20.8.2018

Bulkestate mahdollistaa sijoittamisen kiinteistöihin


Kaupallinen yhteistyö: BulkEstate

Joskus aikanaan mietin asuntosijoittamista osakkeiden rinnalle, mutta jotenkin osakkeet ovat aina vieneet voiton. Minusta ei tuntunut mukavalta se, että vuokralainen asuisi minun kämpässäni. Jotenkin pelotti se, että mitä jos vuokralainen hajottaa kämpän tai jättää vuokrat maksamatta? Suomessa on ymmärtääkseni aika vaikeaa päästä eroon huonosta vuokralaisesta. Ei toki niin vaikeaa kuin joissain muissa maissa, mielestäni olen joskus lukenut että Ranskassa on todella vaikeaa päästä eroon vuokralaisesta vaikka hän jättäisi vuokrat maksamatta.

Pysyin siis osakkeissa, mutta laajensin aikanaan myös vertaislainoihin. Miksipä sitä ei lainaisi rahaa myös kiinteistöjen rakentamista varten jos korko on kohdallaan? Ei ainakaan olisi ongelmia vuokralaisten kanssa. Enpä näihin paljoa viitsi rahaa laitaa sillä näen jostain syystä tällaisen sijoitusmuodon riskillisempänä kuin osakkeet. Johtuuko se siitä etten pysty heti näkemään sijoituksen arvoa kuten pörssiosakkeilla vai siitä että pelkään taahtumaa ja sitä että ihmiset eivät enää maksakaan lainojaan. Voihan se olla että riskit ovat liioiteltuja, mutta välillä tulee tällaiset asiat mieleen.

Bulkestate on perustettu joulukuussa 2016 ja sen kautta sijoittaa 1600 ihmistä 65 eri maasta. Kohteita on tarjolla alle 70% loan to value (LTV) prosentilla. Mitä korkeampi prosentti sitä riskisempi sijoitus sillä tuo tarkoittaa sitä että lainaa on suhteessa enemmän kiinteistön arvoon verrattuna. Esimerkkinä lainaa on 60 000€ ja kiinteistö on arvioitu 100 000€ arvoiseksi joten LTV on 60%. LTV:ssä kiinteistön arvo on siis arvioitu niin sanotusti “as is”.


Jotkut lainat ilmoitetaan future loan to value (FLTV) prosentilla. Tuossa kuvassa on laina 33% FLTV prosentilla. Jos verrataan saman prosenttista LTV ja FLTV lainaa niin FLTV on ehdottomasti riskisempi, sillä FLTV on kiinteistön arvioitu arvo vasta remontoinnin jälkeen. Palvelussa vaikuttaisi kuitenkin olevan FLTV prosentit pienemmät kuin LTV prosentit. Onneksi kaikki lainat menevät Bulkestaten tiukan asiantuntijoiden arviointiraadin läpi ettei alustalla olisi huonoja lainoja. Tähän mennessä yksikään laina ei ole jäänyt maksamatta.Bulkestatesta voi ostaa myös asuntoja. Tällä hetkellä sivuilla on myynnissä asuntoja Bulgarian Aheloysta läheltä Nessebaria ja Sunny Beachia. Kosketukseni Bulgariaan rajoittuu vain Kultahietikolle, mutta en ainakaan sen perusteella ryntää heti suin päin kaupoille. Espanjasta olen toki katsonut kiinteistöjä, mutta siellä taas hintataso on paljon kalliimpi. Nuo Bulgarian kämpät näyttäisivät maksavan 20 tonnista ylöspäin joten ei tuolta kyllä kovinkaan paljoa kiinteistö kustantaisi. Vuosimaksu vastikkeelle on 14 euroa neliöltä. He jopa vuokraavat maksusta kiinteistöä omistajan puolesta jos sen haluaa ostaa vaikka vuokrakäyttöön.

Tosiasia on etten ole vielä itse sijoittanut Bulkestateen. Tämä on johtunut lähinnä siitä että kun uusi kohde tulee tarjolle niin reagointiaikaa ei ole kovinkaan paljoa. Uusia kohteita vaikuttaisi tulevan ainakin yksi per kuukausi ja ne täyttyvät aika nopeasti sijoittajista. Ei minulla ole suunnitelmissakaan paljoa sijoittaa, ehkä parisen sataa kokeilu mielessä. Kannattaisi varmaan laittaa rahat valmiiksi Bulkestaten tilille niin pääsisi sitten tarvittaessa reagoimaan nopeasti jos tulee joku hyvä sijoituskohde tarjolle.


