23.10.2018

Jo sadan euron tulonmenetys tuottaisi ongelmia lähes puolelle keskituloisista


Jo sadan euron tulonmenetys tuottaisi ongelmia lähes puolelle keskituloisista, kertoo Lähitapiolan tuore kyselytutkimus. Elän varmaan itse ihan kauheassa kuplassa kun mietin omaa tilannettani: 100€ pudotus ei tekisi isojakaan ongelmia. Pitäisi vain vähentää tenniksen pelaamista ja vaihtaa harrastuksia halvempaan. Ja saisi vähän vähemmän rahaa säästöön. Kumpikaan ei ainakaan vielä kuulosta katastrofilta.

Tällaiseen tilanteeseen on vain yksi ratkaisu: menojen vähentäminen. No okei, myös hyvä ratkaisu on tulojen lisääntyminen. Mutta eikös sitä niin sanota, että ihmiset jotka eivät saa nykytuloistakaan mitään säästöön tulevat nostamaan elintasoaan palkan tahtiin? Jos näin on niin on hyvä lähteä menojen vähentämisestä liikkeelle.

Nyt voinkin paljastaa miten olen pystynyt pitämään menot sellaisella tasolla ettei 100€ pudotus tuloihin merkkaisi kauheasti mihinkään. Minun mielestäni avain on kiinteiden kulujen pitäminen matalalla tasolla. Yritän pitää kiinteät kulut ja kulutuksen ylipäätään alle 1200 eurossa kuukaudessa. Idea tässä on, että tätä vähemmän on tuloja vaikee saada vaikka olisin työtön. Tämän esimerkin mukaan 700€ vuokralla saisi juuri tuon 1200€.

Ensin pitää miettiä suurinta menoerää eli asumista. Tilanteessani kun asutaan kaksisteen niin asuntojen hintaskaala on aikamoinen täällä pk-seudulla. Olen tykästynyt Vantaaseen niin mietitäänpä hetki Vantaan asuntohintoja. Jos miettii putkiremontoituja luukkuja niin halvimmat kaksiot Vantaalla lähtevät 130 000 eurosta. Tällaisen kun maksaa puolikseen niin asumiskulut pysyvät aika pieninä. Me valitsimme kuitenkin rivarikolmion jonka arvo on sellaista 240-250 000 euroa. Yhdeltä henkilöltä asumiskulut ovat kaikkinensa ja näillä koroilla 515€ kuussa. Osa on toki jo asunnosta maksettu pois, mutta aika iso osa on vielä lainaa jäljellä.

Ruoka on aika tärkeä juttu ja me yritämme pitää ruokakulut kohtuullisina syömällä kasvisproteiineja kuten soijarouhetta, tofua, edamame papuja ja kikherneitä. Jauhelihaa kuluu myös aika paljon. Ruokaan on mennyt sellaista 150€ kuussa. Pari ravintolakäyntiä on kuussa, mutta nämähän eivät ole mitään kiinteitä kuluja vaan ravintolassa syömisen voi helposti lopettaa tarvittaessa.

Autoon olen budjetoinut bensoineen, huoltoineen, arvonalenemiseen ja muine kuluineen 125€ kuussa. Tuo on minun osuuteni yhteisestä biilistä.

Sekalaisiin omiin kiinteisiin kuluihini laitan piilolinssit 10€, puhelinliittymä 10€, puhelimen osamaksu 5€ ja kissa 20€ kuukaudessa.

Harrastaa voi kalliisti ja halvasti, tennis on tunnettu kalliista hinnasta varsinkin täällä etelässä. 200€ kuussa menee tällä hetkellä harrastuksiin.

Tästä saadaan omat kiinteät kuluni koottua kätevästi listaksi, tosin pitää kyllä mainita ettei harrastukset ole mitään kiinteitä kuluja. Aina voi harrastuksen lopettaa jos siihen ei ole enää varaa.

515€ Asuminen
150€ Ruoka
125€ Auto
45€ Sekalaiset
200€ Harrastukset

1035€ Yhteensä

Ja tuohon sitten kaikki hupi päälle joka ei ole pakollista. Kaiken maailman shoppailut, viihteet ja matkustelut. Ja niitähän riittää. Harrastuskulutkin pitäisi laskea kesällä kun pääsee pelaamaan kaupungin ilmaiskentillä. Kesällä voi myös salijäsenyyden laittaa tauolle ja käydä monissa ulkotreenipaikoissa.

Tämä siis lapsettoman pariskunnan toisen osapuolen kiinteät menot. Muista tilanteista en voi tekstejä kirjoitella kun itse olen nyt tässä statuksessa niin on helpointa kirjoittaa vain oman tilanteensa mukaan :) Tilanteet kuitenkin muuttuvat elämässä ja uuteen tilanteeseen pitää sopeuttaa menot niin, että tulojen jälkeen jää aina ylimääräistä puskuria.


*Sijoita nyt Nordnet Superrahasto Suomeen täysin kuluitta*


Toisiko sinulle 100 euron kuukausitulojen menetys ongelmia?


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

19 kommenttia:

 1. Nimetön23.10.18

  Samalla ajatuksella liikkeellä, mitä pienemmät kiinteät kulut sen parempi. Satanen ei kaataisi, mutta 400 euron tiputus tuntuisi kyllä taloudessa. Ei kaatuisi, mutta menisin juurikin tuolle 1200e/kk menoja tasolle. Huvittelut pitäisi jättää siihen.

