23.7.2018

Fast Invest - lisää hajautusta vertaislainoihin

Sijoitussalkustani on tällä hetkellä hiukkasen vajaa 5% Mintos vertaislainapalvelussa. Olen laittanut tuossa palvelussa kaikki munani samaan koriin, olen nimittäin sijoittanut ainoastaan Mogo yrityksen vertaislainoihin. Nyt aionkin hakea hajautusta vertaislainoihin kokonaan uudelta alustalta ja Fast Invest vaikuttaisi sopivan oikein passelisti juuri minun tarpeisiini.

Minulla on nyt vuosi takana vertaislainoihin sijoittamista. Olen ollut ihan tyytyväinen tähänastiseen tulokseen, tuottoa tulee ihan hyvää tahtia sisälle kuusta toiseen ja alusta näyttää 13,7% vuosituottoa. Näissä laskuissa pitää kuitenkin muistaa että siinä mitataan vain sijoitettuna olleita rahoja. Välillä tulee "cash drag" ja rahat eivät sijoitu hetkeen. Tämä on aina pois tuotosta kun korkoa ei kerry. Esimerkiksi tällä hetkellä Mintos kärsii kovasta lainapulasta, EUR lainoja löytyy vain 11% asti. Yleensä tilanteet selviävät itsestään, myös Twino kärsi aikanaan tällaisesta ongelmasta. Sitten lainoja vain alkoi tulla lisää.

Nyt päätin sitten vihdoin hajauttaa hiukan vertaislainojani muillekin alustoille. Ensimmäisenä on vuorossa Fast Invest. Aloitin pienellä 200€ sijoituksella tutustuakseni tarkemmin siihen miten alusta toimii. Yrityshän on perustettu jo vuonna 2015 joten ihan uusi juttu tämä ei ole. Yrityksellä on myös muita kuvioita liittyen kryptovaluuttoihin, mutta itse keskityn vain vertaislainaukseen. Tässä hiukkasen mietintöjäni Fast Investistä, ensin tietysti hyvät puolet ja sitten ne asiat jotka minua itseäni mietityttävät.
Positiivista

 

Kaikki lainat ovat buy back -lainoja eli Fast Invest maksaa sinulle 3 päivän sisään sen osuuden lainasta mitä lainaaja jätti maksamatta siinä kuussa Tämä lisää lainojen kiertonopeutta huomattavasti.

Halutessasi myydä lainat, Fast Invest lunastaa ne 1 päivän sisällä. Tosin sitten menettää myös jo maksetut korot.

Euromääräisille lainoille saa ainakin tällä hetkellä sellaista noin 13-15% vuosikorkoa joka on ihan hyvää tasoa moneen muuhun alustaan nähden.

Negatiivista

 

Yhtiö ei paljasta käyttämiään lainantarjoaja yhtiöitä sijoittajille. Sen että saatko rahasi takaisin buy back tilanteessa riippuu siis täysin Fast Investin taloudellisesta tilanteesta josta saa täältä tietoa.

Sijoittajia ei ole vasta kuin nelisen tuhatta joten netistä ei löydy paljoakaan tietoa alustaan liittyen.

Sivut on hauskasti käännetty suomeksi Google Translatorilla joten kannattaa suosiolla vaihtaa heti kieli englanniksi.

Tosiaan tuo lainojen myynti tulee kalliiksi kun menettää kertyneen koron.

Mikään ei ole varmaa, varsinkaan sijoittamisessa. Ja sanotaanko näin, että jos joku tarjoaisi minulle taattua 13% vuosituottoa niin sen olisi pakko olla huijausta. Tuotto-odotus korreloi riskiä ja kuten olen ennenkin pohtinut vertaislainojen riskejä niin riskejähän näissä on esimerkiksi talouden taantuma jolloin ihmiset eivät pysty maksamaan lainojaan takaisin ja sitten lainanantaja yritykset kaatuvat. Itse limitoin riskejäni näin: laitan vertaislainoihin salkustani alle 5% ja nyt aloitin hajauttamisen useisiin laina-alustaan. Haistelen talouden tilaa ja vertaislainoihin keskittyvän foorumin keskusteluja. Jos jokin asia epäilyttää liikaa niin siirrän sijoitukseni muualle. Siihen asti nautin tuotoista. Minulle nämä vertaislainasijoitukset ovat vain sijoittamisen sivujuonne ja osingonkasvattajat muodostavat suurimman osan salkustani.

*Päivitys 25.11.2019: Olen lähiaikoina keskittynyt sijoituslainani lyhentämiseen ja sen takia olen joutunut vähentämään vertaislainasijoituksiani ja lopettamaan toistaiseksi Fast Invest sijoitukseni.

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

8 kommenttia:

 1. Tuossa Fast Investissä hämää, että eivät julkaise taloustietojaan sivuillaan. Ja kuten mainitsit, ei tietoja lainantarjoajista. En edes nopeasti löydä tietoja yrityksen varsinaisesta kotimaasta. Nuo eri maiden 'toimistot' ovat ilmeisesti ainakin osittain tälläisiä virtuaalitoimistoja johon kuuluu vain paikallinen postiosoite ja puhelinvaihde.

  Tähän vielä yhdistetään hitusen parempi korko kuin muilla Eurooppalaisilla alustoilla ja paremmat buyback ehdot.. yleensä jos joku on liian hyvää ollakseen totta niin se sitä myös on.

  Tietysti alusta voi toimia ihan ok ja tuottaa, jos ei mitään kupruja paljastu tai buyback maksukyvyttömyys ei iske.

  Eli kehotan varovaisuuteen ja pieniin panoksiin!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen varoitus ja olen täysin samaa mieltä kanssasi. En laittaisi edes hajautettuna näihin yli 5% omasta salkustani, mutta 5% verran olen valmis riskeeraamaan :)

   Poista
 2. Itse aloitin vertaislainoihin sijoittamisen juuri äskettäin. Lainailu aloitin fellow financen kautta, kun kaverini sitä niin kovasti suositteli. Hänen isänsä on yksi ff:n omistajista ja hoitaa poikansa ff:n sijoitukset ja ajattelin, että tuskin oman poikansa rahoja siellä pitää jos ei mitään tuottaisi🤔

  Onko sulla hyviä/huonoja kokemuksia fellow financesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, FF:stä ei ole kokemuksia, olen ainoastaan lainaillut noiden Latvialaisten palveluiden kautta.

   Poista
  2. Miten fastinvestissa saa kielen vaihdettua..?

   Poista
  3. Ylhäällä oikealla on kielivalintanappula (brittilippu).

   Poista
 3. Nimetön18.7.19

  Fast investille rahansiirto: Ilmoittaako ne viestikenttään laitettavan tekstin vai viitenumeron jossain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitsi ensin vaikka englanninkieli sivulle ja sitten Add funds. Valuutaksi euro ja he kertovat maksutiedot.

   Poista