiskoulutustuen turvin mm.taloushallintoa. Päivälinjalla opiskellessa muut ovat minua noin 15 vuotta nuorempia, mutta on kyllä ollut antoisaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se aluksi hiukan jännitti että mitä työkaverit ja pomo sanovat. Mutta sitten tein päätöksen että haluan kokeilla tätä. Ja hyvinhän se meni läpi =)

   Poista
 11. Tyhmä temppu jättää varma työpaikka. Opiskella voi myös työn ohessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jos jaksaa. Itse valitsin helppouden vuoksi tämän tien. Kyllä se työpaikka siellä odottelee myös opintovapaan jälkeen.

   Poista
  2. Nimetön1.7.18

   oliko vähän tyhmä kommentti h:lta :D

   Poista
 12. Wow... *hatun nosto*!

  1340 eurollahan elelee leveästi ja se on 2pv työviikosta erinomainen kompensaatio.

  Tekisi itsekkin mieli saada jonkinlaista vaihtelua elämään ja hieman repäistä jollain tavalla. Opiskeluakin olen miettinyt. Talousaiheiset luennot yliopistolla kiinnostaisivat ajatuksen tasolla, mutta läksyjä en kyllä haluaisi tehdä, enkä istua kovalla pulpetilla kuuntelemassa tylsiä juttuja. Ajatus työskentelystä jossain mielenkiintoisessa alkuvaiheen yrityksessä, hyvällä porukalla, tehden pitkiä vuorokausia, suunnitellen intohimolla projekteja - olisi kihetova... Pitkä yliopistotutkinto ja kahvinkeitosta alkava uraputki pankissa ei kuitenkaan kiinnosta. Oman yrityksen perustaminen kutkuttaa, mutta ei ole liikeidea-lamppu vielä oikein syttynyt. Toisaalta nykyinenkin työpaikka on kyllä melkoisen hyvä (tosin matala palkka), mutta se ei ole viimeaikoina antanut oikein "kiksejä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei sun nykynen työpaikka anna tarpeeksi kiksejä niin voisithan sä periaatteessa hakea johkin startupiin töihin :)

   Poista
 13. Hieno ja rohkea päätös palata koulun penkille! :D Miltäs on opiskelijaelämä maistunut? Kai elät nyt täyapätäyspäiväi opiskelijaelämää, viina virtaa ja opiskelu jää Taka-alalle ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa olen viettänyt tylsää aikuisopiskelijaelämää :)

   Poista
 14. Oho ja onnea opiskeluun! Ei se sijoittelu opiskelua estä taikka päinvastoin. Sulla vaan parempi tilanne et korkoa korolle toimii myös samalla kun opiskelet :) Aikuiskoulutustuki oli itelläkin mielessä, mut sit laskettiin ja pakko oli hommata oppisopimuspaikka, että pärjää taloudellisesti. Meillä taas oon siinä nuoremmassa porukassa ja muut on paljon vanhempia. Sekin on hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näistä osingoista pitäisi riittää sijoituksiinkin.

   Poista
 15. Rohkea päätös! Olen vahvasti sitä mieltä, ettei mikään opiskelu koskaan mene hukkaan, vaikka se ei näkyisikään palkassa. Mikäli näkyy, sitäkin parempi. Kuten Hesarissakin kirjoitettiin, niin onneksi aikuiskoulutustuki on Suomessa erittäin hyvä, niin et ihan PA:na joudu elelemään. Kaikkien pitäisi opiskella enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jotenki mietitytti että tuleekohan tuki säilymään näin hyvänä kovinkaan pitkään niin siksi ajattelin toimia nyt.

   Poista
 16. Toveri12.2.18

  Hieno juttu. Tässähän juuri säästämisessä ja sijoittamisessa on kyse - vapaus tehdä valintoja.

  Haaveilen toisinaan itsekkin lyhemmästä työpäivästä tai työviikosta, mutta kuten sanoit aika tuntuu valuvan kuin viemäristä alas. Ehkä olen perusluonteeltani vain laiska tai sitten ihminen tarvitsee tuommoista "huuhaa"-aikaa myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen huomannut että nyt kun minulla huuhaa aikaa riittää niin on alkanut ahdistamaan se ettei tee mitään järkevää ja aika vain kuluu eteenpäin. Sitten taas kun tuollasta aikaa ei ollut niin paljon niin sitä kaipasi :D

   Poista
 17. Nimetön13.2.18

  Toivottavasti pääsit sentään yliopistolle, etkä tuhlaa aikaasi AMK:ssa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitää yliopistoja tartte :) Vanha kunnon AMK toimii hyvi.

