9.11.2019

Hoitovapaalle ensi vuoden alusta - miten saada rahat riittämään?


Nyt kun lapsi alkaa olla 11 kuukautta vanha, joudumme jo vähän miettimään seuraavia askeleita. Päiväkotitilanne on sen verran huono tähän aikaan vuodesta, että päätimme jomman kumman meistä jäävän kotiin ensi vuoden elokuuhun asti. Juteltiin asiasta ja päätettiin minun jäävän kotiin. Kun näitä päätöksiä tekee joutuu samalla pakostakin miettimään tulopuolta. Eihän se kovinkaan hääviä rahaa ole mitä tulen saamaan, mutta onneksi keksimme miten tulemme raha-asiat hoitamaan.

Eipä siinä mitään, onhan täällä kotona ihan kiva hengailla. Mothers in Business järjestön mukaan isän lapsen kanssa viettämästä ajasta hyötyvät kaikki. Paitsi ehkä pankkitili ja eläkekertymä. Ikuisena eläkeskeptikkona en ole niinkään huolissani noista menetetyistä eläkkeistä. Mistä sitä tietää tuleeko eläkettä, pääseekö eläkkeelle ja paljonko sitä saa. Vaikeaa nähdä kymmenien vuosien päähän.

Mutta se raha nykyhetkessä, se on iso kysymysmerkki kaikille jotka haluavat hoitovapaalle jäädä. En ole vielä tutkinut paljoakaan Kelan sivuja paljon sitä rahaa tulee saamaan, mutta arvioisin sen olevan jotain 4-500 euroa hoitolisän kanssa. Selvää on siis, että jotain tulee keksiä elämän lisärahoitukseksi. Eri vaihtoehtoja löytyy, monihan säästää tätä elämänvaihetta varten. Siten on enemmän rahaa käytettävissä. Me ratkaisimme tilanteen tekemällä sellaisen puoliyhteisen talouden.

Meillä on käytössä vähän erilainen systeemi kuin varmaankin monella muulla. Idea on pääpiirteissään tämä: kaikki saamamme tulot tulevat henkilökohtaisille pankkitileillemme. Siirrämme sieltä sitten rahat eteenpäin yhteiselle pankkitilille. Sieltä sitten maksamme kaikki yhteisen menot kuten lapsen kulut, ruoat, ravintolat ja viihteet. Näiden menojen jälkeen jäljelle jäävästä summasta jaamme sitten molemmille saman verran rahaa omiin kuluihin. Ainoastaan molempien pääomatulot jäävät ihan itselle.

Näin käytännössä työssäkäyvä maksaa lasta hoitavalle (eli tällä kertaa minulle) vähän niin kuin palkkaa. Olemme nyt harjoitelleet tällä systeemillämme jo muutaman kuukauden ajan, ja se on toiminut meillä todella hyvin. Molemmille on riittänyt hyvin omiin menoihinsa ja myös sijoittamiseen rahaa. Me molemmat olemme ajatelleet tienaavamme rahaa yhteiseksi hyväksi ja yhteiseen pottiin.

Se on sitten molempien oma asia mihin käyttävät tuon osuuden joka jaetaan molemmille tasan. Meillä molemmilla on oikeus käyttää tuo raha juuri niinkuin huvittaa.

Otetaan esimerkkilasku: Tienaamme molemmat yhteensä 3000 euroa yhteiseen pottiin. Maksamme ensin yhteiset kulut 1300 euroa. Jäljelle jää vielä 1700 euroa. Jätämme 200 euroa puskuriksi ja jaamme molemmille 750 euroa käyttörahaa. Tähän päälle tulee sitten vielä molempien sijoitustuotot.

Tällä systeemillä aiomme nyt sitten jatkaa eteenpäin. Alku on ollut aika rohkaisevaa, mutta katsotaan miten tilanne kehittyy. Meillä on edelleen vain yksi auto, kohtuullisen pienet asumiskulut, ei yhtään suoratoistopalvelutilausta yms. yms. Talouden peruskulut on ihan hyvin jo valmiiksi viritettynä tätä elämänjaksoa varten kun molemmat eivät ole tienaamassa ihan täysiä työelämässä. Siksi suhtaudummekin yhdessä luottavaisin mielin tulevaisuuteen.

