10.12.2019

Osinkoja enemmän kuin eläkettä?


Eläke siintää kirkkaana mielessä. Tällä hetkellä arvioitu eläkeikä olisi 67 v ja 3 kk. Hehheh, sehän on enää rapiat 34 vuotta jäljellä puurtamista! Palkasta vähennetään aina tietty prosentti eläkemaksuja ja työnantaja maksaa myös vielä isomman palan kakusta. Mutta pitääpä tutustua ihan mielenkiinnosta siihen paljon tästä jäisi minulle taskuun jos joskus sattuisin pääsemään eläkkeelle. Tulos yllätti minut toden teolla.

Lähdetään laskuharjoituksesta menemällä Ilmarisen eläkelaskuriin. Olen jo aiemmin saanut kotiin paperilla tällä hetkellä kertyneen eläkkeen. Se on huikeat 370 euroa kuukaudessa. Hmm, no eipä tuo kovinkaan suurelta kuulosta ainakaan omaan korvaani. Töitä on tehty enemmän tai vähemmän säännöllisesti 14-vuotiaasta jolloin aloitin työuran lehdenjakajana. Tästä kaikesta on kertynyt noin mahtava summa :D Hahhaha haaa. Paitsi ettei tuo niin hauskaa olekaan kun alkaa murskaamaan numeroita.

Aloitin sijoittamisen vuonna 2011 joten sijoittamista on nyt lähes tasan kahdeksan vuotta takana. Tällä hetkellä forward osingot ja korkotulot ovat noin 860 euroa. Olen siis eläkettä jo aikalailla edellä tässä vaiheessa.

No eipä siinä vielä mitään, jatketaan laskuharjoituksia. Tehdään aimo annos oletuksia. Oletetaan etten saa koko työurallani palkankorotuksia ja palkka pysyy koko ajan samana ilman indeksikorotuksia laskun yksinkertaistamiseksi. Laitan itseni laskuriin yhden vuoden vanhemmaksi simuloidakseni ensi vuoden hoitovapaata jolta ei kerry eläkettä. Näin eläke tippuu sopivasti.Hehheh, eläkkeestä tulisi mahtavat 1888 euroa. Tarkistetaan seuraavaksi Veronmaksajien sivuilta paljon tuosta pitäisi about maksaa veroja. 21% voisi olla aika sopiva arvio. Tuosta jäisi siis käteen 1491 euroa verojen jälkeen. Tämäkö on palkkio vuosikymmenten raatamisesta? Toki tuossa iässä luulisi kämpän jo olevan maksettu mutta silti. Eikö ole mitään keinoa saada lisää rahaa eläkkeelle?

Tutustutaanpa osinkoihin. Lasketaan paljon osingot olisivat 34 vuoden päästä jos yhtiöt korottaisivat osinkojaan keskimäärin 5% vuodessa ja pystyisin sijoittamaan netto-osingot (25,5% osinkovero) uusiin osinko-osakkeisiin joissa olisi keskimäärin 4% osinkoyield (osingon kasvattajia ja REIT:jä sekaisin).


Vasemmalla on vuodet, seuraavaksi on vuosittaiset brutto-osingot, kuukausiosingot brutto ja viimeiseksi kuukausiosingot netto. Ja ennen 30 000 euron pääomatuloja vaihtuu osinkoveroprosentti suuremmaksi. Mutta katsokaahan lukuja! Tämä lasku on tietysti yltiöoptimistinen (kuten sijoittamisessa yleensä) mutta käyhän tuossa hyvin jopa puolella tuloksella. Vaikka saisi 4000 euroa niin sehän on paljon enemmän kuin tuo eläkelaskurin tulos 1490 euroa nettona kuussa.

Mutta kuka jaksaa noin kauan odotella ennen kuin alkaa käyttämään osinkoja elämiseen? En ainakaan minä sillä olen jo käyttänyt osinkoja sijoituslainan maksuun ja muihin kuluihin. Välillä käytän osinkoja elämiseen ja välillä uudelleensijoitan ne. No mutta eniveis, on hyvä olla tällainen backup pläni eläkkeen varalle. Näyttää nimittäin aika huonolta tuo summa mitä tulee saamaan jos tulee edes tuonkaan verran... riippuu kuinka paljon sitä luottaa koko eläkejärjestelmään muutenkaan.

