22.1.2019

Mitä tapahtui vuonna 2018


Huh, aika nopeasti se vuosi taas hujahti. Tuntuu, että vuosi 2018 olisi juuri alkanut mutta tosiasiassa se on jo ohi ja olemme taas uudessa vuodessa. Kaikenlaista kerkesi tapahtumaan vuonna 2018 ja nyt aionkin käydä läpi sijoitusten ja henkilökohtaisen elämän tapahtumat. Kyllä sitä tylsässäkin elämässä tapahtumia riittää :D

Laitetaan ensin luvut pöytään niin saadaan ne pois alta. Sitten voi keskittyä löpinään. Aloitetaan Salkun arvolla:

2018 tammikuun alku, salkku 128 071€, sijoituslainaa 19 207€
2019 tammikuun alku, salkku 136 569€, sijoituslainaa 15 712€

Salkun arvo nousi vain hiukan yli 8000 euroa, mutta toisaalta laina väheni 3500 euron verran. Mitä tästä voisi päätellä? Tässä tulee kootut selitykset: No, salkkuun on kyllä tungettu rahaa taas kaksin käsin, mitä nyt aikuiskoulutustuesta ja kesän työharjoittelusta on riittänyt. Pitää kuitenkin muistaa noiden lukujen ottohetki, viime vuoden tammikuussa cryptot ja kanna räjähti ihan kunnolla. En osannut myydä oikeen kumpaakaan huipuilta joten kun poistuin molemmista positioista niin voittoa ei tullut nimeksikään. Molemmissa alkoi nimittäin pikkanen laskusuhdanne.

Ja lainahan on vain silmänkääntötemppu. Kun on opintolainaa nostettu lisää osakkeita varten, niin kätevästi voi vähentää sijoituslainan määrää :D Tosiaan tuo tämän vuoden tammikuun luku on otettu ihan alkukuusta jotta se vastaisi viime vuoden lukua, mutta nythän kurssit ovat olleet mukavassa nosteessa. 8000€ on kerinnyt jo salkun arvo nousta alkukuusta.

2017 osingot ennakonpidätyksen jälkeen 4051€
2018 osingot ennakonpidätyksen jälkeen 5607€

Aijai, tässä on se nousu mitä hain! Salkun arvo on toki sillä tavalla tärkeä asia, että sijoituslainan vakuusarvo laskee ja nousee salkun mukana. Mutta osingot on ne mitkä oikeasti kiinnostaa minua, sillä niitä voi tarvittaessa käyttää aika huolettomasti elämiseen. Yli 1500 euron kasvu vuodessa, mahtavaa! Se tekee 125 euroa lisää hynää kuussa. Jos pitäisin tavoitteiden asettamisesta, niin laittaisin varmaan myös ensi vuodelle tuollaisen 1500 euron osinkojen lisäys tavoitteen. Mitäs siitä sitten tulisi. 7100€ eli lähes 600 euroa kuussa. Sillä makselee komiasti jo kaikki asumiskulut.

Yksi juttu mitä olen suunnitellut on asuntolainan kuolettaminen. Lainaa olisi nyt omalta osaltani noin 96 tuhatta euroa jäljellä. Onhan se aika iso siivu ja näillä tuloilla laina lyhenee hidasta tahtia. Jotenkin pitäisi vain löytää balanssi osakeostojen ja lainan lyhennyksen suhteen. Jotenkin vain tuntuu etteivät korot tähän tahtiin näyttäisi olevan nousemassa vuosikausiin. Mutta eikö juuri nyt olisi sitten sopiva hetki lyhentää lainaa? Jätetään idea hautumaan.

Vuosihan lähti liikkeelle opintovapaalla, tuntui että tarvitsen tuumailutauon työkuvioista. Aloin opiskelemaan kirjanpitoa. Kauaa en ilman töitä pärjäillyt, vaan menin työharjoitteluun kirjanpitoyritykseen. Lopettelin siellä kuitenkin syyskuussa, jotenkin se kirjanpito ei tuntunut omalta jutulta. Hieno homma että pääsi kuitenkin kokeilemaan vaihteeksi vähän eri työtä. Opinnot kuitenkin jatkuvat taas IT-aiheilla tällä erää ja nettikursseilla. Opintovapaata on alustavasti sovittu nyt kesäkuun alkuun, mutta pitää nyt miettiä malttaako töistä olla niin kauan poissa.

Alkuvuodesta taala oli alhaalla, nyt taala on korkeammalla. Kesä meni pitkälti työharjoittelussa ja sadattelin monesti muiden biitsillä makoilua kun itse olin ilmastoidussa toimistossa ilman kesälomaa. No, onneksi kerkesin olemaan viikon sentään Kreikassa toukokuussa. Lämpöä ja hyvää ruokaa oli kyllä ihan riittämiin.

Opintolainaa tuli tosiaan nostettua muutamia tuhansia. Mikäpäs siinä, korko on tällä hetkellä 0,06%. Onko tuo ilmaista vaiko ilmaista rahaa? Ja rahat meni tietysti osakkeisiin :D Viime vuonna olin myös esiintymässä Sijoitus Invest messuilla. Esiintymisen otsikkona oli Amerikkalaiset osingonkasvattajat, mutta täytyy myöntää esityksen enemmän käsittelevän omaa sijoitushistoriaani sitten lopulta. Katsojia oli ihan hyvin paikalla, mutta joku siinä akustiikassa mätti. Muilta lavoilta tuli niin kovaa ääni ettei minun esitykseni sitten kantanut takariviin asti.