   Poista
 18. Tosiaan, hienoa, että hyppäsit opiskelijaksi, kun kiinnostusta oli ja tukikin on noin suuri! Vähän eri luokassa kuin se perusopiskelijan summa, opintoraha 250 € bruttona! (Toki asumistuki tulee monelle vielä lisäksi, mutta itse jos opiskelemaan nyt lähtisin, saisin juurikin vain tuon 250 €. :D)
  Oletko miettinyt ja laskenut, kannattaako sinun ottaa opintolainaa? Olisiko siis järkeä nostaa sitä, ja sillä vaikka maksella sijoituslainaa pois? Vai jäisikö opintolainan korko kuitenkin sen verran vähemmän pienemmäksi kuin sijoitus- ja/tai asuntolainojen korot, ettei kannata? (Mulla ei oo koskaan ollut kuin asuntolainaa, mutta kun kaikki aina tuntuu korostavan opintolainojen edullisuutta ja sijoituslainat kai ei yleensä ole kovin edullisia, niin tulipahan mieleen tää vaihtoehto.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt ottavani opintolainaa juurikin sijoituslainoja maksaakseni, mutta en ole vain saanut vielä aikaseksi rustailla hakemusta. Yritän tsempata ensi kuussa sen kanssa. Onneks lainanhaussa ei ole sinänsä vielä kiire, sillä voin hake sitä lainaa nyt kevään loppuun asti. Kyllä siinä jokusen euron säästäisi lainakuluissa kuussa, mutta lopulta ero on aika pieni euromääräisenä, prosentteina ihan mukava ero.

   Poista
 19. Luin tämän tekstin jo viikko sitten, mutta kommentoida en tuolloin ehtinyt. Normaalisti olen aika huono kommentoimaan, mutta tällä kertaa piti tulla antamaan peukaloa ylöspäin ratkaisullesi.

  Meikäläisellä on itsellä myös melko samanlainen tulevaisuus mahdollisesti tiedossa. Tosin minulta työt loppuvat itsestä riippumattomasta syystä, eli en päässyt itse päätöstä tekemään. Uusia töitä ei ole ahkerasta hakemisesta huolimatta löytynyt. Sen vuoksi opiskeluun palaaminen on aika korkealla mahdollisuuksieni listalla. Katsotaan nyt pääsenkö "kikkailemaan" itseni sisään johonkin kouluun, vai joudunko menemään normaaleja väyliä, eli toisin sanoen lukemaan pääsykokeisiin. Tuon lukemisen vuoksi ihan hyvä että jobini loppuvat maaliskuun lopussa, enpä kyllä ehtisi päntätä ja työskennellä yhtäaikaa hyvällä menestyksellä.

  Toki pakkohan tässä on vielä myöntää että kaikki on mahdollista. Vielä olisi kuusi viikkoa aikaa löytää töitä. Etsimistä en ole vielä lopettanut. Siinä mielessä ei ehkä pitäisi vielä maalata piruja seinille.

  Jos keväästä tulee minulle "vapaa", ajattelin itse pyrkiä myös panostamaan blogiini. Jotenkin tuntuu että näin työelämässä blogiin panostaminen on ahkerasta postaustahdista huolimatta ollut aika tasoa hällä väliä.

  Kirjoittelehan ihmeessä useampiakin tekstejä tähän liittyen. Ainakin täällä aihe kiinnostaa sattuneesta syystä paljon. Löytyykö työelämän jälkeen motivaatiota opiskella, miltä tuntuu kun totuttu palkkatulo katkeaa, miten arjen pyörittäminen muuttui? Lisäksi kiinnostaisi kuulla miten sijoitukset onnistuvat sinulta näin "offlinen" aikaan. Itsellänikin on tässä jo kirjoituspöydällä teksti, missä kerron miten olen jo nyt alkanut valmistautumaan mahdollisesti tulevaan työttömyyteeni.

  Tsemppiä ja lukuintoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, aion varmasti kirjoittaa aiheesta lisää :)

   Poista
 20. Nimetön27.2.18

  Eksyin blogiisi ensimmäisen kerran. Tosi mahtava päätös! Pitäisi itsekin muistaa, että meillä on vain tämä yksi elämä, joten kannattaa toteuttaa unelmia (niitäkin unelmia, jotka eivät varallisuutta kartuta). Itse olen hyödyntänyt opinnoissa äitiyslomat (Amk:sta 2 vuodessa ulos ja nyt maisteriksi vuodessa).

  Vapaa-ajasta nauttimista on sekin, että vain istuu siellä sohvalla. ;) Monella on aina lomilta, viikonlopuilta kovat odotukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että löysit tänne! :D

   Ehkä olen loikoillut liikaa soffalla lähiakoina. Mutta ei hätää, korjausliike on tulossa... :=)

   Poista
 21. Nimetön20.11.19

  Minäkin tein vähän samalla tavalla. Menin opiskelemaan uutta alaa ja olin paljon vanhempi muita, mutta onneksi meillä oli hyvä opiskeluporukka. Nyt olen sitten tilitoimistossa töissä. Kyllä se kannattaa lähteä opiskelemaan jos siltä tuntuu.

  VastaaPoista