Yhteenvetoa Bulkestatesta
 • Perustettu 2016
 • Minimisijoitus 50€
 • Lainoissa on vakuudet
 • Lainojen korko 13-18%
 • Myynnissä myös kiinteistöjä

Bulkestate tarjoaa helpon tavan sijoittaa kiinteistöihin. Heikkoutena voi mainita että rahat ovat kiinni sijoituksessa tietyn ajan, esimerkiksi 12kk. Ei ole siis olemassa mitään jälkimarkkinaa missä myydä lainoja, kuten joissain muissa alustoissa joissa lainataan rahaa kuluttajille. Toisaalta ei tuo 12 kuukautta niin pitkä aika ole. Maksusuunnitelman mukaan maksetaan kuukausittain vain korot eikä lyhennetä pääomaa ollenkaan. Pääoma maksetaan takaisin sitten viimeisessä erässä. On tämä kiinteistöihin sijoittaminen myös hyvää tasapainoa kulutusluottoihin sijoittamiselle mitä moni muu vertaislainaus alusta tarjoaa. Myöskään buy backiä ei ole tarjolla sillä lainat ovat vakuudellisia toisin kuin muiden alustojen vakuudettomissa lainoissa. Toivottavasti kerkiäisin joskus mukaan sijoittamaan ennen kuin sijoitukset ovat jo tulleet täyteen :)


*Päivitys 3.9.2018: Kerkesin vihdoin sijoittamaan Bulkestateen 200€ kokeiluerän. Kohde on nimeltään Nometnu street, korko 17% ja takaisinmaksuaika 3kk.

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

10 kommenttia:

 1. Nimetön21.8.18

  mitenköhän verotus noiden tulojen osalta menee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäkösesti näin: ulkomaan pääomatuloa, verotus 30-34% eli ihan normaali pääomatulovero.

   Ainakin itse merkkasin nuo vertaislainat ulkomaan pääomatuloksi.

   Poista
 2. Nimetön23.8.18

  Näin indeksi sijoittajana haluaisin kysyä, että seuraatko miten omistamiasi yrityksiä? Mitä jos jollain firmalla alkaa mennä päin p-tä? Huomaatko sitä ollenkaan vai miten homma oikeen menee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautin tästä harrastuksesta sen verran että silmäilen kerran päivässä kurssit läpi. Jos taulussa on -10% niin alan tutkimaan syytä :)

   Poista
 3. Itse taidan olla enemmän tuolla asuntosijoituspuolella ja osinkosijoittaminen on siinä sivussa harrasteena.Minulla ei ole mitään ongelmaa tietää, että joku toinen asuu asunnossani. Hän asuu siellä aikansa ja sitten poistuu. Tästä on ollut se etu osakesijoittamisen puolella, että en juurikaan välitä, vaikka kurssit menisivät alas. Minulle osakesijoittaminen on hieman samaa kuin asunnon omistaminen. Arvo on hieman heiluva käsite, eikä sitä kannata miettiä. Tärkeintä on vain saada rahaa säännöllisesti ulos kuukausittain.

  Olen sitä verta riskipelaaja, että voisin sijoittaa tuohon bulgstateen, jos oikeasti nuo prosentit tulevat tilille. Mutta en näe sitä asuntosijoittamisena. Tuota voisi enemmän verrata vaikka JVK:n high-yieldiin sijoittamisena.

  Mielenkiintoinen kirjoitus joka tapauksessa, sillä muutenkin katselin juuri onko markkinoilla mitään muuta mielenkiintoista lainajuttua kuin usan bondit, joissa on vielä toistaiseksi liian matalat korot. Mutta eiköhän asia ala muuttumaan ensi vuoteen mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ettei korot ihan heti nouse kun se asuntolaina... :D

   Poista
 4. Eli et ole vielä laittanut omaa pottia likoon?
  Kerrohan, kun niin teet, niin seurataan, miten käy.
  Minkä verran näissä tulee luottotappioita? Tyyliin talo ei ollutkaan sen arvoinen, kuin väitettiin ja joku puhalsi rahat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurataan, onnistuin vihdoin laittamaan viime viikolla 200€ kohteeseen Nometnu street. 3kk laina 17% korolla. Toistaíseksi yksikään bulkestaten laina ei ole jäänyt maksamatta, mutta mistä sitä tietää milloin ensimmäinen tuollainen tapahtuma sattuu. Sijoittamisessa on omat riskinsä :)

   Poista
 5. Eli tarjontaa tuntuu olevan aika vähän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjontaa sijoituskohteista vai? Kyllä noita tuntuu ainakin pari per kk tulevan Bulkestateen.

   Poista