Joulukuussa meille syntyi esikoinen ja nyt elämme perus lapsiperheen arkea. Vaippoja kuluu nopeaan tahtiin. Mielenkiintoista nähdä miten lapsi kasvaa ja kehittyy. Pitäisi varmaan avata piakkoin tili *Nordnetiin ja alkaa säästämään lapselle. Ideana olisi laittaa lapsilisän verran säästöön kuukausittain, tyyliin puolet superrahasto Suomeen ja puolet SRX8 kasvu etf:ään joka sijoittaa osingot takaisin. Tuo on siis S&P 500 seuraava indeksi etf. Vähän vaan mietityttää osaako se lapsi sitten 18-vuotiaana käyttää rahaa oikein vai kuluuko kymmenet tuhannet eurot hummailuun?

Mutta mennäänpäs takaisin pörssiin. Loppuvuodesta pörssi laski suht nopiaan tahtiin. Ei ainakaan vielä painanut lasku mieltä, sillä osingot jatkoivat tilille valumista tavalliseen tahtiin. Ensin laskettiin hetki ja nyt sitten ollaan taas noustu. Näin se vaan menee, välillä noustaan ja välillä lasketaan. Kunnon romahdusta en ole ikinä kokenut, joten tuo pieni testi siitä haittaako lasku minua liikaa oli ihan hyvä. Ei ainakaan tuollainen lasku haitannut.

Mitään tavoitteita en aio laittaa myöskään vuodelle 2019. Eihän minulla ollut mitään tavoitteita 2018 vuotena, mutta silti sain jotain aikaiseksi. En aio stressata liikaa mistään tyhmistä säästöasteista tai siitä, että saisin mahdollisimman paljon sijoitettavaa. Minusta tuntuu, että teen mitä huvittaa ja sijoitukset rullaavat siinä sivussa. Elämäntehtäväni ei ole enää keskittyä vain sijoitteluun. Vietän aikaa kotona vauvan kanssa, vaikka työssäollessani tienaisin paljon enemmän. Löysin myös uuden harrastuksen, tenniksen. Se maksaa satasia enemmän kuin vanha harrastukseni, eli kuntosalilla käynti. Kävin nimittäin työpaikan ilmaisella salilla.

Minua ei kuitenkaan haittaa laittaa tennikseen paria sataa kuussa, siitä saa kuitenkin niin paljon irti. Mutta mitä jos säästäisinkin nämä 200 euroa ja sijoittaisin ne mieluummin? Elämänlaatuni laskisi merkittävästi, koska mielenkiintoinen sisältö vähenisi. Ei kiitos :D

Oliko sinulla hedelmällinen vuosi 2018?


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

8 kommenttia:

 1. Onnittelut esikoisesta! =)

  VastaaPoista
 2. Paljon onnea esikoisesta!

  Tänään kävin pitkästä aikaa kurkkaamassa mitä omalle pienelle osakesalkulleni kuuluu, kun mies eilen totesi, että kurssit ovat kääntyneet ylöspäin. Mietiskelin, että vaikka yksi osake on edelleen mollivoittoinen, saan siitä osinkojen muodossa "tasoitusta", ja jossakin kohtaa ne kurssit kääntyvät tämänkin osalta ylöspäin.

  Samaa balanssia itsekin haeskelen lainanlyhennyksien ja ostojen välillä. Nyt kun onnistuin nappaamaan vakityön, voisi alkaa kehittelemään paremmin mihin ylimääräiset rahat sijoittaa. Viime syksynä pääsin vasta/ jälleen tilanteeseen, että sitä rahaa oikeasti jää sivuun 500-700€/kk. Tylsää tässä kaikessa on se, että aina pitää käydä rähmällään, ja uudelleen joka kerta nousta ylös, jotta saa sitä ylimääräistä sivuun. Minne se järki aina välillä oikein katoaakaan...? Maasta ei kuitenkaan ole kuin yksi suunta, ja se on ylös.

  Tsemppiä vuodelle 2019!

  VastaaPoista
 3. Hieno vuosi ja onnittelut esikoisesta! Pysyköön tenniskin ohjelmassa.. :) Itsekin ostaa täräytin talviurheiluvälineet kerralla minttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Talviurheilu on sellainen asia johon aion perehtyä joku vuosi. Viimeistään kun opetan poikaa hiihtämään :D

   Poista
 4. Nimetön16.5.19

  Miksi valitsisit lapsen indeksisalkkuun kombon S&P 500 + Superrahasto Suomi? Eikö indeksisalkku kannattaisi hajauttaa koko maailmaan? Indeksisijoittamisen ideahan on se, ettei harrasteta poimintaa, olivat poimittavat sitten yrityksiä, toimialoja tai valtioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Perusteluina oli että jenkkilää haluan ainakin saada salkkuun sen suuren painon vuoksi maailman yrityksistä. Eurooppaa halusin myös ja toki kotimaata hiukkasen. Ei sen kummempia perusteluita tällä kertaa :D

   Poista