15.2.2018

Salkkuni paras osingonkasvattaja


Nyt kun alkaa täällä Suomessa kevään osinkokiima lähestyä ja talouslehdet kuten myös valtamedia kirkuu punaisia otsikoita suurista osingoista on hyvä aika käydä läpi salkkuni paras osingonkasvattaja. Kaikki sijoittajat eivät tykkää osingoista, mutta kyllä se ainakin minun mieltäni lämmittää jos joku yritys on nostanut osinkoaan monia vuosia putkeen.

Ensin vähän muita uutisia: arvon kollegani Metsätalousinsinööri kirjoitti mahtavan tekstin Raisiosta ja sen osingonkasvuputken katkeamisesta. Teksti oli taas taattua laatua, mutta Raision toimista en niin välittänyt. Tässä olisi ollut hyvä mahdollisuus jatkaa 10-vuoden osingonkasvuputkea mutta Raisio päätti toisin ja piti osingon samana. Onneksi tuli myytyä tämä jo aiemmin, sillä Raisio tippui kuin kivi parin päivän aikana. Oma sijoitusteesini Raision ostoon oli juurikin tuo kasvava osinko.

Mutta se siitä, case closed. Tutkitaanpa salkkuni parasta osingonkasvattajaa. Ostin osaketta ensimmäisen kerran salkkuuni vuonna 2011 ja se oli samalla ensimmäinen osakeostoni. Voi pojat jos olisin tajunnut ostaa osaketta salkun täydeltä, mutta valitettavasti oli silloin muutakin ostettavaa. Eipä ollut osingonkasvu strategiastakaan mitään tietoa. Ostin tuolloin Sampoa hintaan 18,85€. Sampo maksoi osinkoa 1,15€ eli vuosittainen osinkoprosentti oli 6,1%. Nyt Sampo aikoo maksaa osinkoa 2,60€. Osinkoprosentti ensimmäiselle Sammon ostoerälleni on siis nykyään 13,8%. Muutamassa vuodessa Sammon osinko on siis kasvanut 126%. Tässä tarkastelen siis vain sitä aikaa kun olen Sampoa omistanut, Sampohan alkoi taas kasvattamaan osinkoaan 2010-vuodesta alkaen.
*Suomalaiset osakkeet pienin välityskuluin Nordnetista*


Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh totesi yhtiön tulosjulkistuksen jälkeen, että osingon kehityksen on oltava ”graafisesti kaunis kokemus". Kyllähän tuo kuva aika hienolta näyttää. Mukavaa että Sampo on nostanut osinkoaan noin hyvää tahtia. Vaikka tahti tästä nyt todennäköisesti hidastuu aika lailla niin ihan hyvältä tuntuu edelleen matkata rahasammon kyydissä.

Tässä vielä muutama osingonkasvattaja jenkkilästä joita voi harkita salkuntäytteeksi jos osingonkasvattajat kiinnostavat. Itse en tällä hetkellä omista mitään näistä yhtiöistä mutta kaikki ovat harkinnassa jos joskus pääsen taas osakkeita ostelemaan.

TJX Companies (TJX) - Vaatteet, kasvattanut osinkoaan 21 vuotta. 5 vuoden keskimääräinen osingonkasvu 22,2%. Osinkoprosentti 1,63%.

Starbux (SBUX) - Ravintolat, kasvattanut osinkoaan 8 vuotta. 5 vuoden keskimääräinen osingonkasvu 23,9%. Osinkoprosentti 2,14%.

Visa (V) - Taloudelliset palvelut, kasvattanut osinkoaan 8 vuotta. 5 vuoden keskimääräinen osingonkasvu 22,8%. Osinkoprosentti 0,65%.

Pitää huomata että jatkuva osingonkasvu edellyttää myös tuloksen kasvamista. Esittelemissäni yhtiöissä näkyy että nykyosinko on todella matala, mutta menneisyyden kasvuprosentti onkin sitten todella suuri. Jos sijoittaja olettaa että osingonkasvu jatkuu yhtiöillä vauhdikkaasti niin vaikkapa 30-vuoden päästä osingon määrä on kasvanut jo huomattavasti. Hätähousuille nämä eivät sovi. Lisää osingonkasvattajia löytyy David Fishin ylläpitämästä legendaarisesta U.S. Dividend Champions -excelistä.


Mitä mieltä sinä olet osingoista, täysin turhia vai sijoittamisen suola?

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä.4 kommenttia:

 1. Itsellä jäi mieleen, kun mietin Sammon lisäämistä tasolla 20-22€. Tuntui, etät kurssi nousi liian vauhdilla tuohon hankintatasoltani 17€. Muistan, knu silloin puhuttiin mikä oikeata tulosta ja Aku Ankka rahaa Nordean kohdalla. Nyt sama ralli jatkuu Top Danmarkin kohdalla. Saa nähdä olenka läksyni oppinut.

  Avasin ihan juuri itse position Star Bucksiin. Yleensä ensimmäinen ostoni on varovainen mukaan meno. Saa nähdä kaduttaako myöhemmin summan pienuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se Aku Ankka rahakin voi näköjään kannattaa.

   Jos SBUX saisi Kiinan ja Intian rullaamaan hyvin niin osingonkasvu jatkuu.

   Poista
 2. Vakaata liiketoimintaa ja osingonkasvua Sammolla. Kasvunäkymät tällä hetkellä vain hieman hämärät, joten ostohousut pysyvät vielä toistaiseksi kaapissa :)

  Kasavaan osinkoon sijoittaminen on ehdottomasti paras strategia pitkäjänteiselle sijoittajalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä Sammolle löytyy tulevaisuudessakin hyvää ostettavaa.

   Toivotaan että tämä strategia toimii :)

   Poista