Onko 1490 sinusta tarpeeksi eläkettä kymmenien vuosien työnteosta?


Kokeile korkoa korolle laskuria ja laske sijoittamisen numerosi auki!


P.S. Jotta saisit tiedot blogini uusista päivityksistä, muista seurata minua sosiaalisen median eri kanavissa.

Osinkokuningas Twitter
Osinkokuningas Facebook
Osinkokuningas Shareville


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

10 kommenttia:

 1. Laskitko paljon pystyisit saamaan osinkoa jos itse saisit palkkana puolet työnantajan maksamasta summasta? Eläkeyhtiötkö vai valtio vetää välistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voisi olla ihan mielenkiintoinen lasku sekin. Joskus olen miettinyt olisiko järkevää antaa ihmisten itse sijoittaa vaikkapa 5% eläkemaksuistaan.

   Poista
 2. Ei kyllä kuulosta kovin kummoiselta. Saamasi luku on parhain motivaattori sille tielle, minkä olet itsekin valinnut. Nimittäin oman eläkkeen turvaaminen rakentamalla passivisia tulonlähteitä.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen laskelma, mutta aika optimistisesti olet laskenut osingon korotukset. 5% vuosikorotus on aika kova saavutus kymmenien vuosien tarkastelujaksolla. Omissa laskemissa käytän 1,5 - 2% osingon nostoa: Tuo luku olettaa, että firma pystyy kasvattamaan osinkoaan hieman inflaatiota enemmän. Usein olen turhan pessimisti, mutta näin laskelmiin ei tule liikaa ilmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, siinä olet oikeassa. Mutta tässä laskelmassa halusin vähän liioitella :) Tulee nääs vaikuttavamman näköinen ero lukuihin.

   Poista
 4. Mainitsemasi 1888 € on todennäköisesti yläkanttiin, koska eläkkeiden leikkaaminen on mielestäni vaatimus eläkejärjestelmän toimivuuden kannalta (tai merkittävä työperäinen maahanmuutto ja eläkeiän nosto). Itse valmistuisin kyllä vielä merkittävään leikkaukseen eläkkeen osalta. Mutta sinulla asiat onkin sen osalta kunnossa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuokin. Tässä laskelmassa halusin kuitenkin käyttää olemassaolevia tietoja =)

   Poista
 5. Tärkeän asian nostat esille. Minun näkökulmani on ennakko-oletukseltaan hiukan inhorealistisempi, mutta ehkä juuri siksi arvostan eläkejärjestelmäämme myös vähän korkeammalle.

  Kymmenien vuosien työnteosta ensisijaisena palkkana on se varsinainen palkka, ja niin kuuluukin olla. Minun nähdäkseni on erinomainen asia, että maksamillamme eläkemaksuilla saadaan varmistettua tuollainenkin eläke vanhuuden turvaksi. Useimmille meistä on kuitenkin tärkeää saada tämäntyyppinen vakuutus siltä varalta, että elää kauan, eikä pysty eläkeikäisenä palkkatyöllä tienaamaan. Jos on hoitanut asiansa hyvin, pärjää tietenkin sijoitustuottojen turvin vielä mukavammin, mutta jopa enemmistö voi olla niitä, jotka eivät lähes pakkotilanteessakaan säästä, ja ilman eläkettä joutuisivat veronmaksajien taskuille ja sille äärimmäiselle minimitoimeentulotuelle. Ja niitä toimeentulotukirahoja ei kerätä edes osittain ennakkoon, kuten eläkeevarantoja kerätään.

  On hyvä, että niitä ruusuisimpia luuloja odotettavista eläkkeistä revitään alas, mutta hiukan ihmettelen, odottaako joku, että eläke olisi 100 % palkasta, vai mikä sitten riittäisi? Eläkeellejäämisikään mennessä pitäisi olla se tavoiteltu omaisuus kerättynä, sen jälkeen on vähän myöhäistä.

  Jos vanhuuseläkkeet olisivat oikeasti kovin erinomaiset, niin tällaisilta meidän tyyppisten piensijoittajien talousblogeilta menisi vähän niin kuin pohja pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni tosiaan taitaa odottaa ettei tulotaso tippuisi noin paljoa. Voi käydä niin että kun kerrankin olisi aikaa niin ei ole rahaa toteuttaa asioita joista on aina haaveillut.

   Poista