24.6.2018

Palkanlaskenta laski palkkani väärin


Palkka on ihan kiva asia. Se tulee kerran kuussa tilille ja tiedän suunnilleen paljon tulee milläkin kerralla jo etukäteen. Nyt kesäkuussa palkanlaskenta teki kämmin ja sain aika paljon rahaa liikaa. Jostain ihmeen syystä en kuitenkaan tajunut tätä asiaa jo palkan saadessani ja olinkin jo mielessäni allokoinut rahat uusiin ostoksiin.

En tiedä olenko jossain kesähuumassa, mutta tosiaan: sain harjoittelupaikastani kesäkuun palkan yhteydessä yli 700e ylimääräistä rahaa enkä tajunnut koko asiaa. Ehkä en vain kiinnittänyt siihen niin huomiota, palkka kuitenkin nousi kesken kesäkuun palkakauden harjoittelupalkasta kesätyöpalkkaan joten ehkä sekosin siinä kohtaa sitten. Palkanlaskija laittoi sitten muutaman päivän päästä viestiä että veloittaa tuon ylimääräisen palkan seuraavasta palkasta.

Olin tietysti kerinnyt jo mielessäni hiukan laskemaan että mihin kaikkeen tuosta rahasta riittäisi. Tässä kuussa alkaa taas asuntolainan lyhennykset rullaamaan normaaliin tapaan muutaman kuukauden lyhennysvapaan jälkeen. Olin myös Kreikan matkan jälkeen alkanut haaveilemaan 50 kuutioisesta Vespa -skootterista. Siinä olisi tyyliä ja käyttökustannuksetkin olisivat aika pienet. Ajelimme nimittäin skootterilla siellä matkalla koko viikon. Se oli ihan kätevä peli ja sillä pääsi joka paikkaan. Ei minulla edes ole moottoripyöräkorttia ja käsittääkseni kaksipyöräisen käyttökustannukset nousevat sitä mukaa kun tehot lisääntyvät.

Ensi palkka tulee olemaan niin minimaalinen että voisi suosiolla unohtaa skodehaaveet ensivuoteen. Meillä on myös muutaman päivän köpiksen matka tiedossa heinäkuun lopulla ja köpis ei ainakaan minun kirjoissani ole tiedossa minään kaikkein edullisimpana matkakohteena.

Kaikenkaikkiaan voisi sanoa että tällainen väärin laskettu palkka voi vaikuttaa ihmisiin eri tavalla. Jos elää kädestä suuhun eikä olisi huomannut väärää palkkaa niin on mahdollista että ylimääräinen palkka olisi jo käytetty. Ilman säästöjä olisi sitten pulassa seuraavassa kuussa kun saat monta sataa vähemmän kuin luulit ja joudut jopa huonossa tilanteessa nostamaan kulutusluottoa.

Saan sen verran nykyään osinkoja ja lisätuloja että tuon palkan menetyksen pitäisi hyvin pitkälti kompensoitua niillä tuloilla. Jos rahat loppuvat kesken niin kajoan parin tonnin vararahastoon joka lojuu BN talletustilillä. Juuri tällaisissa tilanteissa huomaa vararahaston ja lisätulojen autuuden. Yllättävissä tilanteissa ne tukevat talouttasi. Jos rahaa tulee monesta eri lähteestä ei ole enää niin riippuvainen siitä jos yksi lähde kuivuu kuukaudeksi.


8 kommenttia:

 1. Palkka tosiaan kannattaa aina muistaa tarkistaa. Palkanlaskijatkin ovat vain ihmisiä eivätkä prosessit ole "varmoja". Hyvä, että virhe huomattiin näin nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkistin mutta en huomannut tuota virheeksi :D

   Poista
 2. Väärin lasketut palkat on ikäviä. Minulla kävi viime joulun aikaan niin että pomo ei muistanut jatkaa työsuhdettani palkanlaskentaan joten he maksoivat lomarahat. No sovimme että niitä ei palauteta, jossain kohdassa väärinkäsitys kuitenkin oli tapahtunut sillä tammikuun palkasta ne otettiin sitten takaisin. Ja pulassa kyllä oltiin kun oltiin tietysti joulun aika elelty leveämmin ym. Eikä tuolloin(kaan) mitään suuren suurta puskuria ollut. Tosin tympeä se puskureja olisi tuohon käyttääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puskuria nimenomaan voi käyttää tuollaisia yllättäviä menoja varten :D

   Poista
  2. Mä taas ajattelen että en haluaisi noin pieneen/lyhyeen pulaan käyttää puskuria vaan silloin pitää kituuttaa tai olla käyttötilillä sen verran rahaa aina että pärjää.:)

   Poista
  3. Mikäs siinä kunhan rahat ei lopu kesken :)

   Poista
 3. Oma haasteensa on jos vuoden aikana on palkka muuttunut, työmäärät muuttunut tai jotain muuta "poikkeuksellista". Ne kaikki vaikuttavat muun muassa loma-ajan palkkaan ja mahdolliseen lomarahaan. Olen joutunut laskea käsin vanhojen palkkakuittien perusteella paljonko loman päiväpalkka on ja korjauttaa sen palkanlaskennassa. Ei ollut helppoa minulle, ei ole helppoa heille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuo on varmasti haastava tilanne palkanlaskun kannalta.

   Poista