29.1.2019

Oman sijoitushistorian läpikäynti


Välillä on ihan kiva tutkia omaa kehittymistään lukujen valossa. Saattaa nimittäin tulla hetkiä kun sinusta tuntuu ettet ole päässyt oikein yhtään eteenpäin, mutta tarkastelemalla menneisyyttä huomaatkin, että pitkälle on jo päästy.

Kaikkihan lähti liikkeelle vuonna 2011 kun työkaverini kertoi hänen poikaystävänsä sijoittavan. Aikoja sitten minulla oli ollut paria eri rahastoa jotka olin kuitenkin myynyt nopeasti kun olin tarvinnut rahaa kotoa muuttamista varten. Lapsena olin kuulemma tutkinut pörssikursseja lehdestä, mutta osakkeet sinäänsä eivät millään lailla olleet kiinnostaneet minua. Siispä pörssiin menoksi.

2011: Salkun arvo 4811€, osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen 0€, sijoituslaina 0€
Siitä se sitten lähti, säästin ja sijoitin palkasta Suomiosakkeisiin muutaman tonnin. Ei tullut mieleenkään miettiä oikeaa markkinoiden ajoitusaikaa, halusin vain päästä ostamaan osakkeita. Kreikan kriisi oli päällä mutta se ei paljoa menoa haitannut.

2012: Salkun arvo 9543€, osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen 181€, sijoituslaina 0€
Pysyttelin turvallisissa suomalaisissa yhtiöissä. Osinkoja alkoi tulemaan jo ihan mukavasti tilille.

2013: Salkun arvo 18 771€, osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen 435€, sijoituslaina 6150€
Aloin miettimään sijoittamista tulevan eläkkeen kannalta. Päätin että jään viisikymppisenä eläkkeelle. Tutustuin Dividend Mantra Jason Fieberin blogiin. Ostin S-osuuksia ja menin S-junan kyytiin. Tein myös ensimmäiset sijoitusvoitot ostamalla eXone ja Teslan osakkeita. Aloin kuitenkin miettimään osinkostrategiaa itselleni sopivalta.

2014: Salkun arvo 36 513€, osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen 776€, sijoituslaina 7790€
Osingonkasvatusstrategia alkoi muotoutumaan. Taloudellinen riippumattomuus tavoitteena siintää kirkkaana mielessä. Harhautumista tapahtui high yield osakkeisiin sijoittamisessa. Siitä tuli toki tappiota jonnin verran. MLP yhtiöitä, BDC:tä, mREITjä, näillä sain tuhottua hyvin omaisuutta. Moni MLP meni konkkaan ja muut ostokset laskivat arvoa kuin lehmänhäntä tai leikkasivat osinkoa ihan tuntuvasti

2015: Salkun arvo 43 687€, osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen 2160€, sijoituslaina 7769€
En oppinut mitään vuodesta 2014 vaan jatkoin typeriä ostoja ja myyntejä high yield osakkeita jenkki öljy MLP yrityksi, BDC:tä yms yms. No lopulta kaikki kulminoitui yli 5000 euron tappioon. Jotain oli siis keksittävä muutosta sijoitusstrategiaan. Muuten tämä harrastus olisi tullut ihan liian kalliiksi. HIgh yieldeissä tein sellaisen virheen etten oikeasti pitänyt tuollaisesta volatiliteetista mihin jouduin. Monesti panikoin ja möin tuntuvaan laskuun. Olin kunnon yield chaser ja maksoin siitä kalliisti. Ai niin ja osan tappioista tein näillä ETN virityksillä, mitä näitä nyt oli... BDCL, MORL ja SMHD.

2016: Salkun arvo 93 162€, osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen 2382€, sijoituslaina 16 746€
Sain kasvatettua hyvin salkun arvoa lisäämällä sinne ahkerasti pääomaa. Sain myytyä vanhan asuntoni Osingot eivät kuitenkaan seuranneet perässä samaan tahtiin. Sain kuitenkin siirrettyä osinkovirtaa hiukan turvallisempaan suuntaan. Salkusta löytyi edelleen sitä sun tätä ja yhtiöistä oli vaikeaa pysyä kartalla.

2017: Salkun arvo 128 071€, osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen 4051€, sijoituslaina 19 207€
Osinkojen kasvatus sujui hienosti tuona vuonna. Ahkera työ alkoi tuottaa hedelmää osinkojen osalta ja myös salkku turposi hienosti. Tutustuin myös vertaislainoihin. Taloudellinen riippumattomuus -tavoite alkoi kuitenkin kyllästyttää ja päätin jäädä opintovapaalle vuoden 2018 alusta. Oli mielenkiintoista kokeilla jotain uutta ja maistaa millaista on kun saa tehdä ihan mitä huvittaa.