Miten te jaatte rahat parisuhteessa?

Kokeile uutta tekemääni korkoa korolle laskuria ja laske sijoittamisen numerosi auki!


P.S. Jotta saisit tiedot blogini uusista päivityksistä, muista seurata minua sosiaalisen median eri kanavissa.

Osinkokuningas Twitter
Osinkokuningas Facebook
Osinkokuningas Shareville


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

12 kommenttia:

 1. Teillä varmaan pääomatulojen kohdalla on aika iso kuitenkin, sinulla olettaisin olevan suuremmat kuukausittaiset pääomatulot? Vai onko puolisosi kelkan kyydissä yhtä lailla? :) Kuulostaa kyllä ihan reilulta systeemiltä tavallaan, sinullakin ehkä jää myös sijoitettavaa kuukausittaista tuloa. Me ei olla keskusteltu vielä talousasioista perhe- ja hoitovapaalla, mutta täytyy niin tehdä aina tilanteen mukaan. Meillä tulee kuitenkin olemaan varmaan kuukausia, jolloin vanhempainraha on ainoa tulo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempainraha on ihan hyvää tuloa, mutta hoitoraha taas huonoa.

   Sijoituksemme ovat aika samaa tasoa, mutta sijoitusten muoto on vain hiukan eri. Siitä syystä emme ota niitä mukaan tähän laskelmaan. Vaan annamme molempien toimia omien sijoitusten kanssa kuten haluamme.

   Poista
 2. "Eipä siinä mitään, onhan täällä kotona ihan kiva hengailla."

  Kyl kotona olo menee ihan työstä. Ainut etu on että saa nukkua päikkärit samaan aikaan kun lapsi nukkuu, jos se sisällä suostuu nukkumaan ylipäätään.

  Helsingissä saa ainakin kuntalisää hoitovapaalla, kannattaa tarkistaa saako Vantaalla.

  Me teimme niin, että lapsen äiti jäi kotiin. Säästin 13kk hoitovapaan ajaksi 6500e, jolla voimme maksaa 500e/kk kuluja. Se on ainakin tähän mennessä riittänyt, mutta tietty tilannekohtaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa varmaan jotain lisää tuohon 1,5 vuoden ikäiseksi. Mutta ei siitä silti verojen jälkeen montaakaan saturaista yhteensä tule.

   500€ kuussa lisätuloa kuulostaa aika passelilta.

   Poista
 3. Meillä näyttää olevan saman ikäiset muksut. Itse jäin perhevapaille tämän vuoden alusta joten kuluva vuosi ei ole ollut ongelma tulojen suhteen, koska ansiosidonnainen vanhempainraha on varsin tuntuva. Vaimolleni tämä sopi hyvin koska hän halusi palata koulun penkille mahdollisimman nopeasti äitiysloman jälkeen.

  Koska töihin paluu ei tuntunut vaihtoehdolta sain sovittua opintovapaata ensi vuoden loppuun, eli tuolloin nautin aikuiskoulutustukea ja vasta tämän jälkeen kutsuu hoitovapaa vuodeksi eteenpäin. Laskevat tulon pyrin paikkaamaan täysimääräisesti pääomatuloja kasvattamalla niin sijoitusasunnoilla kuin osinkotuloilla, toistaiseksi suunnitelma on pitänyt kohtuudella.

  Perheemme menoista vastaan kokonaisuudessaan yksin, koska en pidä kohtuullisena vaatia vaimoltani mitään hänen vaatimattomista tuloista johtuen. Jotenkin koen tärkeäksi että miehenä pidän huolta perheestä ilman että lapseni äiti joutuisi miettimään raha-asioita.

