15.10.2018

Käyttämäni vertaislainapalvelut vertailussa


Aloitin sijoittamisen vertaislainoihin ihan toden teolla vasta muutama kuukausi sitten. Tai ennemminkin hajauttamisen eri alustoille. Sijoitetut euromäärät eivät sinäänsä lisääntyneet, nämä kuuluvat edelleen salkun "mauste" osioon, jonka pyrin pitämään alle 5% salkun kokonaisarvosta. Samaan osioon kuuluvat myös kannabisosakkeet joita pidän aika riskaabeleina sijoituksina. Nyt kun on muutama kuukausi takana vertaislainasijoittamista niin on hyvä tarkastella erilaisia huomioita eri alustoista ja käydä vähän läpi niiden plussia ja miinuksia.

*TÄRKEÄ PÄIVITYS 22.1.2020: Envestion sivut ovat alhaalla eikä kukaan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. En aio sijoittaa enää senttiäkään sinne.

Muutamaa kuukautta ei voi missään määrin kutsua pitkäksi tarkastelujaksoksi, mutta siitä huolimatta haluan kertoa havaintojani näistä palveluista. Huom, nämä ovat vain minun henkilökohtaisia mielipiteitäni, sinulla on voinut olla erilaisia kokemuksia näiden alustojen kanssa :)

Mintos

 

Mintoksessa olen aina tykännyt heidän nettisivuistaan ja raportoinnistaan. On selkeää ja kaikki tiedot löytyvät helposti. Heillä on kymmeniä eri lainantarjoajia joista löytyy suhteellisen hyvin tietoa. Mintos jopa julkaisee oman tilinpäätöksensä sivuillaan. Alusta tarjoaa tällä hetkellä 12% lainoja omilla auto-invest filttereilläni. Aikaisemmin korko oli kovempi, mutta sitten heidän suurin lainantarjoajansa, Mogo sai halvempaa rahoitusta ja osti kasan lainojaan takaisin. Tuotot tippuivat kautta linjan. 1000€ on tällä hetkellä sijoitettuna tähän alustaan.

Envestio


Envestiossa pääsee lainaamaan yrityksille rahaa. Vuosikorot ovat yleensä sellaista 21% luokkaa. Laina-ajat ovat muutaman kuukauden mittaisia. Tätä alustaa kokeilin puhtaasta mielenkiinnosta. Epäilytti hiukkasen noin korkea tuotto-odotus ja hauskat kuvat nettisivuilla jossa ollaan ökyjahdilla miettimässä seuraavia sijoitusliikkeitä. Mutta näin sitä varmaan sijoittamisen helppouden mielikuvia sitten luodaan.Tähän asti kaikki on sujunut kuten pitääkin ja lainojen korot on maksettu sijoitustilille. Ensimmäinen lainapääoman palautus pitäisi tulla tammikuussa maksuun kun tuon sijoituksen laina-aika päättyy. Sijoitettuna on 1300€.

Fast Invest


Epäilevä ihminen kun olen niin Fast Invest se vasta epäilyttikin aluksi. Syitä oli useita: google translatella suomeksi käännetyt sivut, kilpailijoita paremmat lainakorot, huonot sivut ja raportointi, virtuaalitoimistot, se ettei lainaaja yrityksiä paljasteta, näkymättömyys Fast Investin yrityksen tulokseen ja työntekijöiden nuori ikä. Ai niin ja olihan myös ICO kryptovaluutta kuvioita menossa. Sivuilla oli kuitenkin maininta 15% lainakoroista joten päätin sijoittaa. Nyt Fast Invest on jauhanut muutaman kk:n tuottoa ja noita 15% lainoja on ollu tarjolla ihan hyvin. Kerran olen myös kokeillut nostaa rahoja tuolta ja rahojen nosto kävi helposti ja nopeasti. 2100€ on nyt tuolla sijoitettuna, jätetään seurantaan.

Bulkestate


Bulkestatella sijoitetaan asuntolainoihin. Kohteita tulee tarjolle kerran pari kuussa kuussa. Korot vaihtelevat 12-17%. Sijoitettuna minulla on tuolla tällä hetkellä vain 200€. Haluan nähdä ensin miten tuo sijoitus tulee maksettua. Korot ja pääoma maksetaan samalla kertaa lainan loppuessa. Joulukuussa sitten nähdään miten menee. Tuohon en ole varmaan sen takia enempää rahaa laittanut kiinni, koska siellä tulee niin harvoin kohteita tarjolle ja kaiken tuoton saa sijoitukselle vasta lopussa. Ei pysty uudelleensijoittamaan korkoja kesken laina-ajan. En aio sijoittaa lisää ainakaan ennen kuin saan ensimmäisen sijoitukseni takaisin. Voisihan se olla hyvä tähänkin hajauttaa hiukan lisää rahaa.

