12.9.2019

Sijoitussalkussa tapahtuu kummia


Sijoitussalkussa tapahtuu kummia. Tätä kirjoittaessa salkun arvo näyttää olevan 182 000 euroa. Siis satakahdeksankymmentäkaksituhatta euroa. Ou boy ou boy. Osingotkin ovat jo 1500 euroa edellä viime vuotta. Voiko nämä bileet oikeasti jatkua loputtomiin?

Tosiaan, kaivetaas vähän historian havinaa eetteriin. Olen merkinnyt 5.1.2019 sijoitussalkkuni arvoksi 136 569 euroa. Nyt lähes kahdeksan ja puoli kuukautta myöhemmin salkku tikittää arvossa 182 000 euroa. Nousua on tullut siis yli 45 000 euroa. Tuohan on ihan järkyttävä määrä. Salkku on kasvanut prosenteissakin yli 33 prosenttia. Tutkitaan mistä tuo arvonnousu koostuu:

Pääomien kasvatus: omaa rahaa 179 €, opintolainaa 3000 €, sijoituslainaa 7868 €, yhteensä 11 047 €.
Arvonnousu: ~34 000 €

Juu, täytyy myöntää, rahaa kului keväällä ja kesällä joten suurin osa sijoituksista oli velalla. Arvonnousua oli kyll ihmeen paljon, toki siinä on osa myös ennakonpidätyksen alaisia osinkoja, kuten myös lainakorkoja. Noista maksetaan verot sitten ensi vuoden puolella. Eipä ole vielä 2018 verotuspäätöskään tullut meille.

Markkinat ovat seilanneet mukavassa myötätuulessa. Ehkä vähän liiankin mukavassa? Romahdus odottaa nurkan takana, tai sitten ei. Jotenkin itsestä tuntuu osakkeiden kovan nousun tarkoittavan myös aikanaan kovaa laskua, mutta mistäpä näitä ikinä voisi tietää. En halua ottaa itselleni täyttä krediittiä tuosta arvonnoususta, markkinoitahan tässä on peesailtu ihan huolella. Ei tässä mitään gurun roolia vielä voi ottaa. Hyvä homma on kuitenkin se etten jäänyt jälkeen markkinoita. Sehän olisikin ollut hauskaa kun markkinat nousevat kovaa tahtia ylöspäin ja omassa salkussa vain arvo laskisi.

Kyllä sekin olisi ollut mahdollista. Aiemmin onnistuin vain tuhoamaan omaisuutta tällä osakesijoittamisharrastuksella (alku vuosina) mutta kai se ikä on sitten tuonut sen verran viisautta, että olen osannut tehdä järkevämpiä sijoituksia. Itselleni suurin apu parempaan sijoitusmenestykseen on vähemmän tekeminen. En lue aiempaa vähemmän Seeking Alphaa vaan ostan ja myyn vähemmän. Tähän yritän panostaa, sillä olen huomannut etten minä osaa tehdä oikeita päätöksiä myydä ja ostaa oikeaan aikaan. Siksipä yritänkin tehdä vähemmän. Jos tulevaisuudessa pystyisi tekemään sellaisen 0-1 kauppaa kuussa niin menestykseni olisi taattu :D

Palataan vielä hetkeksi tuohon massiiviseen arvonnousuun. 45 kiloeuroa. Se on isompi kuin vuoden bruttopalkkani. Vaikuttaako se nyt sitten mihinkään osinkosijoittajalla jos salkun arvo nousee? Ainakin omalta osaltani en pysty kieltämään psykologista vaikutusta. Harva sijoittaja voi rehellisesti sanoa ettei kurssinousu kutkuttelisi mieltä. Kun possan arvo kasvaa niin onhan se ilo silmälle. Lasku on sitten vähän määh. Sehän pitäisi oikeasti mennä niin, että olisin iloinen laskusta sillä sitten voin ostaa samalla rahalla enemmän. Niinhän sen toki pitäisi.

Ei se toisaalta vaikuta se arvon nousu muuhun minulla kuin lainoitusasteen laskuun. Nyt on Nordnetin salkussa käytetty 26% salkun lainoitusarvosta. Tuo koko ajan pienenisi osakkeiden arvonnousun myötä, jos malttaisin olla lisäämättä lainan määrää. Osakkeiden hinnanlasku liian nopeaan aiheuttaisi siis pakkomyyntejä, jotenka on tärkeää tarkkailla tuota lainoitusastetta.

