26.4.2020

Salkussa 86 tuhatta euroa vähemmän - ajatusmaailmani mullistui


Koronakriisin aikana salkun tilanne on vaihdellut surullisesta vähemmän surulliseen, painottuen mollivoittoisuuteen. Salkun romahdus iski minuun kuin salama kirkkaalta taivaalta. Se mullisti myös samalla ajatusmaailman sijoittamiseen ja siihen mitä tavoittelen sijoittamisella. Miltä haluan salkkuni näyttävän tulevaisuudessa ja mihin sijoittamisella pyrin?

Edellisessä kuukausikatsauksessa tein kunnollisen synninpäästön ja kerroin kaikki mieleeni tulevat sijoitusvirheet jotka lopulta johtivat siihen että salkkuni arvo ei olekaan enää 198 tuhatta, vaan 112 tuhatta. Toki mainitsin myös, että olen ottanut hiukan pois rahaa salkusta, Tänä vuonna en ole tallettanut lisää omaa rahaa salkkuun vaan olen ottanut sieltä pois yli viisisataa euroa. Tuo raha on mennyt ihan pankkitilille puskurin kasvattamiseen.

200€ ei ole pätevä puskurin koko ja siksi tavoittelenkin kymppitonnia. Olen nyt 4 tuhannessa ja siitä se sitten pikkuhiljaa paisuu. Mutta niin siitä sijoitussalkun arvon laskusta vielä. 198 tuhatta oli arvo helmikuun puolivälissä sisältäen 20 tonttua sijoituslainaa. Ja tiedettävästi heitin lainat nyt hittoon ja kivi putosi sydämmeltä. Laskekaa prkl vaikka 50% lisää, meikäläisen ei ole mikään pakko myydä osakkeitani kun niissä ei ole senttiäkään sijoituslainaa kiinni. Opintolaina on sitten toinen juttu, mutta se ei liity tähän :)

Tappion suuruus johtuu isolta osin paskoista osakkeista salkussa. Tämä vuosi on mennyt täysin penkin alle, jos dow on laskenut ytd about 16 pinnaa ja mun salkku noin 29 pinnaa niin eihän siinä tyytyväinen voi millään olla kun pääoma vaan tuhoutuu indeksiä nopeampaan tahtiin. Analysointi on tiukassa vauhdissa päällä miten näin pääsi käymään.

Yield hunt voi olla suuri syy. Turhan iso osa osakkeista liittyi ostoskeskuksissa shoppailuun joka koronan takia tyrehtyi tyystin. Öljyosakkeet taasen laskivat myös kuin lehmänhäntä. Mites se kun ostin MDP joka omistaa mm. People -lehden. Mainosfirma jolla on täydellinen osinkohistoria ja tosi korkea yield? No se historia meni siinä kun he lopettivat osingonmaksun tyystin. Kurssikin on rommannut koko ajan lisää. Pakkohan se oli sitten myydä kun ei osinkoakaan enää makseta. Ei tullut sekuntiakaan ajateltua etteihän nyt kukaan tällä hetkellä mitään mainosta, tuijotin vain historiaa ja osinkoa.

Näitä kaikkia ostoksia yhdistää korkea osinkoyield. Mikäköhän siinä on niin kiinnostavaa, että vajoan tuohon ansaan vuosi toisensa jälkeen? Onko se niin tyydyttävää nähdä osinkojen valuvan sijoitustilille ettei kiinnitä huomiota mihinkään muuhun kuin isoihin osinkoihin. Nyt on kuitenkin askelia otettu oikeaan suuntaan tämän asian saralla, vaikka salkun arvo on pudonnutkin huimasti. Olen nimittäin pyrkinyt yksinkertaistamaan salkkua. Rönsyjä pois, salkun REIT-osuus pienemmäksi ja sijoituslaina pois. Näillä toimilla pääsen toivottavasti uuteen nousuun. Tulevaisuudessa aion kiinnittää vähemmän huomiota osinkoyieldiin ja enemmän yrityksen näkymiin ja tuloksen/liikevaihdon kasvuun. Näin salkkuun pitäisi saada yrityksiä joiden tulos ja osinko kasvaa varmemmin.

Ei ainakaan nyt tule niin paljoa kursseja seurailtua kun ei tuota lainaa enää ole. Olihan se vähän hassua kun oltiin huipuissa niin tuli myös ihailtua pullistuvaa salkun arvoa päivittäin. Nousu tuntui ikuiselta eikä yhtään sadepilveä näkynyt taivaalla. Sitten alkoi kuitenkin sataa ihan huolella lunta tupaan. Se sai minut pohtimaan ihan huolella sijoitustyylini järkevyyttä. Jo vuosia olin mennyt ilman käteistä, pahimmillaan tilllä saattoi olla parisataa euroa. Nyt tuollainen touhu saa kuitenkin loppua. Ei siinä mitään pahaa ole ettei laita jokaista tilille tulevaa euroa pörssiin, varsinkin jos on huono track record sijoittamisessa.

Cash is king on ajatus joka tuli mieleen kun salkkuni romahti. Mitä jos puolet salkun arvosta olisi vaikka ollut käteisessä? Romahdus olisi ollut ehkä puolet pienempi. Kyllä se aika nöyräksi vetää kun pari kk sitten salkun arvo oli 198 tuhatta ja nyt 112 tuhatta. Ja kunnolla turpiin vielä indeksiltä. Huh huh. Pitäisikö sitä vaan lopettaa osinkosijoittaminen ja siirtyä indeksimieheksi? Vai lopettaa sijoittaminen ja aloittaa pankkitilille säästäminen?

