19.9.2018

Envestio mahdollistaa yrityslainoihin sijoittamisen


Tutkimusmatkani vertaislainauksen saralla jatkuu. Haluan laajentaa entisestään vertaislainojeni hajautusta eri alustoille, vaikkakin salkustani nämä muodostavat vain häviävän pienen osuuden. Toki onhan se hiukan enemmän aikaa vievää kun joutuu seurailemaan sijoitustapahtumia usealla eri alustalla. Tällä kertaa tutustun Envestioon joka mahdollistaa sijoittamisen yrityslainoihin.

*TÄRKEÄ PÄIVITYS 22.1.2020: Envestion sivut ovat alhaalla eikä kukaan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. En aio sijoittaa enää senttiäkään tähän.

*TÄRKEÄ PÄIVITYS 29.1.2020: Envestion sivut ovat vieläkin alhaalla. Koko homma voidaan julistaa huijaukseksi viimeistään nyt.

Envestio yrityslainojen markkinapaikka aukesi sijoittajille vasta 2017 vuoden lopussa ja aiemmin he toimivat yksityisenä sijoitusrahastona. Sivusto listaa vanhoja kohteita maksimissaan 30% vuosikorolla joka on aika rapsakan kuuloista. Minun sijoitussalkkuuni on kuitenkin päätynyt 4 kpl 21% lainoja. Vaikuttaisi siltä että tuo 21% on aika tyypillinen sijoittajalle tarjolla oleva korko. Jälkimarkkinoita lainoille ei ole, mutta useimmat lainat on mahdollista myydä tyypillisesti 5% kustannuksella. Saadut korot saa sentään pitää. Tallettaa voi minimissään 100€ ja yhteen projektiin voi sijoittaa minimissään 1€.Jos miettii muuten riskienhallintaa niin tähän mennessä ei kohteita ole mennyt vielä perintään, mutta todennäköisesti se on vain ajan kysymys kuin näin tapahtuu. Uudet lainat ovat secured debt vakuudella, joten siinä tilanteessa sijoittaja saa 80% lainan pääomasta takaisin ja lopun 20% kohdalla sijoittaja voi valita ottaako hän heti puolet takaisin vai odottaa mieluummin loppujen 20% perintää. Kohteet ovat vakuudellisia ja käyneet tiukan seulan läpi. Jos tulee tuollainen valinta eteen niin taidan ottaa ihan suosiolla suoraan puolet tuosta 20% ja sitten vaan menetän sen 10%.Ei tähän kyllä enempää uskalla sijoittaa kuin roposia. Lainojen korko on niin kova, että eivät nämä yritykset ihan priimaa voi olla. Miksi maksaa muuten kymmenien prosenttien lainakorkoa? 21% päälle tulee sitten vielä Envestion osuus.

Yritykset ovat olleet ihan mielenkiintoisia, on ollut mm. kierrätysfirmaa, puupelletin myyntifirmaa, puulastufirmaa, lohen pakkausta ja vielä krypto louhimiskontteja. Mutta miksipä tätä ei kokeilisi, kokeillaan nyt tonnilla aluksi miten alusta toimii. Rahat on olleet muutaman viikon sisällä ja on sitä ensimmäinen korkokin jo vastaanotettu. Arvosteluja Envestiosta löytyy Trustpilotista. Onko tällainen sijoitus sitten riskillisempi kuin ostaa nyt vaikka jotain kannabisosaketta? Itse uskon molemmista löytyvän sen verran riskiä etten näihin uskalla paljoa rahaa laittaa kiinni. Siksipä tällaiset mausteet vievätkin häviävän pienen osuuden sijoitussalkustani.

Päivitys 25.11.2019: Olen keskittynyt lähikoina lyhentämään sijoituslainaani pois, joten en sijoita tällä hetkellä aktiivisesti Envestion kautta.

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoittamisessa on aina riskinä koko pääoman menetys. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään.

10 kommenttia:

 1. Nimetön19.9.18

  Herää kysymys, miksi nämä Envestiossa olevat firmat eivät ole saaneet rahoitusta perinteisiltä rahoitusmarkkinoilta, varsinkin kun korot ovat tällä hetkellä nollassa? Toisaalta esimerkkifirmoissa laina maksetaan takaisin 6 kuukaudessa, ovat siis ns. firmojen pikavippejä. Pystyykö Envestiossa tutkimaan tarkemmin kohdefirmojen historiaa, toimintakertomuksia tai tilinpäätöksiä vai pitääkö ne googlata? Antaako ne edes kohdefirmojen nimiä? Jos ei lottoa harrasta, tämä vois käydä korvikkeena :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli minullakin suurin kysymys, mutta osaltaan asia saattaa johtua myös joustavuudesta. Ehkä tällaisia lainoja on mahdollista yritysten saada helpommin kuin lainaa pankista.

   Envestio tarjoaa sijoittajalle vain tuon suppean projektin tietosivun josta ei löydy mitään yrityksen taloustietoa, toki nimi löytyy. Googlestakaan tuskin on paljoakaan apua Latvialaisen pellettifirman tuloksen suhteen. Eri yritykset lainaavat eri tarpeisiin, joku yritys lainaa vaikka rahaa tilauksen toimittamiseen ja silloinhan heillä on jo asiakas valmiina.

   Poista
  2. Nimetön19.10.18

   Baltiassa korot eivät ole nollassa

   Poista
  3. No juu, eivät varmaan täysin nollassa. Mutta varmaan aika lähellä nollaa kun on kuitenkin eurotalous.

   Poista
 2. Ai Envestion osuus olisi 30%? Kuulostaa todella suurelta, koska käsittääkseni he eivät ota mitään riskiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä suora lainaus sivuilta: "Investor, who invested EUR 1000 in a secured debt project, gets back 80% of the investment principal, which is EUR 800, on the next working day after the event of standard default has taken place. For the remaining 20% there is a choice: instantly get back half of this amount or wait until the debt is recovered from the borrower. As a result – at least 90% of the investment is fully secured. "

   Loppupeleissä kysymys on varmaan sitten Envestion taloudellisesta tilanteesta, josta ei mitään tietoa löydy :)

   Poista
 3. Nimetön20.9.18

  Huikeeta, että "tulit kaapista" tänään. Rohkea päätös! Onneksi olkoon Vuoden sijoittaja ehdokkuudesta ja kiitos hyväntuulisesta blogistasi! Terveisin Nicolina

  VastaaPoista
 4. Nimetön5.10.18

  Tuo referral -linkki ei näytä toimivan. Sivu ei ainakaan anna mitään indikaattia että olisi joku suositellut kun lähtee rekkaamaan. Voitko korjata linkin niin saat €5 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, sivu ei kerro sitä juu, mutta olen itsekin rekisteröitynyt aikanaan tuon saman linkin kautta ja sain envestio tililleni sen 5€ :)

   Poista