7.3.2018

Sijoittajan moraali koetuksella


Sijoitusbloggari Merja Mähkä otti uusimmassa tekstissään kantaa Bank Norwegianin talletusten moraaliseen puoleen. Teksti oli nappisuoritus, se sai aikaan paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Se sai myös minut pohtimaan mitä mieltä olen tekemieni sijoitusteni moraalisesta puolesta. Onko minulla moraalia enää tippaakaan jäljellä muutaman vuoden sijoitusuran jälkeen?

Sijoittajia haukutaan usein moraalittomiksi. Miten he pystyvät sijoittamaan juuri tähän yritykseen sillä se teki sitä ja tätä jossain päin maailmaa. Tässä muutama poiminta salkkuni yhtiöistä ja mielipiteestäni niiden omistamisen moraalisen puoleen liittyen:

Bank Norwegian talletustili - Haluan käteiselleni edes jotain varmaa tuottoa joten minulla on hiukan rahaa BN tilillä. Tehköön he rahoillani mitä haluavat, samalla lailla ne pankitkin tarjoavat kulutusluottoa ja sijoitustuotteita jotka hyödyttävät pankkia mutta asiakas kärsii.

Nordea - Panaman paperit, vanhusten huijaukset sijoitustuotteilla yms yms. Nämä asiat eivät ole saaneet minua vielä myymään norttejani, uskon nimittäin että he parantavat koko ajan toimintaansa.

Kannabisyhtiöt - liika sauhuttelu ei ole hyväksi mutta onhan näiden todettu joihinkin sairauksiin auttavan.

Vertaislainaus - lainaajat joutuvat maksamaan korkeaa korkoa lainalleen. Jos korko olisi liian suuri niin lainat eivät menisi kaupaksi. Tilanteen ollessa tämä otan oman siivuni tuotosta. Kyllä niitä rahanlainaajia riittäisi ilman minunkin panostusta.

Bitcoin - louhiminen tuhlaa maapallon energiavaroja

Sampo - omistaa IF-vakuutusyhtiön ja vakuutuslääkärit tekevät huonoja päätöksiä näkemättä koko potilasta. Tämä ei tietenkään ole vain IF:n ongelma mutta silti.

Abbvie ja Pfizer lääkeyhtiöt - jotkut lääkkeet ovat niin kalliita että valtioilla ei ole varaa tarjota niitä kansalaisilleen. Lääkeyhtiöt tekevät kuitenkin tärkeää työtä kehittäessään uusia lääkkeitä.

Myymäni sijoitukset:

Öljy-yhtiöt - ympäristö tuhoutuu? En ajatellut ympäristöasioita niinkään vaan katse eteenpäin pidemmälle ajalle, tulee joskus aika kun öljyn tarve vähenee.

Tupakkifirmat - keuhkot palaa pihalle? Sijoitusteesini näihin oli aikanaan että kukaan ei pakota tupakoimaan. Myin tupakit pihalle sen takia että uskon tupakoinnin vähentyvän koko ajan.

Aseteollisuus - elämme maailmassa missä tarvitaan aseita. Kyllä niitä aina joku myy ja ostaa. En tiedä miksi myin, olisi varmaan kannattanut jättää salkkuun.

Turkistarhaus - Saga Furs. Tämä taitaa olla ainut firma minkä myin pelkästän moraalisista syistä.

Muita firmoja:

Alkoholi yhtiöt: alkoholi tappaa ja muuta vaarallista. Voi olla myös nautintoaine mitä voi käyttää järkevästi.

Lentoyhtiöt - ilmasto saastuu kun ihmiset pörräilee koko ajan ees taas maapalloa. Onko lennot jo liian halpoja saasteisiin nähden kun pystyt lentämään vaikka Turusta Puolaan alle 10 eurolla suuntaansa?

H&M - työntekijöiden olosuhteet rättitehtailla, kertakäyttömuoti ja vaatejäte...

Minun mielestäni aika monesta yrityksestä ja toimialasta löytyy eettisesti arveluttavia juttuja kun tonkii oikein kunnolla. Jos pitäisi sijoittaa vain 100% eettisiin yrityksiin niin rajaisi aika paljon yrityksiä pois markkinoilta. Asiassa on lopulta kyse tasapainosta ja sijoittajan omasta moraalista.

Oletko sinä ikinä pohtinut sijoitustesi eettisyyttä? 
12 kommenttia:

 1. Nimetön7.3.18

  BankNorwegiania, kalliita lääkkeitä, tupakkaa ja alkoholia löytyy salkusta. Seuraavaksi hamuilen sotateollisuutta. Mitä se eettisyys on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se jokaiselle tarkoittaa vähän eri asioita :)

   Poista
 2. Mietin paljon yritysten eettisyyttä mutta en herkästi jätä sijoittamatta eettisten seikkojen vuoksi. Näissä jutuissa isoa kuvaa tarkastellen näen isommaksi ongelmaksi politiikan ja poliitikot, jotka tyhmyyttään tai korruptoituneina antavat kaiken epäeettisyyden kasvaa ja kukoistaa. Räikeimmissä ylilyönneissä, toimialallekin epätyypillisissä jutuissa, on viisasta yrittää vaikuttaa suoraan firmaan (media, boikotit, addressit mitä tahansa) mutta laajemmin ajatellen täytyisi asioihin vaikuttaa lainsäädännöllä, kansainvälisillä sopimuksilla, valvonnalla jne.

  Tupakka- ja aseteollisuuteen tuskin tulen koskaan sijoittamaan suoraan, mutta indeksirahastossa saavat puolestani olla mukana nekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta että politiikastahan tässä on suurelta osin kyse.

   Poista
 3. Nimetön7.3.18

  On aika helppoa moralisoida niitä 175 euroa norwegianilta jos omat sijoitukset ei moisesta summasta heilahda mihinkään. Itse olen vielä sijoitustaipaleeni alussa ja kun sijoitettavia varoja on suht vähän ei minulla ole varaa käyttää siitä summasta kovinkaan isoa siivua moraalisen kilpeni kiillottamiseen :D siispä säästöt ja vuokratuotot menee Norwegianiin ja arvostan osinkoa yli eettisyyden.. katsotaan sitten jos jossain vaiheessa on varallisuutta niin paljon että vastuukin alkaa painaa :D

  -Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä olet kyllä täysin oikeassa että ajatusmaailmaan saattaa vaikuttaa onko salkun koko 300k € vai 2500€.

   Poista
 4. Nimetön7.3.18

  Minulla ei tule omantunnontuskia sijoittaa joidenkin mielestä epäeettisiin yhtiöihin, mutta en halua sijoittaa mihinkään jonka pitkän aikavälin tuloksenteko voi heikentyä yleisesti jonkin asian epäeettisenä pitämisestä. Esim Saga Furs, en uskalla sijoittaa, koska myynti voi loppua nopeasti jos Venäjällä ja Kiinassa aletaan pitämään tarjousta epäeettisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muistutit fursista. Lisäsin tekstiin että omistin sitä mutta myin pois moraalisten seikkojen takia.

   Poista
 5. Pohdin, mutta kaikki ei aina ole edes yhtä läpinäkyvää. Vaikeaa on elää "eettisesti oikeinkin". Otetaan esimerkkinä vaikka tämä muovittomuus. Tosi hyvä idea, mutta käytännössä todella vaikeaa toteuttaa. Vaatii hirvittäviä ponnisteluja ja kotona huomaat joka tapauksessa, että ostit muovia. Mä luulen, että sijoitustoiminnastakaan on vaikea löytää täysin eettisiä ja moraalisia ratkaisuja; nämä asiat kun merkkaavat meille jokaiselle vähän eri asioita joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole helppoa ei jos näitä asioita alkaa liikaa pohtimaan.

   Poista
 6. Noista listaamistasi ehdoton ei on ainakin Saga Fursille. Kieltämättä kaikessa on puolensa. Mutta en kyllä allekirjoita Bank Norwegianin mollausta kun tavallisillakin kotimaisilla pankeilla on korkeakorkoiset kulutusluotot suurimpina tuotonlähteinä. Ja lisäksi ihmiset haluavat käyttää kalliita, helppoja luottoja!

  VastaaPoista
 7. Eettinen sijoittaminen on kyllä asia, jossa helposti sanoo yhtä ja tekee toista. Välillä kun on tullut ahneuksissaan haalittua salkkuun lappusia, joita ei ihan eettisimpinä pitäisi (esim. H&M, öljy-yhtiöt).

  Toisaalta taas sitten pitäisikö esim. vaateteollisuus kokonaan sulkea pois salkusta? Kyllähän sitä vaatteita kuitenkin tarvitaan ja isot toimijat ovat koko ajan jatkuvan valvonnan ja mielenkiinnon kohteena. Ja samaa mieltä kyllä siitä, että piensijoittajan valta jättiyrityksiin on kyllä aika mitätön.

  VastaaPoista