18.11.2019

Arvostelussa Crowdestor vertaislainapalvelu


Pienen pieni osa sijoitusvarallisuudestani (alle 5% salkun koosta) on sijoitettuna riskisiin sijoituksiin. Itse lasken näihin ehdottomasti tällaiset vertaislainasijoitukset joissa lupaillaan kymmenien prosenttien korkotuottoja. Voihan niitä toki hetken aikaa saada, mutta ei millään loputtomiin ilman tappioita. Muutenhan graalin malja olisi keksitty.

Päivitys 5.2.2020: Jatkan itse Crowdestor sijoittajana ainakin nuo 2 vuotta mitä lainat juoksevat. Näistähän ei muutenkaan pääse irtautumaan ennenaikaisesti. Vertaislainamarkkinoiden turbulentin tilanteen takia en kuitenkaan aio mainostaa Crowdestoria enää tällä erää tässä blogissa.

Crowdestoria olen seuraillut jo yli vuoden päivät, mutta rohkenin sijoittaa ensimmäisen kerran vasta muutama kk sitten. Hajautuksen vuoksi tuonne tuli sijoitettua hiukan vajaat kaksi tonnia. Aiemmin olin sijoittanut rahat Envestion kautta, mutta heillä oli jostain syystä aika pitkä tauko uusien sijoitusmahdollisuuksien tarjoamisessa. Nyt sekin alusta alkoi hiljalleen lisäämään taas lainoja. Mieluummin laitoin siis rahat töihin kuin annoin niiden istua tuottamatta.

Crowdestor on mielestäni aika samaa kauraa kuin muutkin tällaiset baltialaiset laina-alustat. Samaan joukkoon niputtaisin ainakin tämän Crowdestorin, Envestion, Monetheran ja Kuetzalin. Satumaiset korot ja osoite jossain päin baltiaa on ainakin yhdistävä tekijä. Pieniä nyanssi eroja tietty löytyy. Tällä Crowdestorilla on erityinen buy back fund johon he keräävät tietyn prosentin sijoittajilta. Tällä rahastolla on sitten mahdollisessa lainanottajan default tilanteessa korvata osa sijoituksesta takaisin sijoittajille heidän sijoittamiensa varojen suhteessa. Tietenkään rahasto ei ole läheskään riittävä suhteessa lainojen kokoon.

Eräs turkisyhtiö jonka lainaan pääsi sijoittamaan Crowdestoriin kautta meni konkkaan. Crowdestor kuitenkin vakuuttaa sijoittajien rahojen olevan turvassa. Mielenkiintoista seurata miten tilanne etenee. Tähän asti näissä baltialaisissa yrityslainapalveluissa ei ole oikein konkkia tapahtunut. Luulisi niittenkin pikkuhiljaa lisääntyvän kun palveluiden ikä lisääntyy.

Kyllähän tuollainen rahasto lisää hiukan luottoa, kuin myös Crowdestorin 5-10% skin in the game. Hekin siis sijoittavat lainoihin. Kauaa he eivät vielä ole olleet pystyssä, vasta vuodesta 2018. Tylsää on ettei sijoituksesta pysty irtaantumaan ennenaikaisesti. Jos sijoitat 2 vuoden lainaan niin rahasi ovat sitten kiinni siinä 2 vuotta. Onneksi näitä pystyy kokeilemaan pienilläkin summilla jos ei halua laittaa kaikkia munia yhteen koriin, pienin talletus ja sijoitus on nimittäin vain 50€.

Projekteja löytyy jos jonkilaista, yritys ja kiinteistölainoja. Aika paljon pelifirmoja ja jotain rafloja. Sitä sun tätä. Lainakohteissa on kyllä mukavan paljon vaihtelua. Ja kaikissa lainoissa on pitkät tekstit liittyen lainan tietoihin. Minulle nämä ovat niin spekulatiivisia sijoituksia, että katson vain suurimman koron ja sijoitan siihen. Aika vaikeaa ellei mahdotonta on arvioida sitä miten joku tuntematon yritys pystyy lainansa maksamaan takaisin. Isoja korkojakin on tarjolla, 9,5-26 prosenttia olen nähnyt keskimäärin tarjottavan eri lainoista. Lainoja vaikuttaisi tulevan mukavan tasaiseen tahtiin tarjolle. (klikkaamalla kuvaa saat sen isommaksi)
Minun mielestäni tällaiset vertaislainat ovat paljon riskillisempiä kuin hyvin hajautettu osakesalkku. Se on toki vain oma mielipiteeni, moni muu on paljon uskaliaampi ja moni seuraamani bloggari onkin sijoittanut tällaisiin palveluihin suurimman osan salkustaan. Itseltäni ei ihan tuollaiseen riittäisi uskallus. Mutta pienen siivun salkustani voin ilomielin laittaa tällaisiin kokeiluihin. Katsotaan muutaman vuoden päästä oliko se kannattavaa vai ei.

P.S. Jotta saisit tiedot blogini uusista päivityksistä, muista seurata minua sosiaalisen median eri kanavissa.

Osinkokuningas Twitter
Osinkokuningas Facebook
Osinkokuningas Shareville


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

4 kommenttia:

 1. Tämä olikin itselle ihan uusi tuttavuus, näitä vertaislainapalveluja kun alkaa olla sen verran paljon tarjolla, että on vaikeaa pysyä perässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä kyllä riittää. Siksi onkin vaikea tehdä eroa eri palveluiden välillä. Nämä ovat niin uusia asioita, että track record puuttuu.

   Poista
 2. Mielenkiintoista lukea vertaislainoista. Nyt kun oma salkku on kasvanut, niin tällaiseen palveluun voisi harkita sijoittavansa pienen position!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en itse uskalla paljoakaan näihin sijoittaa. Ihan vain sen takia, että nämä ovat niin uusia juttuja, eikä track recordia oikein löydy. Miten käy jos tulee taantuma, kaatuvatko kaikki palvelut.

   Poista