14.10.2020

Sijoituskatsaus - Syyskuu 2020


Taas on kuukausi sijoittamista takana ja on aika tutustua lukuihin. Tutkin kerran kuussa paljonko sain osinkoja, miltä salkku näyttää ja tuliko tehtyä kauppaa. Käyn myös läpi kuukauden sijoitusmietteet.

Sijoitusten kehitys


Sijoitukset 13.10.2020: Sijoitustilille talletettu 95 502€, +1000€ lisää tässä kuussa, sijoitusten arvo 131 463 €. Salkun arvo on noussut viime katsauksesta 8131 €.


 

Osinko- ja korkotulot

 

  • Archer-Daniels-Midland (ADM) - $9.36
  • Blackrock (BLK) - $39.93
  • Canadian Utilities (CU) - 104.93CAD
  • Enbridge (ENB) - 313.47CAD
  • Home Depot, Inc. (HD) - $40.50
  • Main Street Capital (MAIN) - $19.27


Tässä kuussa sain yhteensä 308,85 € osinkoja ennakonpidätyksen jälkeen.

Osinko- ja korkotuloja saatu vuoden 2020 aikana yhteensä 4553,36€ ennakonpidätyksen jälkeen.
Kuukauden ostot/myynnit


Salkkua taas myllätty, otin hiukan voittoja sisälle. Minulla nimittäin riittää tälle ja seuraaville 5-vuodelle tappioita ihan riittämiin. Laskin että myynneistä huolimatta minulla on tämän vuoden luovutukset vielä 25 000€ tappion puolella. Totaalisen koronasähläyksen tuloshan se on. No, jos ei muuta hyvää niin saan seuraavat viisi vuotta verottomat osingot. Tosin ulkomaille maksetuista ennakonpidätyksistä jää veroilmoitukselle käyttämättä olevaa ulkomaisen veron hyvitystä. Taloustaidon tekstissä käsitellään ansiokkaasti tätä dilemmaa.

Salkku alkaa olla ihan ok kunnossa nyt tämän tuunauskierroksen jälkeen. Olen mielestäni onnistunut hyvin vähentämään riskiä sijoittamalla enemmän pienemmän osinkoyieldin yhtiöihin. Onhan tuossa mietintää että kannattaako laittaa mitään kiinteää rajaa osinkoyieldille vai ei. Viittaan yhtiöihin kuten MA, V ja MSFT joissa osinkoyield on alle 1%, mutta kasvu on ihan jäätävää. Tällä hetkellä etsin yhtiöitä joissa on yield sellaista 2,5-3,5% luokkaa. Muutama myynti siis mahtui tähän kuuhun, mutta ostoihin tuli paljon yhtiöitä. Kaikki ostot ja myynnit voi perinteisesti tarkistaa Sharevillestä myös ilman kirjautumista.


Kuukauden mietteet


Sen jälkeen kun salkkuni romahti helmikuussa-maaliskuussa, aloin panikoimaan ja myymään ja ostamaan huonoja yhtiöitä sikin sokin. Myin liian myöhään ja sitten ostin taas paskaa hiukan halvemmalla hinnalla. Lopulta myin pysyvästi osakkeet pois todella roimalla tappiolla. Tässä lista lapuista joilla tein isoimmat turskat: SKT, EPR, NRZ, SPG, OKE, PSX, MO, MDP, BNS, BPYU, IRM, LAZ, MAIN. Mitä tein mielestäni väärin? Moni osake ei oli salkkuun alun perin saanut edes luikerrella, sellaista kuraa oli osa. Joukossa on myös laadukkaita yhtiöitä, jotka olisi vain ihan hyvin voinut jättää salkkuun ja seilata ne salkussa kriisin yli.

Kallis opetushan tuo sähläys oli itselle. Tuo osaamattomuus vaikutti myös koko sijoitusharrastuksen kiinnostukseen. Aikaisemmin olin aika innostunut sijoittamisesta, mutta tuon salkun palamisen jälkeen meni aika pitkään kun sain taas kiinnostusta kasaan. Nyt vasta syys-lokakuussa olen taas vähän alkanut kiinnostumaan sijoittamisesta. Olen lukenut enemmän artikkeleita näinä aikoina kuin moneen kuukauteen. Miettikääs sitä että Nordnetin salkku jossa lähes kaikki sijoitukseni sijaitsevat, oli arvoltaan ilman sijoituslainaa 153 285€ 20.2.2020. Matalimmillaan salkkuni oli 22.3.2020 jolloin se oli kutistunut 86 298€. Salkun arvo laski siis hiukan yli kuukaudessa 67 000€!

Järkyttävä summa kun sitä miettii jälkikäteenkin. Se oli kyllä haastavaa aikaa kun näkee koko omaisuutensa romahtavan totaalisesti. Pankkitililläni oli tuolloin vain noin 1500 euroa kahisevaa.

Arvioin itseni totaalisen väärin tuohon kriisiin tultaessa. Luulin pystyväni pitämään pääni kylmänä tilanteesta riippumatta. Näin ei kuitenkaan ollut vaan salkkuni totaalinen romahdus sai minut toimimaan typerästi joka toi taas lisää tappioita. Luulen suurimman ongelmani olevan se kun omaisuuteni oli keskittynyt lähes täysin osakkeisiin. En omistanut oikein mitään muuta. Toki omistusasunnon puolikkaan, mutta siitä on niin paljon vielä velkaa jäljellä.