PeerBerry


Olen vähäsen pettynyt PeerBerryyn. Hajautuksen vuoksi kokeilin sijoittaa heidänkin kauttaan, mutta tulokset eivät ole niinkään mairittelevia. Nettisivut ovat todella toimivat ja raportointi ihan ok. Ongelma on vaan lainojen määrä. Tuolla ei saa edes 11% korolla olevia lainoja kunnolla tarttumaan auto-investin haaviin. 10% lainoja olisi kyllä kasa tarjolla. Nyt minulla on sijoitettuna palvelussa 400€, mutta summa tulee vähenemään kun saan aikanaan noita rästimaksuja buy backin kautta takaisin. Ihmeen paljon tuntuu myös ihmisillä jäävän lainamaksuja rästiin tässä palvelussa, liekö vain omasta mielestäni vai ovatkohan muutkin huomanneet samaa...

Yhteenveto


Tuottoa nämä palvelut ovat tarjonneet minulle ihan mukavasti. Loppukaneettina voisin mainita näiden vertaislainapalveluiden olevan kuitenkin sen verran hämärämpiä sijoitusmuotoja kuin osakesijoittamisen, etten aio niihin enää ylimääräisiä euroja paljoakaan laittaa. Toki tuotot voisi uudelleensijoittaa. Osinko-osakkeet tuntuvat turvallisemmalta sijoitusmuodolta. Ei ole kuitenkaan tietoa miten tällaiset vertaislainapalvelut reagoisivat mahdolliseen talouden taantumaan.

*Päivitys 25.11.2019: Sijoitan näistä tällä hetkellä ainoastaan Mintoksen kautta. Olen lähiaikoina keskittynyt sijoituslainani lyhentämiseen ja sen takia olen joutunut vähentämään vertaislainasijoituksiani.

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

16 kommenttia:

 1. Mulla on PeerBerryssä myöhässä suunilleen yhtä paljon kuin Mintoksessa. Se on ihan noiden lyhyiden lainojen perus ongelma. Joku 15 - 25% on aina myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuo onkin vain oma mielikuvani, eikä perustu mihinkään tarkkoihin lukuihin. Lainojen saatavuus sopivalla korolla on tuolla se suurin ongelma.

   Poista
 2. miksei fellow finance ?

  VastaaPoista
 3. Nimetön16.10.18

  Tuo viimeinen lause kiinnostaa minuakin. Voiko vertaislainoihin vetää yhtäläisyyksiä bondimarkkinoiden kautta? Bondithan kyykkäsi osakkeiden ja raaka-aineiden tavoin finanssikriisissä 10 vuotta sitten. Tätä taustaa vasten olisi hyödyllistä tarkastella paljonko kullakin palveluntarjoajalla on ns. "buyback" lainoja. Jos esim. palveluntarjoajalla on 50% lainoista buyback-takuulla, mitä tapahtuu jos kaikki lainat menee takaukseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin. Se jää sitten nähtäväksi jos tällainen tilanne tulee eteen =) Olen sijoittanut näihin vain sen verran kun olen valmis häviämään, ja se on aika vähän.

   Poista
 4. Nimetön19.10.18

  mielipidettä Twinosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin joskus aikanaan. Taisi olla vähän pienemmänt korot kuin muilla alustoilla ja Twino firmalla aika huono tulos. Täältä lisää keskustelua: http://p2pindependentforum.com/board/90/twino

   Poista
 5. Nimetön20.10.18

  Onko jokin näistä sidoksissa johonkin isompaan firmaan?

  Itselleni turvaa antaisi jos tälläistä lainaamista voisi tehdä vaikkapa isomman pankin osan kautta. Etenkin sivusto, joka on suomennettu google translatella on sellainen josta ei voi yllättyä jos nettisivu ei huomenna enää aukeakaan. Itselleni tälläinen sijoittaminen ei sovi ja toivon, että ne ketkä tätä tekevät vaativat myös aika ison tuotto-odotuksen lainoilleen.

  Voi toki olla että olen liian pelokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata sijoittaa ikinä mihinkään mitä ei koe itselleen mielekkääksi. Itsekin olen aika varovainen tällaiseen sijoitusmuotoon liittyen ja siksi olenkin allokoinut aika pienen osan salkustani näihin.

   Ei perinteiset pankit tällaista tarjoa, tämä on enemmän fintech hommia.

   Poista
 6. Hei äijä oli Arvopaperis! Vähänkö oli hyvää reissulukemista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan sen jutun näköjään ees joku lukenut :D Tietysti osake mistä kerroin jutussa on mukavassa laskussa :D

   Poista
  2. No lehti on sen verran old school että ajoitus voi mennä pieleen, ymmärrettävästi :)

   Poista
 7. Hyvä kirjoitus! Oletko kokeillut tai ovatko muut lukijat kokeilleet Suomessa toimivia vertaislainan välittäjiä (Fellow Finance, Aurorax, Fixura jne.)? Aloitin hiljattain niiden kokeilun pienillä summilla, mutta nämä ulkomaalaiset vaikuttavat kyllä mielenkiintoisilta.

  VastaaPoista