Kaikkea toivoa ei ole kuitenkaan menetetty. Salkku ei laskenut edes nolliin, joten kyllä siellä joitain roposia on edelleen. Osinkoja pitäisi ennakonpidätyksen jälkeen saada hiukan alle 500€ kuussa. Elokuussa pitäisi myös palata töihin jolloin rahavirta kasvaa jonkin verran. Varallisuuden pitäisi siis alkaa taas kasvamaan. Myös aika on puolellani. Mittarissa raksuttaa vasta 33v, joten olen periaatteessa toivottavasti sijoitusurani alkupuoliskolla. Tässä on vielä kymmeniä vuosia aikaa sijoitella, kunhan ei munaile joka vuosi. Olen ollut sen verran kauan kotona keksimättä paljoakaan järkevää tekemistä, että töihin on mukavaa palata.

En siis haaveile enää mistään aikaisesta eläköitymisestä enkä tavoittele sellaista sijoittamalla. Tavoittelen pikemminkin mukavaa lisätuloa osingoista, joita voi käyttää puskurina elämisen menoihin. Sekin on mielestäni ihan hyvä tavoite. Minulla on kuitenkin nyt myös muita tavoitteita. Käteisen kasvattaminen on yksi niistä. Isompi asunto voisi myös olla mukava, etätöitä olisi kivempi tehdä työhuoneessa kuin keittiön pöydän ääressä. Kuitenkin myös nämä muut tavoitteet vievät rahaa. Sijoittamista en aio lopettaa, mutta en aio panostaa siihen enää 100%.


Avaa maksuton arvo-osuustili ja osakesäästötili Nordnetiin
 • Vuoden välittäjä 2019
 • Maksuton arvo-osuustili, osakesäästötili ja pörssiosakkeiden säilytys
 • Supersuositut Nordnet indeksirahastot vain Nordnetistä
 • Sijoituslainaa pienellä korolla
Lue tästä lisää


P.S. Jotta saisit tiedot blogini uusista päivityksistä, muista seurata minua sosiaalisen median eri kanavissa.

Osinkokuningas Twitter
Osinkokuningas Facebook
Osinkokuningas Shareville


Tämä kirjoitus sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

12 kommenttia:

 1. Gotler26.4.20

  Hienon rehellinen kirjoitus. Ei mitään hätää ole kun ei ole lainaa sijoituksissa. Näinkin voi käydä yllätteän kun salkun arvo katoaa kummallisesti. Hyvät jatkot eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Ei tässä hätiä mitä, velattomana :)

   Poista
 2. Nimetön26.4.20

  Ettet vaan taas astuisi miinaan tai vähintään missaisi vuosikymmenen mahdollisuutta? Douple up ja uuteen nousuun mukaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on mahdollista. Vaikka olis vuosikymmenen nousu ja missaisin sen, niin voin sitten tulla mukaan seuraavan vuosikymmenen nousuun taasen :D

   Poista
 3. Tämä kirjoituksesi vahvistaa sitä, että pitäydyn kiltisti indeksirahastoissa. Välillä tekisi mieli yrittää indeksin voittamista suorilla osakeostoilla, mutta toistaiseksi olen tullut aina järkiini.

  Epäonnistuminenkin on niin suhteellista. Sinulla on kuitenkin iso sijoitusvarallisuus laskusta huolimatta, isompi kuin valtaosalla suomalaisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, voihan sitä kokeilla. Todennäköisesti olet paljon taitavampi sijoittaja kuin minä :D

   Poista
 4. Nimetön27.4.20

  itsellä ytd -7%.
  ei tulisi mieleenkään sijoittaa mihinkään roskayield reit, energia tai meredith osakkeisiin.
  pysyttäydyn ihan suosiolla Microsoftin ja JNJ:n kaltaissa osakkeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, laatu on laatua... vaikka voissa paistais.

   Poista
 5. Älä turhaan muuta tai vaihda kokonaan strategiaasi, vaikka nyt kurjalta tuntuukin. 500 €/kk osinkovirta kuulostaa aika luksukselta ja kasvattaa salkun koon kuitenkin vauhdilla takaisin. Kurssit joskus vielä nousevat ja samoin osinkovirratkin :)

  Hoitovapaalla tosiaan päivät varmaan kuluvat rutiininomaisesti etenkin korona-aikaan, ja voi tuntua siltä, ettei saa "mitään järkevää" aikaiseksi. Mutta töihin palattua voi taas ikävöidä kotiaikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toistaiseksi mennään tällä strategialla.

   Sanotaanko näin että kun ajattelin hoitovapaalle jäädä en tietenkään tällaista arvannut tapahtuvan. Kaikki suunnitelmat meni viemäristä alas. Lounaat kavereiden kanssa. Avoimet päiväkodit... sosiaaliselle ihmiselle kyllä haastavaa aikaa tämä.

   Poista
 6. Nimetön1.5.20

  Hei, itseltä suli kuukaudessa osakesalkusta -36%, eli ihan indeksin verran. Tämä on rahamääränä sellainen että vastaa 25vuoden menojani. Periaatteessa tuntuu aikamoiselta että noin monen vuoden rahat meni kuukaudessa, mutta jäljelle jäi vielä ihan riittävästi. Eipä kovin pahalta tuntunut, ja nyt on tuosta noustu jo yli puolet takaisin kun ottaa huomioon maksetut osingotkin.
  Hieman harmittaa ettei saanut halvalla ostettua joitain osakkeita kun ei ollut irtorahaa, mutta voihan tässä vielä kesällä tulla uusi paikka.

  VastaaPoista