21.12.2019

Näin paljon olen tallettanut sijoitustililleni


Olihan tämäkin pakko joskus tehdä. Laskin kaikkiin sijoituspalveluihin nyt aktiivisen sijoitusurani, eli 2011 syksystä alkaen tähän päivään asti tekemäni talletukset. Laskin siis talletukset-nostot ja siitä tulee sitten lopulliset nostot. Eli se paljon tällä hetkellä on palkasta ja muista tuloista säästämääni rahaa sijoituksissa sisällä. Oli kyllä ihan virkistävää ja mielenkiintoista tutkia paljon tuli minäkin vuonna palveluihin siirrettyä.

Pidemmittä puheitta, tässä sijoitussalkkuuni tekemät talletukset vuosittain, aktiivisen sijoitusuran alusta tähän päivään asti:

2011: 4802 €
2012: 3040 €
2013: 3620 €
2014: 4153 €
2015: 12 304 €
2016: 27 786 €
2017: 13 816 €
2018: 17 609 €
2019: 8158 €

Yhteensä: 95 288 €

Nykyarvo ilman sijoituslainaa 167 041 €

Laskut oli aika haastavaa tehdä sillä olen sijoittanut niin monen eri palvelun kautta aikanaan. Mutta kyllä kaikki luvut lopulta löytyivät kaivamalla tarkasti. Aikaa se vei ja hermoja. Huhhuh.

Huomaan suuren eron nykyarvossa ja siinä kuinka paljon olen tallettanut salkkuun. Ero on tietysti selitettävissä osingoista, myynneistä ja ostoista ja ihan vaan salkun arvon paisumisella. Yksi kysymys mikä minulle tuli mieleen oli se miten käsittelen verotusta. Jätin nyt sitten tästä kokonaan pois kaikki jäännösverojen maksut joista iso osa tuli myyntivoittoverojen maksusta ja osinkoveroista joita ei ennakonpidätys ole vielä ottanut pois. Noiden lisääminen olisi vaikeuttanut laskemista entisestään.

Vuodet eivät selvästikään ole veljeksiä keskenään. Huomaa hyvin kuinka opintovapaa ja opintolainat vaikuttivat sijoittamiseen. Mutta miten tuo kaikki työ on sitten kannattanut? Olisiko kannattanut näiden kahdeksan sijoitusvuoden aikana laittaa rahat kiltisti pankkitilille inflaation syötäväksi? Näkököjään ei, sillä nykyään tuo sijoitettu summa on kasvanut 167 041 € kokoiseksi. Tästä on vähennetty puhdas sijoituslaina pois.

Kun tarkastelee paljonko sijoituksiin on talletettu per vuosi, huomataan varovainen aloitus. Tuohon aikaan en ollut töissä jotenka sijoitusharrastukseen ei riittänyt tuloja kovinkaan hyvin. Pikkuhiljaa tuli tehtyä talletuksia enemmän ja enemmän. Huippuvuodeksi saadaan näköjään 2016 kun sain vanhan kämpän myytyä ja käytin siitä saatuja varoja sijoituksiin. Osan käytin toki seuraavan kämpän ostoon. 2018 ja 2019 ovat olleet poikkeuksellisia vuosia sen suhteen kun olen ollut aikuiskoulutustuella ja nostellut opintolainaa. Lainaa on nyt 9000 euroa ja sen olen käyttänyt sijoituksiin. Korko on tällä hetkellä 0,138% joten tuota lainaa ei ole kovinkaan kiire maksaa pois.

Jos olisin jättänyt nuo rahat käyttötilille niin olisin menettänyt aika ison kasan tuottoa. Onhan se toki aika lailla turvallisempaa pitää rahoja pankkitilillä, jos ei halua niitten arvon romahtavan inflaatiota enemmän. Mutta tässä nousumarkkinassa sijoittaminen on ollut oikea ratkaisu.

Tulevaisuus kiinnostaa kuitenkin monesti enemmän kuin menneisyys. Miten siis jatkossa? Jatkossa salkun arvo voi hyvinkin nousta tai laskea, riippuen markkinaolosuhteista. Sen verran tiedän jo etukäteen että tulen myymään jonkun osakkeen pois velkojen maksua varten. Siitä tulee ainakin jonkinmoinen droppi salkun arvoon. Mutta entäs ne talletukset sitten ensi vuonna. Rahatilanne tuskin yhtäkkiä muuttuu tästä paremmaksi.

Ensi vuonna elellään hoitovapaalla näillä näkymin ainakin ensi vuoden elokuun puoliväliin ja puolison kanssa yhteisillä tuloilla. Laskelmien mukaan rahat riittävät ihan mukavaan elämäntyyliin, mutta ei ylimääräiseen sijoitteluun taida liikaa liietä. Se ei sinänsä haittaa, kunhan edes osingot jäisivät sijoitteluun. Onhan tämä aika ainutlaatuista aikaa jota en aio rahassa mitata. Olemme kokeilleet tuota puoliksi yhteistä -taloutta nyt muutaman kuukauden, mutta menotaso ei ole ollut tavanomainen monen kulun juuri loppuvuoteen jyvittymisen vuoksi.

Toki isoja menoja tulee aina pitkin vuotta. Alkuvuodesta on auton vuosihuoltoa, ja yleensä kevään ulkomaanmatkan maksua. Kesällä sitten menee muuten vain tavallista enemmän rahaa. Syksyllä tulee isot tenniksen valmennuslaskut ja talvella loppuvuodesta taas iskee jäännösverot ja koko seuraavan vuoden vakuutuslaskut. Sellaista se on, rahaa menee vähän suuntaan jos toiseenkin.

Ehkäpä sitä pääsisi ensi vuonna taas sijoittelemaan. Sijoituslainan käyttö on nyt kuitenkin poissa pelistä. Lainaa on Nordnetissä vielä yli 23 000 euroa ja Lynxistä otin nyt toista lainaa 2000 euroa jotta saisin loppuvuoden laskut maksettua ja iso osa meni toki jäännösveroihin. Aion ehkäpä myydä heti ensi vuoden alusta 5000 eurolla jotain yhtiötä jolla sitten maksaisin pois tuon Lynxin lainan ja 3000 euroa Nordnetin lainaa. Noilla toimenpiteillä saisin lainan Nordnetilla sellaiseen 16 prosenttiin lainoitusarvosta. Se tuntuu jo pikkasen turvallisemmalta.

Kaiken tämän pohdinnan jälkeen en olisi niinkään yllättynyt jos en olisi tallettanut omaa rahaa lisää sijoitustilille juurikaan yhtään. Kyllä sitä taas sitten kerkiää kun aikanaan palailee työelämään


*Luottokortilla voi myös tienata, kunhan sitä käyttää järkevästi. Lue vinkit tästä*


P.S. Jotta saisit tiedot blogini uusista päivityksistä, muista seurata minua sosiaalisen median eri kanavissa.

Osinkokuningas Twitter
Osinkokuningas Facebook
Osinkokuningas Shareville


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti