19.5.2018

Mintos, Euroopan johtava vertaislaina-alusta


Nyt kun on lähes vuosi takana vertaislainaussijoittamista Mintoksen kautta niin onkin jo hyvä aika tarkastella tuottoja. Mintos on kasvanut ihan huikeaa vauhtia ja vuonna 2017 tuli jo voittoakin. He odottavat että tämän vuoden loppuun mennessä heidän palvelunsa kautta on rahoitettu lainoja miljardilla eurolla. Tällä hetkellä asiakkaita on 58 000 ja arvio vuoden lopun asiakasmäärästä on 100 000.

Rahan siirtäminen Mintokseen kävi helposti pankkitilin kautta ja vei pari päivää että rahat näkyivät Mintoksen tilillä. Taisin siirtää ensin 500€. Seuraavaksi tutustuin lainayritysten arvioihin explorep2p -sivustolla. Hetken kesti kun mietti itselle sijoitusstrategiaa vertaislainojen suhteen, mutta lopulta päädyin siihen etten jaksa hajauttaa eri lainantarjoajayritysten välillä, vaan valitsen vain yhden jonka lainoja ostan.

Valitsin Mogo -yrityksen sillä sen tulos oli hyvällä tasolla ja se sai hyvät arviot tuossa explorep2p:n arvioissa. Autolainoissa on auto lainan vakuutena. Päätin että minulle hajautus tarkoittaa sitä että koko sijoitussalkustani vain maksimissaan 5% saa olla vertaislainoissa. Tiedän toki että olisi ehkä järkevämpää hajauttaa eri lainantarjoajiin. Jos joutuisi tilanteeseen että joku lainantarjoaja ei pystyisikään enää vastaamaan velvoitteistaan eli maksamaan takaisin sijoittajille lainoja joita lainanottajat eivät maksakaan, niin hajautus estäisi sen etteivät kaikki lainat jäisi maksamatta minulle takaisin. Vertaislainauksen riskejä olen käynyt kattavasti läpi tässä artikkelissa. Ja niitähän riittää, kuten kaikissa sijoituksissa. Onhan tuolla toki toimivat lainojen jälkimarkkinatkin, mutta jos joku lainantarjoaja menisi ns. "belly up" niin sitten niiden lainojen kauppa estettäisiin.

Automaattiseen sijoitustyökaluun otin pelkästään Mogon lainat ja vain ne joissa on takaisinmaksu. Mogo maksaa rahat 60 päivän päästä minulle jos lainanottaja ei maksa. Nyt vuoden jälkeen tulos on ollut hyvä, sivuston tuottoprosentti näyttää tällä hetkellä lähes 13,8% sijoitetulle pääomalle. Mogolla on ollut monesti myös kampanjoita jossa ostamalla pidempiaikaisen lainan saa muutaman prosentin takaisin ostosummasta tyyliin osta 500€ yli 60kk laina-ajan lainoja niin saat 5% takaisin, eli 25€ lisätuottoa. Olen kuitenkin pysytellyt tiukasti alle 24kk lainoissa.Tähän asti olen ollut palveluun 100% tyytyväinen. Kaikki on toiminut odotusten mukaan ja välillä jopa paremmin. Lainaus on ollut helppoa ja automaatti on hoitanut kaiken puolestani. Toki tykkään mennä kerran kuussa sivuilleni tsiigailemaan muuten vaan että kaikki rullaa hyvin. En ole siis lopettamassa sijoittamista Mintokseen, vaan jatkan samaan malliin kuin ennenkin. Todennäköisesti nostan sijoitussumman johonkin 6000€ ja pysyn siinä.

Tiedot sijoituksistasi eivät mene verottajalle automaattisesti vaan ne pitää ilmoittaa itse ulkomaan pääomatuloina.

Huom! Tämän tekstin tarkoitus ei ole olla mikään täydellinen sijoitusopas Mintokseen. Halusin vain esitellä teille lukijoille millä statseilla itse sijoittelen Mintoksessa. Jos teille tulee mieleen jotain kysymyksiä Mintoksesta, niin paras apu löytyy todennäköisesti FAQ-sivuilta ja asiakaspalvelusta.

Eettisyyttä olen kyllä myös monesti miettinyt näihin sijoittaessa. Nykyään en suostu mainostamaan kulutusluottoja tai luottovertailuja sivuillani niin miksi ihmeessä sitten lainaan rahaa tällaiseen toimintaan? Olen kyllä kulutusluottojen suuren suuria korkoja vastaan. Mutta olen myös sen puolesta että kaikki voivat lainata rahaa niin halutessaan esim. autoa varten. Valtiot voisivat vaikka rajoittaa lainojen maksimikorkoja siitä huolimatta että sijoittajien tuotot pienentyisivät. Kyllä se raha aina löytää uuteen paikkaan.

Osa 1: Mintos
Osa 2: Fast Invest

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.


14 kommenttia:

 1. Aina kun näistä vertaislainasivustoista kirjoitetaan, alkaa miettimään kannattaisiko itsekkin kokeilla. Yritän kumminkin muistuttaa itseäni aina siitä, että kaikkiin mahdollisuuksiin ei tarvitse tarttua ja parempi pysyä siinä mistä luulee ymmärtävänsä.

  Komeat tuotot sinulla on kumminkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Juuri näin, parempi seurata omaa sijoitussuunnitelmaansa.

   Poista
 2. Yllättävän hyvä tuotto vertaislainoissa! Pitää varmaan joskus itsekin niihin perehtyä!

  VastaaPoista
 3. Ei varmaankaan Mintokselta siirry tiedot kertyneistä tuloista automaattisesti verottajalle, vai miten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siirry ei, olen ilmoittanut nämä ulkomaan pääomatuloina veroilmoituksella.

   Poista
 4. Mielenkiintoista luettavaa! +1

  Katson tällä hetkellä kryptoihin korkeariskisijoitusten osalta, muuten tuo vaikuttaa kyllä kokeilemisen arvoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on myös pienenä mausteena omassa hyvin hajautetussa salkussa.

   Poista
 5. On tästä Mainoksesta nyt niin monesta paikasta saanut kehuja, että laitoinpa myös oman lapun vetämään. Nyt alkaa olemaan jo kolme hyvätuottoista alustaa.

  VastaaPoista
 6. Hei,

  kiitos artikkelista. Osaatko sanoa, ilmoittaako Mintos verotustiedot suoraan Suomen verottajalle? Lainaaja.fi tekee tämän automaattisesti, mutta se onkin suomalainen..

  - Kiitokset

  VastaaPoista
 7. Hei! Oletko selvitellyt Mintosin taloustilannetta onko vahva omavaraisuusaste ym huonoja aikoja ajatellen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olen silmäillyt raportin kerran läpi. Tärkeää on myös tutkia noita lainanantajayrityksiä https://blog.mintos.com/mintos-reaches-profitability-in-2017/ ja https://www.mintos.com/en/about-us/investor-relations/

   Poista