Toinen juttu mitä olen ihmetellyt on mukava osinkojen kasvu. Tai noh, kyllähän tuossa on myös korkotuloja mukana. Mutta kuitenkin, nyt olen 1500 euroa edellä viime vuoden kertymää. Ja olen lähes saanut viime vuoden osinkotulot kiinni, vaikka tässä on vielä syys, loka, marras ja joulukuu jäljellä tienata osinkoja. Menisikö 2000 eurolla rikki viime vuoden lukemat? Se on ihan mahdollista. Osingonkorotukset eivät ole näytelleet kovinkaan suurta osaa tässä tarinassa vaan suurin osa tuosta lisäyksestä on kiinni lisäsijoitusten tekemisestä. Ja osingot on aina sijoitettu uudelleen.

Mutta miten voin varmistaa jatkossa osinkojen kasvamisen eli toisinsanoen lisäsijoitusten tekemisen? Se kuitenkin vaatisi lisäsijoitusten tekemistä, pelkällä yritysten osinkojen korottamisella ei osinkotulo kasvaisi minulle tarpeeksi nopeaan tahtiin. Opintovapaa päättyy kuun loppupuolella ja sitten aloitan 9-viikon isyysloman. Tulot eivät tule olemaan kuitenkaan suuren suuret sen aikana, puolisoni ei saa kuitenkaan samaan aikaan mitään tukea, joten elellään sitten minun tuloillani vaihteeksi :)

Meillä on vielä mietinnässä tuo tulonjako jatkossa, todennäköisesti yhdistämme kaikki tulomme yhteen pottiin ja maksamme siitä sitten kaiken. Hoitovapaalla ei kuitenkaan tienaa kuin muutaman saturaisen kuussa, jotenka on reilua toisenkin saada kunnolla rahaa, se on vähän kuin palkka siitä kun on kotona hoitamassa lasta. Siitä ei vielä ole tietoa kumpi meistä sitten jää kotiin hoitamaan lasta, vielä on onneksi aikaa miettiä asiaa.

Tässä on siis edessä noin vuosi hiukan epävarmojen tulojen vuotta, mutta taas toisaalta kohta kaksi vuotta jo epävarmoja aikoja takana. Hyvin on onnistuttu luovimaan, ja niin aiomme tehdä myös jatkossa. Kunhan ei asuntohaaveet pilaa suunnitelmia :D

Miten teidän perheessänne jaetaan tulot?


*Sijoita vertaislainoihin Swaperin kautta. Avaamalla tilin tämän linkin kautta saat sijoituksiisi 3kk ajalle 2% lisäkoron. Tarjous on voimassa 3.10.2019 saakka.*


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

4 kommenttia:

 1. Yhteiset menot menevät puoliksi (tienaan nettona hieman enemmän kuin puolisoni), mutta omat asiat maksetaan itse. Olen ajatellut toimia melkein samalla tavalla kuin sinä, jos ja kun lapsia joskus tulee. Maksan puolisolleni palkkaa kotona olemisesta, jotta hänelläkin on mahdollistaa elää normaalisti ja säästää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan järkevää, koska ne tulot tulevat tippumaan niin paljon sitten.

   Poista
 2. Hurjalta kuulostava nousu kyllä. Itsellä alkais tuossa vaiheessa jo puntti tutista sen verran mahdollisen laskukauden ja tuottojen menetyksen pelossa, että siirtäisin varmasti suuren osan tuotosta konkreettisempaan muotoon lainataakkaa vähentäen, on se sitten sijoituslaina tai asuntolaina :D

  Meidän taloudessa molemmilla on suurimmaksi osaksi omat tulot ja omat menot. Kuukausittain laitetaan erilliselle talotilille sitten tietty yhteissumma talouden pyörittämiseksi. Laina+korko maksetaan 50/50 tuloeroista riippumatta koska omistus on samassa suhteessa eikä minulle talosta jää penniäkään enempää kuin toiselle mahdollisessa myyntitilanteessa, samoin ruoka ja kodin tarvikkeet. Ainoastaan asumisen pysyvät juoksevat kulut on jaettu prosenttiosuuksilla tuloista, siis sähkölasku, vesilaskun tasaus, jne. Tuosta kertyy itselleni noin 100e/kk enemmän maksettavaa kuin puolisolle. Tuokin voisi olla perusteltua jakaa tasan koska ihan samalla tavallahan sitä sähköä ja vettä kuluu molemmilla, naisilla ehkä jopa enemmän, mutta rauhan säilyttämisen nimissä on välillä tultava toista puolitiehen vastaan :)

  VastaaPoista
 3. Jotenkin hyvien yhtiöiden osakkeiden myynti on minulle vaikeaa. Ehkä sitten jos rahalle olisi akuuttia tarvetta, voisi harkita myyntiä. Nyt toisaalta lainojakin tyrkytetään joka tuutista niin käteiselle ei ole oikein tarvetta.

  Minusta tuo tulojen mukaan maksu on ihan järkevää. Koska on yhteinen talous.

  VastaaPoista