2018: Salkun arvo 136 769€, osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen 5607€, sijoituslaina 15 712€
Viime vuosi oli aika vaihtelevaa aikaa. Välillä oli tylsää ja välillä paljon hommaa koulutehtävien kanssa. Eipä sitä järkevää tekemistä lopulta niin paljon löytynytkään kun luulin ennen tätä vapaata. Oli tylsää olla työharjoittelussa koko kesä kun oli niin hienot kelit ulkona. Syksyllä löysin tenniksestä uuden harrastuksen ja se onkin ollut aika mielenkiintoista kun kehitystä tapahtuu.

Nyt tilanne on se, että jatkan opintovappaalla näillä näkymin ainakin kesäkuun alkuun asti. Aika kuluu ihan mukavaan tahtiin opiskellessa ja vauvaa hoitaessa. Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on sinäänsä jäissä, en maksimoi tällä hetkellä tuloja ja minimoi menoja. Toivottavasti osingot jatkavat kasvuaan, ja veikkaan että osingot ennakonpidätyksen jälkeen voisivat hyvinkin olla jopa 7500 euron luokkaa vuonna 2019. Katsotaan miltä tilanne näyttää vuoden lopussa. Nyt tuntuu siltä, ettei asian eteen tarvitse paljoa laittaa effortia mutta hommat rullaa kuitenkin eteenpäin kuin itsekseen.

Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen yhteenveto!

  Aika kova jos saat opintovapaalla kasvatettua vuosittaisia osinkoja 1900 €! Itsellä vielä rikkomatta tonnin vuosikasvuraja, mutta katsotaan jos tulisi jo tänä vuonna.

  2015-2016 hyppäsit kerralla kokonaan uudelle tasolle, siirsitkö osakkeisiin sijoituksia jostain toisesta varallisuusluokasta tuolloin korkosijoituksia tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan mitä tapahtuu, pyrkimys on ainakin kova :D Tuntuu menevän vähän noin niin kuin monistuvasti tuo osinkojen määrä. Kasvu vaan kiihtyy kuin itsestään.

   Sain myytyä vanhan yksiöni hyvään hintaan, ostettiin sitten kolmio eikä maksettu niin paljoa käsirahaa. Tarkastelin tilejä niin laitoin 28 000€ sijoituksiin vuonna 2016, uudelleensijoitin kaikki osingot 2400€ ja sitten vielä nostin sijoituslainan määrää 9000€ ylöspäin. Näistä tulee yhteensä lähes 40 000€. Kuten huomataan niin sijoitusmenestys ei ole ikinä meikäläisellä ollut hyvissä kantimissa jos 50 000€ salkun arvonnoususta vaan kybätonni on oikeaa arvonnousua ja loput sijoitettua pääomaa :D

   Poista
 2. Mitä high yield osakkeille tapahtui, kun tuli tappiota? Oliko muuta kuin arvon lasku, ja päärir myydä tappiolla? Itsellä nyt noin 10% high yield osakkeessa, ja harkinnut josko voisi olla jopa 20%.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paskat ajotukset. MLP ja öljynhinta kriisi, konkkia... MORL ja BDC:t laski ku lehmän häntä, kuten myös mREITIT. Osinkoja leikattiin puoleen yms yms. Kyllähän noita sattui omalle kohalle sen verran paljon jotta kaikki heitin mäkkeen. Enkä aio enää koskea noihin pitkälle kepilläkään :D

   Poista
 3. Tuo 2015-2016 on kyl ihan järkyttävä pomppu vaikka oli 5000e tappioita high yield sekoilusta. Muistan kun kauhulla seurasin tilannetta silloin, että meneekö kuninkaalta vaatteet päältä niiden kanssa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuossa yllä selvennän vähän tilannetta. Jälkikäteen analysoituna sokaistuin isoa yieldiä ja olin kunnon yield chaser. Mitä isommat prosentit niin sen parempi, ihan sama mikä laatu on. Ja tulos oli sitten tunnetusti...... huono :D

   Poista
 4. Nimetön31.1.19

  Itse töppäsin 2014 samalla lailla, lähinnä rahaa paloi mlp ja mreit viritelmissä. Sokaistuin osingoista ja 2013 hyvistä tuotoista. Salkusta suli melkein 20% ja sitä takamatkaa en ole saanut kiinni, koska moni pienempi öljyfirma meni konkkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtalotovereitakin löytyy, mielenkiintoista. Toivottavasti opimme jotain virheistämme.

   Poista