24.9.2018

Tein omat johtopäätökseni S-junan tökkimisestä


Olen sijoittanut S-osuuksiin jo vuosikausien ajan. Nämä ovat tarjonneet prosentuaalisesti mukavaa pienen riskin tuottoa. Parhaimpina vuosina on tullut lähes 130 euroa tuloa pienellä veroprosentilla. Trendi on ollut kuitenkin laskusuunnassa ja nyt tilanne alkaa olemaan jo aikalailla toinen kuin aloittaessani.

*TÄRKEÄ PÄIVITYS 22.1.2020: Envestion sivut ovat alhaalla eikä kukaan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. En aio sijoittaa enää senttiäkään tähän.

Nyt kun moni osuuskunta on ilmoittanut taas kerran korkojen maksun lopettamisesta/korkomaksun leikkaamisesta tein asiasta omat päätelmäni ja marssin tomerasti S-pankin tiskille irtisanomaan osan jäsenyyksistäni. Nyt minulla on enää osuudet seuraavissa S-osuuskunnissa, suluissa tänä vuonna maksettu osuusmaksu:

Osuuskauppa KPO (20€)
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (12€)
Osuuskauppa Suur-Savo (10€)
Turun Osuuskauppa (10€)
Osuuskauppa Keskimaa (6€)
Satakunnan Osuuskauppa Suur-Savo (6€)
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa (5€)
Etelä-Karjalan Osuuskauppa (5€)
Suur-Seudun Osuuskauppa SSO (5€)

Ja näin olisi odotettavissa siis 79€ ensivuodelle -verot jos samat osuusmaksun korot pitävät kutinsa kuin tänä vuonna. Tuskinpa näin on, mutta sitten taas trimmaillaan. Heitin mäkeen siis HOK-Elannon, Pirkanmaan (ilmoittivat etteivät maksa ensi vuonna), Hämeenmaan ja Maakunnan. Näistä nuo 3 eivät maksaneet tänä vuonna yhtään mitään, pyh. Sijoitin rahat noista myymistäni osuuksista sitten hiukan korkeamman riskin sijoituksiin Envestion yrityslainoihin. Olkoonkin näissä enemmän riskiä niin mieluummin sijoitan johonkin jossa minulla on tuotto-odotus suurempi kuin pyöreä 0 :D

Onko joku muu luopunut S-Osuuksista vai pysyvätkö ne visusti salkussasi?

*Päivitys 14.1.2020: En sijoita enää Envestion kautta. Siirsin rahat REIT yrityksiin.

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoittamisessa on aina riskinä koko pääoman menetys. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään.

16 kommenttia:

 1. En ole koskaan jaksanut edes liittyä ;) Olen kokoajan odotellut milloin nämä loppuvat ja siksi en ole jaksanut liittyä. Ainut on perheen yhteinen jäsenyys. Ei edes omaan osuuskauppaan ole saanut molempia liitettyä. Lapsetkin ilmeisesti olisi voinut saada omana jäsenyyden. No uskon edelleen suunnan olevan alaspäin enkä marssi tässäkään joulukuussa tiskille liittymään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pieni tuotto noissa alkaa olemaan vaivaan nähden...

   Poista
 2. Nimetön24.9.18

  mita jarkea on kayttaa useampi tunti vuodessa alle 80e tienaamiseksi? taman takia myin itse kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Askartelukin on jonkun mielestä kivaa ja samalla myös aikaa vievää :D

   Poista
 3. Viime vuonna ajattelin ostaa joulukuussa s-osuuskuntien jäsenyyksiä, mutta ostokset jäikin tehtyä, kun löytyi pörssistä ostettavaa. Nyt pääomanpalautukset/korot alkavat olemaan melko vaatimattomia, että olen jo hieman hylännyt ajatuksen niiden haalimisesta. KPO, Pohjois-Karjala ja Suur-savo varmaan lähtevät ostoon tämän vuoden joulukuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kerkiää! Toivottavasti maksavat vielä ensi vuonnakin.

   Poista
 4. Pitäisi itsekin tehdä aikalailla juuri sama toimenpide eli karsia pois nuo osuudet. Kokonaan en S-junasta hyppää pois vielä varmaan useampaan vuoteen, jos nyt ei mitään ihan äkkipysähdystä tule jäljellä olevien koronmaksuun, mutta tuottamattomat pääomat pitäisi kyllä siirtää töihin jossain vaiheessa.

  Ainoa syy miksi joitain korottomia osuuksia voisi ajatella pitävänsä, on spekulointi S-ryhmän yhtiömuodon muutoksesta osuuskunnasta osakeyhtiöksi ja listautumisesta Helsingin pörssiin. Mutta ei varmaan 10 vuoteen ole ainakaan tuollaista tulossa..ja vähän kaukaa haettuahan tuo on muutenkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en tuohon listautumiseen usko oikeastaan yhtään.

   Poista
 5. Itse luovuin kaikesta paitsi yhdestä, jolla saa sit bonukset talteen perheen kauppaostoksista. Halusin yksinkertaistaa sijoituksiani ja nyt minulla onkin vain osakesalkku ja sijoitusasunto. Lisäksi alenevat osuuspääoman korot eivät oikeen soveltuneet DGI-strategiaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne oikein mullekaan sovi, mutta antaa nyt toistaiseksi mädäntyä salkussa kunnes sitten korkoaan vähentävät taas.

   Poista
 6. Huonoon suuntaan ovat kyllä osuusmaksujen korot menneet viime vuosina. Nykyään omalle 800 €:n investoinnille maksetaan 62 €:n vuosituottoa, joka on valitettavasti huomattavasti vähemmän kuin huippuvuosina, jolloin korot olivat kaiken lisäksi vielä kokonaan verottomia.

  Pitää itsekin alkaa luopumaan osuuksista, jos suunta jatkuu samanlaisena tulevina vuosina. Toistaiseksi tuo 8 %:n tuotto on kuitenkin sen verran hyvä etten keksi parempaa vaihtoehtoa riskien puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä mäkin aion pitää nii kaua ku noi maksaa jotain :)

   Poista
 7. Todella mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
 8. Nimetön29.5.19

  Jos noista irtisanoutuu niin kuinka nopeasti rahat saa takaisin tilille? Olen laittanut osan käteiskassastani noihin ja vaikka tuotot pienenee niin koen suht järkeväksi tilillä makuuttamiseen verrattuna, mutta en ole jaksanut selvittää että voidaanko oikeasti edes puhua käteiskassasta, eli joutuuko esim pörssiromahduksen tullessa odotella rahojaan niin kauan että nousu on ehtinyt jo alkaa jolloin ei tietenkään saa sitä vipuvartta mitä varten käteiskassaa pidetään, odotteluajan voi tosin kuitata esim. nordnetin superluotolla, mutta kunhan mietin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti olen saanut rahat takaisin kun olen käynyt irtisanomassa jäsenyydet.

   Poista