24.3.2019

Velkaa siellä, velkaa täällä


Velka veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Velkaa ottaessa on hassun hauskaa kun tili täyttyy rahasta, mutta sitten kun velka maksaa takaisin niin saattaa tulla suru puseroon. Ajettelin tehdä pienen katsauksen velkoihini ja suunnitelman niiden lyhentämiseen. Tuntuuko olo jo musertuneelta velkojen alla vai kannatteleeko hartiat vielä velkalastia?

Aloitin velkaantumisen vuonna 2013 sijoituslainalla. Otin maltillisesti lainaa osakkeita vastaan. Summat olivat aika pieniä siihen aikaan. Vuonna 2014 ostin ekan kämpän ja otin asuntolainaa. Sitten aloitin opintovapaan 2018 ja otin opintolainaa. Sen käytin sijoittamiseen.

Mikähän on lainoissa nyt tilanne? Pitääpäs oikeen tutustua tilanteeseen ja alkaa tarkastelemaan lainojen summia... hmm hmm.

Asuntolaina on suurin laina ja tällä hetkellä noin 95 000 euron verran. Laina-aikaakin olisi sellainen 24 vuotta jälellä, korko on 0,5%. Välillä tuntuu että haluaisi maksaa asuntolainan mahdollisimman nopeasti pois, välillä taas tuntuu että ihan sama. Siinä on niin pieni korko ettei ole mitään järkeä maksaa tuota pois nopeammin kuin alkuperäinen aikataulu. Toisaalta sitten korot voivat nousta aikanaan... mutta milloin ja kuinka paljon? En usko kauhean nopeasti tätä lainaa maksavani pois. Toki maksan kuukausittain lähes 300 euroa lainanlyhennystä maksusuunnitelman mukaan.

Sijoituslainaa on noin 25 000 euroa. Korko on tällä hetkellä 0,99%. Korko voi tosin muuttua todella nopealla aikataulullakin ja vakuutusarvot laskea. Siksi mielestäni minun pitäisi keskittyä lyhentämään tätä lainaa. Ongelma on aina vaan se että keksin jotain typerää ostettavaa osakemarkkinoilta. Ja sen takia tämä laina ei lyhene vaan se tuntuu koko ajan kasvavan. Alle 20 000 euroa voisi olla hyvä pitkän aikavälin tavoite. Pitää vaan yrittää välttää shoppaamista viimeiseen asti. Lainan lyhennystavoitteessa auttaa onneksi hieman osinkokevät. Parempi varmaan nyt muutaman kuukauden ajan laittaa osinkorahat vain tähän lainanlyhennykseen

Opintolainaa olen nostellut hiukan yli 5000 euroa lähinnä sijoituksia varten. Tässä on korko aika minimaalinen, tällä hetkellä 0,06%. Tätä ei ole mikään kiire maksaa pois. Ehkä ensi vuoden alusta voisin alkaa makselemaan vaikkapa 50 eurolla kuussa tätä pois.

Lainasin tyttöystävältä 300 euroa kevään matkaa varten. Tämän ajattelin maksaa pois ennen matkan alkua.

Lainojen maksujärjestys on tämä: matkalaina-->sijoituslaina-->asuntolaina-->opintolaina. Kyllä se lainojen lyhentely lähtee tästä pikkuhiljaa liikkelle, kunhan jaksaa asiaan oikein keskittyä :)


*Sijoita nyt Nordnet Superrahasto Suomeen täysin kuluitta*


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

4 kommenttia:

 1. Nimetön24.3.19

  Itse olen pitänyt rajana velan määrässä, että osinkotulot kattavat velan kustannukset. Tällä hetkellä korot voisivat melkein kolminkertaistua, että osingot eivät kattaisi ja uskoisin nollakorkojen säilyvän vielä monta vuotta eli ehtii osinkoja kasvattamaan matkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuskin tulee hetkeen korot nousemaan.

   Poista
 2. Ei noi lainamäärät vielä pahoja ole. Mutta tottahan se on, että kannattaa varautua pahimpaan. Eli korkojen nousuun. Sun sijoituslainan spekseillä oletan, että Nordnet on sulla lainan takana. Mäkin olen miettinyt sieltä superlainaa. Itsellä vain harmillisen vähän noita rahastoja vielä.. Mutta kyllä joku päivä vielä. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu superluotto on halpaa. Jos nyt sais vähä pienemmäs tuota sijotuslainaa niin sit ei ois hätää :D

   Poista