  VastaaPoista
 2. Laskeskelin tuossa suurperheen verrokkia 12kk ka mukaan :) Asuminen okt 673€, Ruoka 518€, 2xauto 260€, Sekalaiset 380€ upotin tuohon omat harrastukset ja meidän viimeinen kategoria on lapset 260€ Yhteensä 2091€
  Tämän sain kun laskin perheen menoista oman puoliskani. Vaimolle vielä samat :) Ehkäpä tästä voisi jotain kohtia vielä nipistää varsinkin kun opiskelijana oma tulotaso ei meinaa olla edes tuota. Ja kyllä meillä 100€ tulonmenetys tuottaisi haasteita, mutta niistä mennään yli että heilahtaa :) Tulotasoa täytyy nostattaa ja kyllähän sen eteen tehdäänkin jo töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekalaiset kuulostaa aika paljolta, ei kai ne mitään kiinteitä kuluja ole?

   Poista
  2. Tuo onkin erittäin hyvä ja vaikea kysymys. Siihen ymppäsin mm lemmikin kuluja ja sehän toki on ylimääräinen kuluerä. Nyt kun se on niin taas siitä on paha säästää kun on sen vastuulleen ottanut. Monia sekalaisia kuluja syntyy myös lähes "pakollisista" lasten luokkakavereiden muistamisesta yms kummilasten muistamisesta. Lapsia kun on useita niin määrät kertaantuvat vaikka lahjat pyritään pitämään esim luokkakavereille max 10€. Nämä vain muutamina esimerkkeinä. Ei pakollisia, mutta...
   Niin kuin sanoin niin hieman olisi vielä nipistämistä, mutta se elämänlaatu ;)

   Poista
 3. Itselläni jäisi vain säästöön vähemmän. Tuntuu hullulta, että keskituloiset ovat "budjetoineet" menonsa niin tarkasti, että sata euroa sekoittaa pakan. Miten omat menot edes onnistuu budjetoimaan niin tarkasti, että kaikki mitä tulee menee satasen tarkkuudella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silleen että käyttää kaikki mitä tulee :)

   Poista
  2. Se se pointti onkin, ei ole mitään budjetointia. Ja sen lisäksi että käyttää kaikki mitä tulee, käyttää vielä vähän enemmän -> osamaksut. Siinä sitä kierrettä riittää.

   Poista
 4. Mä olisin vuosi sitten vastannut kyselyyn kyllä. Olin elänyt vuosia yli varojeni ja talous oli todella veitsenterällä. Lainojen ja osamaksujen kulut söivät leijonan osan tuloista ja jokainen kuukausi oli varsinaista selviytymistä ja tuloja paikkasin lisävelalla. Menojen pienentäminen ei tuntunut mahdolliselta, koska asumiskulujen ja velkojen lyhentämisen jälkeen ei loppu riittänyt enää välttämättömään. Tuosta yllättävä satasen pudotus tuloihin olisi saanut pyyhkimään hikeä otsalta.

  Nykyään vastaisin, että ei tulisi ongelmia, eikä tulisikaan. Ja tuo vuoden takainen aika tuntuu kuin jonkun toisen ihmisen elämältä, ihan kuin olisin havahtunut koko elämän kestäneestä epätodellisuudesta. En voi käsittää miten ajatusmaailmani oli niin kieroutunut. Miten maailman yksinkertaisin asia, pitää menot tuloja pienempänä, ei ikinä ollut käynyt mielessäkään. Miten sokeasti sitä eli kaikkimullehetinyt harhassa. Ja budjetointi, se nyt oli lähinnä huono vitsi.

  Lööppejä lukiessa huomaa, että en todellakaan ole ollut ainoa. Niin paljon kirjoitellaan ylivelkaantumisesta. Luulenpa, että keskituloisten joukko joka tähän vastasi kyllä, ovat pitkältä vastaavassa tilanteessa kuin itse olin eli täysin itse aiheutettu tilanne. Surettaa ihmisten puolesta, jotka eivät koskaan koe samanlaista herätystä. Elämä on niin paljon parempaa nykyään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarinastasi, se oli erittäin mielenkiintoinen. Hyvä että koit asiassa herätyksen :)

   Poista
 5. Nimetön24.10.18

  Ajatus siitä että 100 euron tulon menetys toisi ongelmia kotitalouksille on pelottava, koska pelkästään korkojen nousuhan nostaisi tosi monen kotitalouden kuluja tuon 100 euroa ellei enemmänkin.

  Itselläni tällä hetkellä tulojen lasku ei aiheuttaisi ongelmia, koska oikeastaan vaan säästöön jäävä summa pienenisi. Kulutuksen suhteen olen suunnilleen samoilla linjoilla kuin sinä. Yritän pitää ikään kuin jatkuvat kulut kuten ruuan ja asumisen mahdollisimman pieninä, jotta en hairahtuisi säästämään itselleni oikeasti tärkeistä asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt itsekin tuota korkojen vaikutusta asumisen kuluihimme. 5% korko kyllä kirpasisi, mutta luulisi silti rahojemme riittävän.

   Poista
 6. Mikäli 100e tulonmenetys kuukaudessa aiheuttaisi jo ongelmia suurimmalle osalle niin ei kyllä hyvältä kuulosta.. Tilanne alkaa olemaan aika tukala jos ja kun ohjauskorkoja ruetaan ruuvaamaan ylöspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meidän lainassa 100€ tarkoittaisi noin 0,7% koronnostoa.

   Poista
 7. Huolestuttavaa, jos jo 100 euroa vaikuttaa....

  VastaaPoista
 8. USAssa kysytään kyselyllä joka vuosi, jos pyykinkoneesi (uuni, yms.) menisi tänään rikki ja uuden hankinta maksaisi 400$, pystyisitkö rahoittamaan menon. 60% kotitalouksista ei pysty.
  Rehellisesti luku on ala-arvoinen. Samoin tässäkin, mutta toisaalta Suomessakin kotitalouksien säästöaste on negatiivinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä yllättävän suuri prosentti tuokin.

   Poista