  Hoitovapaan aikana pääsen kuin maistamaan vapaaherran elämää ja katsomaan riittävätkö rahat todella. Kieltämättä haasteita riittää koska ensi vuoden aika minun pitäisi saada lisättyä pääomatuloja noin 1300€/kk nettona. Vaatimus on kova eikä onnistumisesta ole takeita, mutta vuoden kuluttua tiedämme kuinka kävi. Lannistumalla ei tavoite ainakaan toteudu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista kuulla miten teillä lopulta sitten kävi.

   Poista
 4. Olen hieman skeptinen tuosta hoitolisästä. Tuloraja 3 356,23 e/kk yhden lapsen kanssa ja kahden lapsen kanssa 3 991,97 e/kk. Nuo 3356,23€ bruttotulot tulee melko nopeasti täyteen. Kummallakin pääomatuloja vaikka 500€/kk, kotihoidontuki 338€ ja brutto kuukausipalkka 2000€ niin raja on jo lähes täynnä.

  VastaaPoista
 5. Meillä on jo vuosia ollut tyyli, että molemmat siirtävät yhteiselle tilille summan X joka kuukausi. Tästä maksellaan sitten kaikki ruuat, asumiskustannukset, autot ym. Loput palkasta jää molemmille itselleen ja molemmst makselee omat menonsa (lainat, kännykkälaskut ym)

  Olemme puhuneet yhteisistä rahoista mutta itse en lähde mielelläni toimivaa systeemiä muuttamaan. Enkä myöskään halua, että minun täytyisi jotenkin perustella hankintojani. Nyt kun tienaamani raha on vain omassa käytössäni, voin käyttää sen miten haluan.
  Isommat ostokset makselemme puoliksi mutta muuten emme rahoista pidä kirjaa. Molemmat ostelevat välillä jotain yhteisiä asioita omistaan mutta emme mitenkään niitä laske.

  Meillä vaimo on pojan kanssa kotona. Itse en työnikään puolesta oikein pystyjäämään ja aionkin pitää isyysvapaita joskus ehkä vuoden kuluttua viikon jaksoissa. Sen oliko se kolme viikkoa jonka sai olla pojan äidin kanssa samaan aikaan kyllä pidin jo.
  Kun vaimo ei saa enää vanheimpainrahaa (en ole näistä nimityksistä perillä mutta tarkoitan sitä, että kun tulot tippuvat sinne ~300-500e/kk) niin maksan itse siihen asti kaikki asumiskustannukset ym (eli tuon vaimon osuuden 500e myös).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en tiedä toimisiko meilläkään 100% yhteiset rahat. Tällä osittaisella yhteisellä rahalla ollaan hyvin pärjätty. Molemmat saa sitten saman verran rahaa ihan omaan käyttöön.

   Poista
 6. Nimetön27.11.19

  Meillä on omat tilit,jonne molempien palkat menee. Kun rakensimme talon, ja otimme asuntolainan, avasimme yhteisen tilin, jonne laitoimme molemmat joka kuukausi 1000€ (yht 2000€), ja sieltä tililtä lähti (ja lähtee edelleen) sitten lainanlyhennys, vakuutukset, vesi, sähkö yms ja ruokaostokset. Omilla varoilla ostetaan omat jutut, ja kaikki yhteiset jutut maksetaan puoliksi. Edes äitiyslomalla en suostunut siihen että maksaisin vähemmän, vaikka mies sitä ehdotti, ei anna luonto periksi, naisten on oltava omavaraisia.

  Minulla on 600€/kk parempi bruttopalkka mutta verotus sen korjaa melko samaksi. Miehellä on metsää, minulla osakesalkku. Kun puut aikanaan kaatuu, on tuotto hänen, ja minä vastaavasti saan pitää oman salkkuni tuoton.

  Ja aikanaan kun peritään jotain, on mieheni perinnöt hänen ja minun perinnöt minun. Eihän minulla ole ollut mitään tekemistä mieheni vanhempien omaisuuden kanssa, eikä miehelläni minun vanhempien.

  Tämä on itsestään selvää meille molemmille, ja näin olen kasvattanut lapsetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs siinä, tapoja jakaa kulut on monia. Kunhan olette samalla sivulla yhdessä.

   Poista