Jotenkin se sijoituslainakin alkoi kuumottelemaan kun ei saanutkaan enää lainaa halvimmalla korolla ja menin sitten maksamaan sen pois. Millä? No tietenkin myymällä pohjalla osakkeita ja maksamalla niillä sijoituslainaa pois. Nyt olen kuitenkin toiminut hiukan toisin kuin aikaisemmin. Sijoituslainaa ei ole, olen lisännyt käteistä pankkitilille ja muokannut salkusta tylsemmän ostamalla sinne pienemmän osinkoyieldin osakkeita. Yritän välttää pohjaongintaa sillä siinä tulee vain särkeä saaliiksi.

Asunnon katselu jatkuu vieläkin ja säästämme siihenkin toisaalta käteistä. Senpä takia aion jatkossa sijoittaa maksimissään puolet kuukauden säästöistä. Ja loput rahat jäävät aina pankkitillle makaamaan. Rahatilanne on nyt ihan ok, kun on kaksi aikuista tienaamassa. Minulla on myös lainanlyhennykset tauolla vuoden loppuun asti. Ai niin ja veroprosentti on mukavan pieni kun ei ole tullut tienattua juur mitään koko vuonna.

Salilla en ole kerinnyt käymään nyt yhtään, mutta teen vartin kahvakuulatreenin päivittäin ja käyn pelaamassa tennistä sellaiset 2-3 kertaa viikossa. Poika kasvaa kovaa vauhtia ja täyttää pian kaksi vuotta. Näin se aika vaan menee etiäpäin. En enää nykyään jaksa tarkkailla menoja oikein mitenkään, sillä tällä elämäntyylillä tuntuu jäävän sukan varteen ihan kuin itsestään. Käytän surutta satoja euroja kuussa harrastuksiin, sillä nautin niistä. Mitä sitten jos ne maksavat?

Ajatusmaailmani ostamisen suhteen on muuttunut laadukkaampaan suuntaan. Esimerkkinä voisin mainita smoothie koneen joka hajosi hetki sitten. Katsoin sitten uusia malleja. Silloin kun olin vielä maksimisäästömoodissa, olisin ostanut 30 euron romun joka hajoaa todennäköisesti aika nopeasti eikä tehoa riitä nimeksikään. Nyt kuitenkin ostin 130 euron mallin jossa on 5 vuoden takuu ja 10 vuoden moottoritakuu. Tehoa riittää myös vaikka muille jakaa.

Toinen esimerkki on lähimatkailu. Asumme siis Vantaalla, mutta olemme nyt matkustelleet Helsinkiin yöksi hotelliin kuin turistit konsanaan. Testailemme eri hotelleja ihan vain huvin vuoksi ja käymme syömässä aina uudessa ravintolassa. Miksikäs ei, kyllä sitä lapsiperhe arjesta on välillä kiva saada huilia.

Minun tapauksessa tehokas säästäminen sopi hyvin muutamaksi vuodeksi, mutta sitten kyllästyin. Säästämisen saavutukset ovat kuitenkin osakkeissa, jotka toivottavasti maksavat osinkoja hamaan tappiin saakka. Rahaa tuntuu jäävän säästöön turhia pinnistelemättäkin, joten aion jatkaa samaan malliin.

Tuleehan tässä vähän sellainen olo, että toistan kuusta toiseen samoja mantroja. Näitä analyysejä on kuitenkin vielä tulossa sillä tuo salkun totaalinen romahdus oli minulle todella merkittävä tapahtuma.

Mitäs nyt sitten seuraavaksi olisi suunnitelmissa. Aion sijoittaa noin tonnin kuussa yrityksiin jotka maksavat osinkoja. En aio sokaistua isolle osinkoyieldille vaan arvioida paremmin yhtiön osingonmaksukykyä ja liiketoiminnan menestystä. Seuraavaan mahdolliseen romahdukseen menen toivottavasti kevyemmin mielin defensiivisemmällä salkulla ilman sijoituslainaa ja pankkitili euroilla ladattuna. Jäännösveroja odottelen vielä saapuvan maksettavaksi. Siitä aion kirjoittaa kokonaan oman tekstin, mutta long story short: menin viime vuoden lopulla myymään typeryyttäni taasen ison kasan voitollisia yhtiöitä joista saadut rahat sijoitin ilmeisesti ei niin laadukkaisiin firmoihin. Lopputuloksena iso kasa jäännösveroja ja romahtanut salkku. Double whammy.

Verotuspäätös tuli kuukausi sitten lopulta, mutta siinä oli vielä korjattavaa. Teen tästä jutusta sitten ihan oman postauksen aikanaan kun saadaan asia päätökseen. Tämä vuosi jää siis historiankirjoihin minulle täysin katastrofaalisena sijoitusten osalta. Onneksi on muutakin elämää. Olivatko nämä tapahtumat sitten lähtölaukaus pysyvään muutokseen sijoitustyylissä? Se jää nähtäväksi, mutta kyllä salkkuni on aika paljon aiemmasta muuttunut. Toivottavasti osingot olisivat nyt kestävämmällä pohjalla kuin romahtaneessa salkussa.P.S. Jotta saisit tiedot blogini uusista päivityksistä, muista seurata minua sosiaalisen median eri kanavissa.

Osinkokuningas Twitter
Osinkokuningas Facebook
Osinkokuningas Shareville


Tämä kirjoitus saattaa sisältää affiliate linkkejä. Jos tilaat tavaraa tai palveluita niiden kautta niin saan siitä palkkioksi pienen komission. Tämä ei kuitenkaan maksa sinulle mitään ylimääräistä. En anna sijoitusneuvontaa enkä ole vastuussa sijoitustesi voitoista tai tappioista. Teet sijoituspäätöksesi täysin omalla riskilläsi. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä jotka pitää ottaa huomioon sijoituspäätöksen tehdessään. En vastaa myöskään sivujeni kautta tilaamiesi tuotteiden tai palveluiden laadusta. En ole vastuussa kolmansien osapuolien aiheuttamista vahingoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti